Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Što je kronični umor i kako protiv njega?

Kronični umor je, ukratko, nedostatak energije koji osoba osjeća ne samo dok nešto radi, nego i za vrijeme mirovanja. To je kronični nedostatak energije sa kojim ta osoba započinje dan.

Kronično umorne osobe se bude umorne.

Kroničan umor je i kroničan stres za ljudski organizam. U takvom stanju imunitet je slabiji, što se vidi kroz česte infekcije dišnih i mokraćnih putova. Kroničan umor je, najčešće, stanje bez fizičkih oboljenja, u kome organizam ne može da ispuni svakodnevne obaveze, koje je ranije bez teškoća obavljao. Kronični umor nastaje postepeno i dugo traje.

Čovjek se vremenom navikne da funkcionira pod opterećenjem, sa stalnim osjećajem nedostatka energije.

Zašto nam nedostaje energija? Glavni uzroci nedostatka energije su: radni zahtjevi (obaveze) su preveliki, energija se troši u situacijama koje nisu korisne za čovjeka (npr. u stresnim situacijama) ili se ne obnavlja (premalo sna i prijatnih dešavanja), nepravilna ishrana također pogoduje nastanku kroničnog umora jer dolazi do pomanjkanja vitamina, minerala i još nekih antioksidanasa. Najčešće se uzroci se prepliću. Međutim, treba imati u vidu da mnoga kronična oboljenja, a ne samo način života, stvaraju kroničan umor, npr. smanjena funkcija štitne žlijezde (hipotireoza) i anemija.

Simptomi kroničnog umora su: Osjećaj umora već nakon buđenja, umorni ste ne samo kada nešto radite, već i kad mirujete (npr. u pauzi, kad gledate televiziju). Želite da uradite predviđene svakodnevne poslove, što vam i uspijeva, ali sa većim naporom nego što je to bilo ranije. Želite da uradite predviđene svakodnevne poslove, ali ne možete, jer nemate dovoljno energije. Imate česte infekcije dišnih i mokraćnih putova.

Faktor rizika je način života: Preveliki radni zahtjevi (obaveze), stresne situacije, nedovoljno sna i prijatnih događaja, u kojima se obnavlja energija. Nepravilna ishrana – nema dovoljno vitamina, minerala i još nekih antioksidanasa.

Faktori rizika su i neka oboljenja: Smanjena funkcija štitne žlijezde (hipotireoza) te anemija.

Kako se izboriti sa problemom kroničnog umora?

Pokušajte da odvojite za sebe 8 sati sna svaki dan.

Unosite više vitamina, posebno B grupe, koji se nalaze u pivskom kvascu, mesu (i iznutricama), žitaricama, leguminozama (grašak, grah), jezgrastom voću (lješnjak, badem) i zelenom povrću. Pivski kvasac je prirodni koncentrat vitamina i minerala.

B vitamini poboljšavaju rad živčanog i mišićnog sustava i tako vraćaju energiju. Unosite više minerala, posebno željeza, kroz namirnice bogate željezom kao što su meso, jaja i leguminoze. Također unosite odgovarajuće količine limuna u organizam ili blagi rastvor jabukovog octa ili vitamina C, jer se tako povećava apsorpcija željeza. Osobe sa hemoglobinom na donjoj granici normalnih vrijednosti imaju manje energije.

Smanjite stres i tako ćete sačuvati energiju. Čajevi valerijane i matičnjaka smiruju. Smanjite oksidacijski stres, unoseći antioksidanse: vitamin C i E, omega 3 masne kiseline i koenzim Q10. Vitamin C se nalazi u svježem voću i povrću, posebno paprici, limunu i celeru. Vitamin E se nalazi u sjemenkama bundeve i suncokreta, maslinovom i suncokretovom ulju. Omega3 masne kiseline, kojih najviše ima u plavoj ribi (srdele), su moćan antioksidant. Koenzim Q10 je prirodni sastojak organizma koji služi da izvlači energiju iz unesene hrane. Njegova količina u organizmu počinje da opada nakon 30. godine i kod ljudi koji piju lijekove protiv visokog kolesterola.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...