Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Vijesti

Rak grlića maternice – Prevencija je najbolji lijek pa djelujte na vrijeme

BiH, zajedno sa Srbijom, Hrvatskom, Makedonijom, spada u grupu zemalja za visokom učestalošću raka grlića maternice!

U nastavku pročitajte na temu – Rak grlića maternice.

Kod nas se u prosjeku detektira 18 novootkrivenih slučajeva na 100.000 žena, koje se uglavnom nalaze u reproduktivnoj dobi od 20 do 40 godina, te u dobi nakon 45. godine života.

Podsjećanja radi, rak grlića maternice je drugi najčešći maligni tumor kod žena u svijetu i treći najčešći maligni tumor kod žena u Europi.

Naime, u Europi se godišnje dijagnosticira 60.000 novih slučajeva raka grlića maternice, a procjenjuje se da 30.000 žena zbog njega umre. Veću smrtnost kod žena ima jedino rak dojke.

U nastavku pročitajte još na ovu temu…

Prevencija iskorjenjuje rak grlića maternice

Profesor doktor Ermina Iljazović, šef Zavoda za patologiju u Poliklinici za laboratorijsku dijagnostiku Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, kaže da je rak grlića maternice u potpunosti preventabilno oboljenje, za koje postoje dvije razine prevencije.

Riječ je o primarnoj prevenciji koja podrazumijeva imunizaciju, odnosno primjenu profilaktičke HPV vakcine, i sekundarna prevencija koja podrazumijeva PAPA nalaz i HPV identifikaciju. Europske zemlje, koje su prije više od 30 godina uvele organizirane programe ranog otkrivanja raka grlića maternice, a koji se zasnivaju na ginekološkom pregledu i citologiji grlića maternice, sada bilježe značajan pad pojave i smrtnosti kod žena svih starosnih grupa, naročito mladih žena. Svaki od ovih vidova, bar u našim uvjetima, ima svoje mjesto. PAPA nalaz je bio i ostati će još dugo zlatni standard u prevenciji raka grlića maternice. Ukoliko ga analizira stručna, odnosno educirana osoba, PAPA nalaz predstavlja jedan pouzdan metod ranog otkrivanja raka grlića maternice i može spriječiti 80% slučajeva raka – kaže doktorica Iljazović.

Ona podsjeća da je osnovni i najvažniji faktor u nastanku raka grlića maternice infekcija sa HPV humanim papiloma virusom.

HPV testiranje je metoda kojom se danas u zemljama sjeverne i zapadne Europe daje prednost nad PAPA nalazom. Na osnovu PAPA nalaza i verifikacije eventualne infekcije sa HPV, određuje se dalja dinamika liječenja i praćenja pacijentica. Činjenica je da je svaka seksualno aktivna žena izložena riziku dolaska u kontakt sa virusom, te da će do 80 posto seksualno aktivnih žena u jednom periodu života biti inficirano ovim virusom. Danas je ovaj vid dijagnostike pored Tuzle, gdje je uveden još 2000. godine, dostupan i u Sarajevu i Banjaluci – kaže doktorica Iljazović.

Efikasna HPV vakcina može pomoći

Ona naglašava da primarna razina prevencije predstavlja imunizacija, odnosno vakcinacija i dodaje da su od 2009. godine, pored dijagnostike, djevojkama i mladim ženama u BiH dostupne i dvije profilaktičke vakcine za HPV.

Riječ je o četvorovalnetnoj vakcina “Gardasil”, kompanije “MSD”, i dvovalentnoj vakcina “CervarixM, kompanije “GSK”. Profilaktička HPV vakcina je, prema rezultatima dosadašnjih studija, zaista efikasna.

>> Donosimo i jedan prirodni lijek protiv raka grlića maternice

Vakcina “Gardasil” štiti od četiri tipa virusa (HPV 6, 11, 16 i 18), a vakcina “Cervarix” od dva tipa (HPV 16 i 18). Za sada se zna da zaštita traje nešto više od osam godina, a pretpostavlja se da može trajati i deset godina – kaže doktorica Iljazović. Ona dodaje da su obje vakcine registrirane u našoj zemlji i apsolutno dostupne za pacijentice u BiH.

Međutim, ako se govori o primjeni vakcine u dobi kada se to preporučuje, a to je starost djevojčica od 12 do 15 godina, situacija je malo složenija. Naime, profilaktička HPV vakcina još ni u jednoj zemlji nije u potpunosti uvedena u programe obavezne imunizacije, nego je samo preporučena vakcina. Istina, zemlje poput Finske, Velike Britanije, Danske, uvele su ove vakcine za određenu generaciju djevojčica – kaže doktorica Iljazović.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Ljekovita biljka

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto,...