Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Prirodni lijekovi protiv gljivica – Protiv gljivičnih infekcija se možete boriti prirodnim lijekovima

Gljivične infekcije nastaju pod utjecajem mikroorganizama koji pripadaju grupama gljiva. Najčešće je dijagnosticirana gljiva Candida a samo u ovoj grupi ima ih više od 20 vrsta.

Ovom prilikom ćemo vas upoznati sa nekim jako efikasnim prirodnim lijekovima protiv raznih gljivičnih oboljenja.

Gljivične infekcije najčešće zahvaćaju spolne organe, usnu duplju, pojas ispod nabora kože i nokte. Najčešći simptomi gljivične infekcije su crvenilo, osip, svrab, peckanje, otečenost i neprijatan miris. Nokat zahvaćen gljivicama na početku infekcije dobiva žućkastu boju koja u poodmaklom stadiju bolesti može prijeći u zelenu ili čak potpuno crnu boju. Zatim, nokat može vidno zadebljati i početi da se odvaja od prsta. Ukoliko se ne liječe, gljivice mogu i uništiti nokat.

Uzroci nastanka gljivičnih infekcija su mnogobrojni. Spomenut ćemo neke uzroke: pad imuniteta, nedostatak određenih minerala u organizmu, dugotrajna upotreba antibiotika, pretjerano lučenje znojnih žlijezda, neadekvatna osobna higijena, česta upotreba prljavih odjevnih predmeta.

U borbi protiv gljivica neophodni su strpljenje i upornost, jer je sasvim uobičajena pojava da se i nakon temeljnog liječenja nakon kratkog vremena gljivice mogu ponovo vratiti, i to sa još ozbiljnijom kliničkom slikom. Da bi liječenje gljivica bilo što uspješnije treba se poslužiti svim raspoloživim sredstvima, a na raspolaganju su nam naravno i provjereni prirodni lijekovi.

Neki prirodni lijekovi protiv gljivica mogu direktno djelovati kao sredstvo za uništavanje ove napasti, a drugi mogu pomoći da se infekcija ponovo ne vrati.

Nastavite čitati i saznajte koji su to prirodni lijekovi protiv gljivica?

Prvo ćemo spomenuti bijeli luk. Dakle, bijeli luk je najopasniji prirodni neprijatelj gljivica. Usitnjen ili zasječen primjenjuje se direktno na oblast zahvaćenu gljivicama i obično jako brzo donosi olakšanje. Da bi se postiglo potpuno izlječenje potrebno je koristiti ga kontinuirano tijekom dužeg vremenskog perioda.

Jogurt je također efikasan u borbi protiv gljivica. Jogurt u sebi sadrži takozvane ‘dobre bakterije’ koje su veoma korisne u borbi protiv gljivica. On se sasvim slobodno može koristiti za tretiranje kože i sluzokože, izvana i iznutra. Znači, može se jednostavno utrljati na vidljiva i lako dostupna oboljela mjesta ili njime namočiti tampon ako je potrebno primijeniti ga iznutra. Ali, ne treba ga ostavljati da djeluje tijekom dužeg vremena, jer tada ima tendenciju da izazove suprotan efekt. Najbolje je da se potpuno ispere nakon nekoliko minuta djelovanja jer je za to vrijeme već obavio svoj zadatak. Ovaj proces treba ponoviti nekoliko puta tijekom dana.

Jabukov ocat se upotrebljava za suzbijanje raznih bolesti kože i sluzokože a primjenjuje se izvana i iznutra. Međutim, kako je jabučni ocat veoma jaka supstanca, za tretiranje gljivičnih oboljenja preporučuje se primjena u razblaženom obliku, sa vodom naravno. Ova terapija može biti naročito djelotvorna ako se kombinira uz terapiju sa bijelim lukom. Napomena: nemojte nikako koristiti obični, bijeli ocat! On čak može razbuktati razmnožavanje gljivica.

Ulje divljeg origana je još jedan veoma moćan prirodni lijek protiv gljivica. Ono je dokazan antiseptik i veoma efikasno sredstvo za suzbijanje različitih vrsta infekcija. Origano ulje daje naročito dobre rezultate kada je u pitanju liječenje gljivica na noktima. Ono je zaista veoma jako i što se tiče doziranja i primjene u liječenju, obavezno je pridržavati se uputa proizvođača.

Orahovo ulje je dobar prirodni lijek protiv gljivičnih oboljenja. Gljivice se mogu pojaviti i na tjemenu glave, sto između ostalog može izazvati opadanje kose te trajno oštećenje korijena kose. U tom slučaju pored upotrebe jabukovog octa preporučuje se i upotreba orahovog ulja.

Aloe vera je biljka poznata po tome da umiruje kožu i da daje dobre rezultate u liječenju skoro svih parazitskih bolesti, među kojima spadaju i gljivična oboljenja.

Što valja jesti tijekom liječenja gljivičnih oboljenja? Tijekom i nakon liječenja gljivica potrebno je piti što veće količine jogurta i što više vode. Voda je odličan čistač organizma što je neophodno u sprečavanju povratka gljivica nakon liječenja.

Što izbjegavati? Tijekom i neposredno nakon liječenja gljivica potrebno je izbjegavati šećer. Šećer je omiljena hrana za gljivice pa je logično da im je treba oduzeti. Tako će se umanjiti šanse za njihov ponovni povratak.

Higijena i izbor odjeće je također jako važan za prevenciju gljivičnih oboljenja. Potrebno je održavati higijenu tijela na visokoj razini uz upotrebu blagih sredstava za osobnu higijenu. Izbjegavati sintetičku odjeću, pogotovo onu koja ide direktno na kožu. Posebno obratiti pažnju da se upotrebljava pamučno donje rublje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...