Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Prirodni lijekovi za uklanjanje kroničnog umora

Umor se jako često pojavljuje kao simptom mnogih bolesti ali pogađa i relativno zdrave osobe.

Ako ste svim dostupnim analizama utvrdili da niste bolesni, a opet neko vrijeme osjećate umor, predlažemo vam da se posvetite sebi i svom zdravlju.

Ukoliko se ne liječi, kronični umor lako može da pređe u ozbiljnu bolest.

Osim stalnog osjećaja umora, ovaj problem može biti propraćen i drugim simptomima poput bolova mišićima i zglobovima, ubrzanog rada srca, otezanog disanja, pada koncentracije, teškog buđenja, razdražljivosti, melankolije, depresije i još nekih.

Svi spomenuti simptomi dovode do toga da se osoba zaista osjeća loše i nije u potpunosti sposobna za obavljanje redovnih dnevnih aktivnosti.

Sindrom kroničnog umora u posljednje vrijeme je sve češća pojava kod osoba koje žive u gradskoj sredini kao posljedica suvremenog načina života. Dakle, liječenje kroničnog umora na prvom mjestu podrazumijeva promjenu načina života i eliminaciju stresnih situacija. Odmah iza toga, neophodno je uspostaviti zdrav i dubok san. Površan san, ma koliko dugo trajao ne može u potpunosti odmoriti organizam.

Na kronični umor češće se žale osobe koje se bave intelektualnim nego fizičkim poslovima, pa oni koji spadaju u prvu kategoriju trebaju povećati fizičku aktivnost, uz naravno što duži boravak u prirodi.

U svakom slučaju potrebno je povećati unos vitamina i minerala, pogotovo ako se umor javio na kraju zime.

Još u vezi kroničnog umora pročitajte u nastavku teksta

Pored savjeta koje smo naveli, kako da se borite protiv kroničnog umora, možete pokušati i sa nekim prirodnim lijekovima protiv ovog stanja. Ovi prirodni lijekovi su jako djelotvorni, posebno u početnoj fazi bolesti.

Prvo ćemo spomenuti kako kava i šećer ne pomažu protiv kroničnog umora. Naime, kofein i šećer zaista mogu pomoći ali samo kada se radi o trenutnom i ‘zdravom’ umoru. Pretjerana upotreba kave i šećera u ovom slučaju može čak dovesti do pogoršanja bolesti jer negativno utječe na metabolički i živčani sistem organizma.

Da bi otklonili kronični umor oprobajte neki od biljnih, ljekovitih čajeva.

Ljekovita biljka lucerka (Medicago sativa), je jako dobra protiv kroničnog umora jer ona utječe na bolji san, podiže fizičku izdržljivost organizma i povećava toleranciju na stresne situacije. Sve to zajedno dovodi do toga da se čovjek osjeća vitalnije.

Sibirski zen-sen (Eleutherococcus senticosus), povoljno djeluje na mentalno zdravlje, ublažava psihički umor i poboljšava fizičke sposobnosti. Svakako se preporučuje u slučaju da patite od kroničnog umora.

Kantarion ili Gospina trava (Hypericum perforatum) je kod nas dobro poznata ljekovita biljka. Kantarion poboljšava san i ublažava depresiju koja može biti uzrok ili posljedica kroničnog umora.

Višnje (Prunus cerasus), u sebi sadrže melatonin. To je hormon pinealne žlijezde koji sudjeluje u reguliranju srčanog ritma i prirodnog ciklusa sna. Dvije čaše soka od višnje dnevno, osiguravaju kvalitetniji i duži san tijekom noći te umanjuju potrebu za snom tijeku dana. Sve spomenuto samo po sebi može u velikoj meri umanjiti simptome kroničnog umora.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...