Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Što je kronični umor i kako protiv njega?

Kronični umor je, ukratko, nedostatak energije koji osoba osjeća ne samo dok nešto radi, nego i za vrijeme mirovanja. To je kronični nedostatak energije sa kojim ta osoba započinje dan.

Kronično umorne osobe se bude umorne.

Kroničan umor je i kroničan stres za ljudski organizam. U takvom stanju imunitet je slabiji, što se vidi kroz česte infekcije dišnih i mokraćnih putova. Kroničan umor je, najčešće, stanje bez fizičkih oboljenja, u kome organizam ne može da ispuni svakodnevne obaveze, koje je ranije bez teškoća obavljao. Kronični umor nastaje postepeno i dugo traje.

Čovjek se vremenom navikne da funkcionira pod opterećenjem, sa stalnim osjećajem nedostatka energije.

Zašto nam nedostaje energija? Glavni uzroci nedostatka energije su: radni zahtjevi (obaveze) su preveliki, energija se troši u situacijama koje nisu korisne za čovjeka (npr. u stresnim situacijama) ili se ne obnavlja (premalo sna i prijatnih dešavanja), nepravilna ishrana također pogoduje nastanku kroničnog umora jer dolazi do pomanjkanja vitamina, minerala i još nekih antioksidanasa. Najčešće se uzroci se prepliću. Međutim, treba imati u vidu da mnoga kronična oboljenja, a ne samo način života, stvaraju kroničan umor, npr. smanjena funkcija štitne žlijezde (hipotireoza) i anemija.

Simptomi kroničnog umora su: Osjećaj umora već nakon buđenja, umorni ste ne samo kada nešto radite, već i kad mirujete (npr. u pauzi, kad gledate televiziju). Želite da uradite predviđene svakodnevne poslove, što vam i uspijeva, ali sa većim naporom nego što je to bilo ranije. Želite da uradite predviđene svakodnevne poslove, ali ne možete, jer nemate dovoljno energije. Imate česte infekcije dišnih i mokraćnih putova.

Faktor rizika je način života: Preveliki radni zahtjevi (obaveze), stresne situacije, nedovoljno sna i prijatnih događaja, u kojima se obnavlja energija. Nepravilna ishrana – nema dovoljno vitamina, minerala i još nekih antioksidanasa.

Faktori rizika su i neka oboljenja: Smanjena funkcija štitne žlijezde (hipotireoza) te anemija.

Kako se izboriti sa problemom kroničnog umora?

Pokušajte da odvojite za sebe 8 sati sna svaki dan.

Unosite više vitamina, posebno B grupe, koji se nalaze u pivskom kvascu, mesu (i iznutricama), žitaricama, leguminozama (grašak, grah), jezgrastom voću (lješnjak, badem) i zelenom povrću. Pivski kvasac je prirodni koncentrat vitamina i minerala.

B vitamini poboljšavaju rad živčanog i mišićnog sustava i tako vraćaju energiju. Unosite više minerala, posebno željeza, kroz namirnice bogate željezom kao što su meso, jaja i leguminoze. Također unosite odgovarajuće količine limuna u organizam ili blagi rastvor jabukovog octa ili vitamina C, jer se tako povećava apsorpcija željeza. Osobe sa hemoglobinom na donjoj granici normalnih vrijednosti imaju manje energije.

Smanjite stres i tako ćete sačuvati energiju. Čajevi valerijane i matičnjaka smiruju. Smanjite oksidacijski stres, unoseći antioksidanse: vitamin C i E, omega 3 masne kiseline i koenzim Q10. Vitamin C se nalazi u svježem voću i povrću, posebno paprici, limunu i celeru. Vitamin E se nalazi u sjemenkama bundeve i suncokreta, maslinovom i suncokretovom ulju. Omega3 masne kiseline, kojih najviše ima u plavoj ribi (srdele), su moćan antioksidant. Koenzim Q10 je prirodni sastojak organizma koji služi da izvlači energiju iz unesene hrane. Njegova količina u organizmu počinje da opada nakon 30. godine i kod ljudi koji piju lijekove protiv visokog kolesterola.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...