Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Protiv čukljeva: Vaša će se stopala preporoditi nakon što im ovo priuštite

vježbe za čukljeve
Foto: Pixabay / Stopala

Rizik od pojave čukljeva ima i genetičku podlogu. To znači, ako vaši roditelji imaju čukljeve, vi se trebate daleko više paziti jer su šanse da ćete ih i vi dobiti veće. Postoje vježbe za čukljeve, da ublažite ili u potpunosti uklonite čukljeve sa vaših stopala.

Poznato je da čukljevi nastaju zbog učestalog nošenja visokih peta, ali zabrinjava podatak da se sve više žena bori s ovim neugodnim i neestetskim problemom. Kako uopće spriječiti njihovu pojavu, a da se ne morate odreći omiljenih cipela? Poslušajte ove savjete i priuštite svojim stopalima vrhunski tretman.

Odgovarajuća obuća i dijeta

Izbjegavajte visoke štikle i uske cipele, posebno na predjelu prstiju. Ne morate nositi ni ravnu obuću, ali neka peta bude umjerene visine.

Prehrana je jednako važna u prevenciji čukljeva. Izbjegavajte namirnice koje izazivaju upalu zglobova. To su namirnice, na primjer: slatkiši, masna i začinjena hrana, kolači i mahunarke.

Masaža stopala svakako će dobro doći

Masaža je uvijek dobrodošla, pa tako i u slučaju prevencije čukljeva ili ublažavanja bolova nastalih njihovom pojavom. Masažom opuštamo stopala i jačamo njihove mišiće te reguliramo njihov oblik. Masaža je neki oblik vježbe za čukljeve.

Par zanimljivih trikova koje možete sami uraditi kod kuće:

Stavite masažnu ili tenisku lopticu ispod stopala i kotrljajte je po podu
Masirajte stopala palcima sa svih strana
Raširite prste na nogama i postupno stavljajte ručne prste među njih, povlačeći ih gore-dolje
Primite svaki nožni prst odozdo i povlačite ga prema gore
Idete li na more, što više šećite bosi po pijesku

Vježbe za stopala

Postoji nekoliko vježbi, a sve ih možete izvoditi kod kuće i neće vam uzeti više od deset minuta. Ovo su najefektivnije od njih:

Stanite čvrsto na pod i pokušajte podići svaki prst zasebno
Povežite prste gumicom za kosu i razdvajajte ih
Jednostavno okrećite stopala u svim smjerovima
Pokušajte nožnim prstima podignuti manji predmet s poda

Higijena stopala ima značaja

Redovite mirisne kupke pomažu otkloniti umor u stopalima i sklonost neugodnim mirisima te sprječavaju bakterijske infekcije. Ako i neće pomoći u liječenju čukljeva, odnemoći ne može – sigurno.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...