Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Prirodni lijekovi protiv svrbeži, boli i oteklina

Umjesto da trčite u ljekarnu, tražite komercijalne kreme ili slične preparate, pokušajte sa ovim prirodnim tretmanima protiv svrbeži, boli i oteklina.

Ljeto je već iza nas, no i sada se možemo sjetiti nelagode koju za sobom ostavljaju naporni komarci i insekti.

Da bi za sljedeći odlazak na more bili spremni, pokušajte se opremiti ovim prirodnim lijekovima koji će vam dobro doći. Preparati koje predstavljamo dobri su za ublažavanje boli, svrbeži, crvenila i oteklina.

Stručnjakinja za dermatologiju, Whitney Bowe, tvrdi da ovi prirodni načini za ublažavanje ugriza buba i uboda insekata mogu biti jednako učinkoviti kao i preparati te lijekovi.

Esencijalna ulja prva su na popisu, pa pročitajte kako djeluju – Ulje čajevca, lavande i kokosovo ulje imaju svojstva koja mogu ublažiti svrbež, bol i otekline. Ulje čajevca djeluje antibakterijski i može spriječiti infekciju. Neka ulja različitih brendova mogu biti kiselija od drugih. Ako je ulje prejako, možete ga razrijediti s vodom prije nego ga nanesete direktno na kožu.

Osim što je zdrava slastica, med se pokazao dobrim za njegu kože u više navrata – Ako vam ne smeta malo ljepljivosti, med će djelovati protuupalno i napravit će da vas manje svrbi.

Mlijeko i voda mogu izgledati kao čudna kombinacija, ali pomaže – Pomiješajte jednaku količinu mlijeka i vode, u mješavinu umočite čistu pamučnu krpicu, može maramica ili stara majica, i time tapkajte kožu.

Sok limuna ili limete će svakako dobro doći – Ovo voće smanjit će osjećaj svrbeži, a djeluje i antibakterijski. Važno je samo da ako koristite ovu metodu niste na suncu jer sok može opeći vašu kožu.

Pasta za zube pomaže kod ranica po koži, uboda insekata i smanjivanju oteklina – Većina pasti za zube sadrže okus metvice ili mente, a sastojak mentola stvara osjećaj hlađenja na koži. Osim što ćete smanjiti osjećaj svrbeži, pasta za zube pomaže i u smanjenju oteklina.

Bosiljak će ublažiti iritacije nastale od ugriza – Ovaj začin nije samo ograničen za korištenje u kuhinji i jelima. Lišće bosiljka sadrži kemikalije, kao što je kamfor, a to stvara osjećaj svježine, sličan onome koji stvara mentol u pasti za zube. Zgnječite nekoliko svježih listova bosiljka i istrljajte time mjesto ugriza na koži.

Led će svakako pomoći, to znamo još od malih nogu – Jedna kocka leda može stisnuti krvne žile i smanjiti prirodno otpuštanje histamina, što znači i manje svrbeži.

Vrećice čaja – Hladne vrećice čaja ‘izvući’ će tekućinu iz ugriza te smanjiti oteklinu i svrbež.

Ocat – Ovo je odličan domaći lijek protiv svrbeži. Jabučni ocat je najbolji. Nanesite ocat na ubod i ugriz, a ako ih imate više po čitavom tijelu, dvije do tri šalice octa stavite u kadu napunjenu toplom vodom i legnite unutra.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...