Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Prirodni lijekovi za liječenje anksioznosti

kako liječiti anksioznost prirodnim putem
Liječenje anksioznosti

Anksioznost definiramo kao bezrazložan i neopravdan osjećaj straha ili tjeskobe. Ponekad osjećaj straha može prijeći u napad panike, koji je propraćen otežanim disanjem, ubrzanim radom srca, preznojavanjem, naletima vrućine ili hladnoće. Saznajte kako liječiti anksioznost prirodnim putem.

Anksiozni poremećaji se dosta češće javljaju kod žena, ali ne zaobilaze ni ostalu populaciju. Pojava anksioznosti ili napada panike često se ne može predvidjeti pa tako niti kontrolirati zdravim razumom, ali osoba ipak može znati da su njeni strahovi povezani sa određenim situacijama, kao što su na primjer vožnja automobilom, liftom i slično.

Kako liječiti anksioznost prirodnim putem

Razvoj anksioznosti aktivira se pod složenim okolnostima, gdje spadaju snažan emocionalni stres, konstantna napetost ili strepnja kroz duži vremenski period, biokemijska neravnoteža u organizmu, naročito hormonski poremećaj, negativna okolina i drugi.

Žene su češće žrtve strahova, zbog većih i češćih hormonskih oscilacija, pa bi prije svega trebale provjeriti stanje hormona. Zatim, neravnoteža amino i masnih kiselina može prouzrokovati neosnovane strahove i napade panike, koje definiramo kao anksioznost.

Anksioznost se može liječiti i prirodnim putem upotrebom biljnih lijekova, jogom, meditacijom, pa i jednim, da ga tako nazovemo psiho-trikom.

Liječenje anksioznosti biljnim lijekovima

Matičnjak je jako dobra biljka za liječenje strahova. Čaj od matičnjaka ublažava mnoge psihičke poremećaje među kojima su i strahovi. Djeluje i antidepresivno ali ga treba upotrebljavati redovno kroz duži vremenski period. Naravno, kao i kod većine čajeva sa jačim djelovanjem, nakon 2-3 mjeseca, neophodno je napraviti pauzu, najmanje dva tjedna.

Valerijana je veoma korisna u borbi protiv strahova jer osim toga što umiruje živčani sustav u čovjeka, ona opušta mišiće koji su kod anksioznih osoba često u grču. Još je bolja kombinacija valerijane i hmelja jer te dvije biljke utječu na regulaciju raspoloženja.

Kantarion, odnosno gospina trava je jako popularan prirodni lijek protiv depresije ali ne treba zanemariti činjenicu da ova biljka ublažava osjećaj anksioznosti i stabilizira nagle promjene raspoloženja. Osim čaja može se upotrebljavati i ulje od kantariona, prema uputama proizvođača, što obično iznosi od 20-30 kapi ulja 2-3 puta dnevno, prije obroka.

Za liječenje anksioznosti kod djece najsigurniji je čaj od kamilice. Čaj od kamilice otklanja napetost, opušta, umanjuje osjećaj tjeskobe i straha te osigurava bolji san, a da pri tome spada u blage i neškodljive čajeve.

Liječenje anksioznosti pomoću joge

Joga i meditacija koja uz nju ide su sjajno rješenje za liječenje anksioznosti. Ovom metodom reguliraju se mnogi ključni procesi u organizmu, kao što su lučenje žlijezda, krvotok, rad srca. Joga pozitivno utječe i na duhovnu stabilnost i opušta mišiće, što je sve zajedno veoma bitno za život bez strahova i svakako umanjuje mogućnost pojave anksioznosti.

Kroz jogu se između ostalog jača samopouzdanje. Što je osoba sigurnija u sebe, to je manje sklona strahovima bez opravdanog osnova. Joga produbljuje prirodnu sposobnost racionalnog razmišljanja, sa osjećajem mira u sebi i sklada sa okolinom.

Liječenje anksioznosti psiho-trikom

Ako ne može drugačije, strahovi se nekada mogu odagnati trikom, tvrdi jedan ruski psiholog. Ljudska psiha nije uvijek u mogućnosti da racionalno i objektivno sagledava svijet oko sebe i u sebi. Ponekad je dovoljan mali okidač da je odvrati od ispravnih misli ili samo mali impuls da je pravilno usmjeri. Ovaj trik je naročito efikasan kod psihičkih labilnih osoba, koje same sebi nesvjesno narušavaju mentalnu ravnotežu.

Kako pobijediti strahove psiho-trikom? U trenutku kada vas obuzme strah, napad panike, pa čak i mnoge druge negativne misli, koje zaista ni sami ne znate odakle dolaze, uhvatite se hrabro sa njima u koštac i jasno u sebi postavite sljedeća 3 pitanja: Tko si ti? Što hoćeš od mene? Tko te je poslao?

Ako ste bili dovoljno ozbiljni i naoružani snažnom željom da pobijedite strah, pred ovim pitanjima on bi trebao trenutno da nestane iz vašeg uma.

Na isti način možete se uspješno boriti protiv raznih neprijatnih misli i emocija.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...