Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Prirodni lijekovi za borbu protiv bakterija

Ovo su prirodni lijekovi, koji će vam pomoći da se borite protiv bakterija. Prirodni sastojci koje ćemo vam predstaviti učinkovitiji su i od komercijalnih lijekova, a nisu štetni za organizam.

Mnoga istraživanja su nam dala pozitivne rezultate u korištenju ovih prirodnih lijekova. Nema razloga da ih ne isprobate, posebno znajući da se ovi lijekovi koriste kroz povijest već dugo.

Jedan od poznatih prirodnih antibiotika je i ulje origana. Ovaj prirodni antibiotik je jako uspješan u borbi protiv mnogih bakterija protiv kojih inače koristimo komercijalne lijekove, ali za razliku od njih, prirodni preparat od origana nije štetan za naš organizam.

Za sve koji čitaju, imamo i odličnu vijest iz Lijepe naše. Prije nekih par godina, točnije 2011. godine hrvatski su znanstvenici sa splitskog Prirodoslovno matematičkog fakulteta došli do sjajnog otkrića inovativnog antibiotika koji ubija bakterije drukčijom metodom od klasičnih antibiotika i pokazuje odličnu učinkovitost protiv uzoraka Escherichije coli. Ovo je odlična vijest, a o čemu se točno tu radi, pročitajte u nastavku teksta.

Naime, profesor doktor Davor Juretić u suradnji s doktorom Damirom Vukičevićem i doktorom Alesandrom Tosijem iz Trsta stvorili su adepantin, lijek koji ima potencijal za liječenje za sada neizlječivih i smrtonosnih bakterijskih infekcija, uz vrlo nisku toksičnost za ljudske krvne stanice.

Bakterija E. coli u Europi je do ubila 38 ljudi, od čega ih je 37 u Njemačkoj, dok je jedna žena preminula u Švedskoj. Najviše preminulih su žene starije životne dobi, ali i jedan dvogodišnjak. Zaraza ove otporne bakterije zabilježena je i u Francuskoj, ali napada i u svim drugim europskim zemljama. Izvor zaraze u Francuskoj bilo je mljeveno meso iz hamburgera.

Antibiotici mogu oštetiti organizam – Iako liječnici nerijetko pribjegavaju propisivanju antibiotika, treba ih uzimati s oprezom jer je njihov utjecaj na organizam izrazito negativan te osim što slabi imunitet, stvara sjajnu podlogu za razvoj mnogih bolesti, kao i razvoj tzv. superbakterija, odnosno bakterija otpornih na antibiotike zbog kojih medicina strepi. Jedna od superbakterija svakako je i streptokok (Streptococcus), najčešći uzročnik upale grla i krajnika, ali i meningitisa, upale pluća i uha. Tu je i stafilokok (Staphylococcus aureus), uzročnik MRSA-e, poznate “bolničke bakterije” koja je pobijedila penicilin. Stafilokok je u posljednje vrijeme sve otporniji na antibiotike.

Pravi spas je u prirodnim lijekovima

Znanstvenici su dokazali da su sjajni saveznici u borbi s ovim okorjelim superbakterijama prirodni sastojci, među kojima se ističu češnjak, med, origano, echinacea i kurkuma.

Češnjak – Uspješno liječi infekcije kao što su upala pluća i MRSA. Uništava crijevne parazite i pomaže kod upala, a dokazano je najbolji prirodni neprijatelj . Ta bakterija u ljudskom organizmu prouzrokuje upalu pluća, upale uha, organa mokraćnog sustava, infekciju oka.

Prema značajnom otkriću Državnog Sveučilišta Washington, djelovanje češnjaka na bolest izazvanu bakterijom općenito prisutnom u pokvarenoj hrani, bilo je sto puta učinkovitije od djelovanja dva poznata antibiotika.

Zaključak njihova istraživanja donosi dokaze o učinkovitosti koncentrata češnjaka u inhibiciji rasta bakterije Campylobacter jejuni. Češnjak se smatra najmoćnijom prirodnom hranom, a sjajan je i u liječenju infekcije poput upale pluća MRSA-e, a ubija i bakterije Pseudomonas aeruginosa. Češnjak ima i vrlo značajnu ulogu u istraživačkim laboratorijima.

U nizu posljednjih otkrića jedno od najzanimljivijih da češnjak povisuje ukupnu razinu antioksidansa u tijelu. Stručno nazvan Alliurn sativa, češnjak je tijekom povijesti postao čuven zbog svoje sposobnosti u obrani od virusa i bakterija.

Ubojiti sastojak luči se protisnutim češnjakom – Znanstvenici su otkrili da je dialil sulfid koji se razvija kada protisnemo češnjak bio oko 100 puta učinkovitiji od dva antibiotika eritromicina i ciprofloksacina. Dialil sulfid i drugi organosumporni sastojci učinkovito ubijaju važne patogene koji kontaminiraju hranu, kao što su Listeria monocytogenes i Escherichia coli.

“Dialil sulfid može se koristiti za reduciranje razineCampylobactera u prostoru (okolišu), te za čiščenje opreme za procesuiranje industrijske hrane, obzirom da je bakterija pronadena u biofilmu u oba slučaja”, kazao je znanstvenik Konkel.

“Dialil sulfid može doprinijeti da hrana bude sigurnija za konzumiranje”, kazala je znanstvenica Barbara Rosco.

Echinea kao prirodni antibiotik – Prirodan sastojak echinea prirodni je antibiotik i borac za jačanje imuniteta. Pobjeđuje bakteriju stefilokok, uzročnika MRSA-e.

Med je neizostavan kao prirodni lijek – Med ima snažna antibakterijska svojstva te djeluje poput antibiotika. Uspješno se bori protiv stafilokoka, streptokoka, ali i MRSA-e. Znanstvenici su dokazali i da povoljno djeluje kod zacjeljivanja inficiranih rana.

Kurkuma je mnogima nepoznat začin, ali jako zdrav i ljekovit – Kraljica začina kako je nazivaju, kurkuma, ima protuupalne sposobnosti koje su nevjerojatno moćne. Ne postoji niti jedan drugi, prirodni sastojak na svijetu koji je efikasniji za smanjenje upala u tijelu od kurkume. Molekule u kurkumi koje izazivaju ovaj protuupalni efekt nazivaju se kurkumin. Najnovije studije otkrile su da kurkuma sprječava rak debelog crijeva, prostate, mozga, dojke.

Origano – Antibakterijski i protugljivični sjajni lijek jest ulje i čaj origana. Prema istraživanju Sveučilišta u Georgetownu, ulje origana jednako je uspješno u borbi protiv superbakterija kao i suvremeni antibiotici, ali je dakako mnogo zdraviji izbor koji ne šteti tijelu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...