Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Moguće komplikacije infekcija urinarnog trakta u trudnoći

U našem posljednjem javljanju pisali smo o infekcijama urinarnog trakta za vrijeme trudnoće. Sada ćemo se osvrnuti na moguće komplikacije infekcija urinarnog trakta u trudnoći.

Ako se bakterijska infekcija mjehura kod trudnica ne otkrije i ne liječi na vrijeme onda može doći do upale bubrega.

Naime, kod njih čak 25%, razvije se upalu bubrega (pijelonefritis), koja povećava rizik prijevremenog poroda, povećava perinatalni mortalitet i povećava rizik za kasniju kroničnu bolest bubrega. Ne trebamo dodatno objašnjavati koliko je važno bolest otkriti na vrijeme i pravilno je liječiti.

Čak i ako se ne razvije upala bubrega, neliječena infekcija mokraćnog trakta koja se pojavi u prvom ili trećem tromjesečju trudnoće povećava rizik mentalne retardacije i zastoja u rastu fetusa s 1.2% na 2%. Neke vrste E.coli mogu povećati rizik komplikacija u trudnoći, uključujući pobačaj i prijevremeni porod.

Majke koje su u trudnoći imale infekciju s Ureaplasmom urealiticum rađaju djecu sa povećanim rizikom respiratornih infekcija.

Mnoge majke i buduće majke zanima na koji način mogu smanjiti rizik od infekcije urinarnog trakta?

Prvi korak u smanjivanju rizika od infekcija urinarnog trakta jeste piti dosta tekućine, odnosno čiste vode. Trebate piti barem 8 čaša vode na dan. Povećani unos tekućine potiče često mokrenje kojime se iz mjehura ispiru bakterije. Izbjegavajte napitke koje iritiraju mjehur, kao što je alkohol, sok od limuna i pića koja sadrže kofein.

Za smanjivanje rizika od mogućih infekcija mokraćnih kanala važno je da ne ignorirate potrebu za mokrenjem. To znači da je potrebo da mokrite čim osjetite potrebu i potpuno ispraznite mjehur. Uzdržavanje od mokrenja dulje vrijeme može omogućiti bakterijama da se razmnože.

Također je važno za žene da se nakon obavljene velike nužde obrišu od naprijed prema natrag. Održavanje genitalnog područja čistim i brisanje od naprijed prema nazad može smanjiti mogućnosti prijenosa bakterije Escherichie coli iz rektalnog područja na uretru. Genitalnu zonu perite čistom s vodom i sapunom s kiselom pH vrijednošću.

Operite genitalnu regiju i mokrite prije i nakon spolnog odnosa. Mokrenje odmah nakon spolnog odnosa može pomoći u uklanjanju bakterija koje su mogle biti unesene tijekom odnosa.

Još jedan dobar korak da se izbjegne upala mokraćnog trakta jeste tuširanje, umjesto kupanja u kadi. Ako se ipak odlučite za kupanje u kadi, onda vam savjetujemo da ne sjedite u kadi duže od 30 minuta. Ne koristite pjenušave i uljne kupke i jake sapune koji mogu nadražiti uretru i genitalije i učiniti ih plodnim tlom za razvoj bakterija.

Izbjegavajte korištenje ženskih higijenskih proizvoda poput intimnih sprejeva, kupki i pudera i parfimirani toalet papir. Općenito je pravilo da se na područje genitalija ne nanose parfimirani proizvodi ili drugi potencijalni alergeni. Neki liječnici vjeruju da tamponi potiču infekciju urinarnog trakta. Ako se umjesto njih koriste ulošci, treba ih često mijenjati.

Nosite pamučno donje rublje koje upija vlagu i često ga mijenjajte. Izbjegavajte nošenje uskih hlača, a potrudite se da donje rublje perete blagim deterdžentima.

Važno je da pijete nezaslađeni sok od brusnica ili borovnica. Istraživanja su pokazala da sok od brusnice može smanjiti količinu bakterija i spriječiti nove bakterije da se uhvate za sluznicu urinarnog trakta.

Uzimajte vitamin C jer redovito konzumiranje vitamina C može povećati kiselost urina i učiniti ga nepovoljnijom sredinom za bakterije, iako još uvijek nema dokaza da on sprečava infekcije urinarnog trakta.

Izbjegavajte rafiniranu hranu, zaslađene voćne sokove, šećer, kavu i alkohol u prehrani. Povećajte unos jogurta.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...