Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Prirodni lijek za liječenje bronhitisa – Kako liječiti bronhitis narodnim lijekovima?

Prirodni lijek koji ćemo opisati (za bronhitis) jako mnogo je korišten u narodnoj medicini. Ako netko ima problema sa bronhitisom svakako neka isproba ovaj lijek.

Bronhitis se najčešće pojavi tijekom zimskih mjeseci, obično nakon prehlade ili drugih virusnih infekcija grla ili nosa.

Virusi najčešće uzrokuju bronhitis, a to su: adenovirusi, virusi influence, parainfluence, rinovirusi, respiracijski sincicijski virusi i drugi.

U mladih osoba bronhitis mogu uzrokovati neke “atipične” bakterije, Mycoplasma pneumoniae i Chlamydia pneumoniae kao i Bordetella pertusis – uzročnik hripavca. Nadražajni bronhitis mogu uzrokovati različite biljne i mineralne prašine, hlapljenje jakih kiselina, amonijaka, sredstava za čišćenje, zagađenje okoliša, te posebice duhanski i drugi dimovi.

Obično, dišni putovi proizvode oko 30 grama sekreta dnevno. Sekret se ne skuplja jer ga tijelo neprekidno čisti trepetljikama koje se nalaze na površini sluznice dišnog sustava i potom iskašlje.

Sluznica unutar velikih dišnih putova je otečena i crvena. Poremećena je zaštita trepetljika. Kada su bronhi upaljeni, mogu stvoriti velike količine sluzi koja ide prema gore kada kašljete. Bakterije mogu nastaniti ovako promijenjene bronhe i uzrokovati sekundarnu bakterijsku infekciju. Unutar bronha se nakuplja sluzavo-gnojni sadržaj. Kašalj je osnovni mehanizam izbacivanja bronhalnog sekreta.

Ovo je potpuno prirodni lijek koji nema apsolutno nikakvih štetnih supstanci koje bi mogle štetiti drugim bolestima kao sto su kolesterol, dijabetes i slično.

Potrebni sastojci za pripremu lijeka: 50 g muške bokvice, 20 g koprive, 5 do 7 oraha, 30 g crnog šećera (dijabetičarski šećer) i pola kilograma pravog domaćeg meda

Način pripreme: 50 grama (listova) muške bokvice očišćene i oprane kao i 20 grama koprive (samo listova) zajedno sa 5 – 7 oraha koje treba samo malo natući dovoljno da se otvore ali samo malo, ne skroz (dakle da orasi budu otvoreni ali da ne budu oljušteni), staviti u jednu litru vode.

Nakon 30 minuta kuhanja skinuti sa vatre pustiti da se malo ohladi ne skroz. Tada procijediti tekućinu kroz rjeđu cjediljku pa zatim dodati 30 grama crnog šećera i pola kilograma meda.

Dobro promiješati dok se nije sve ohladilo, sve dok ne dobije kašasti oblik a zatim staviti na tamno i hladno mjesto te smjesu čuvati 24 sata. Nakon 24 sata smjesa je spremna za korištenje.

Doziranje lijeka: Doziranje za odrasle – Jedna žlica lijeka ujutro i navečer, a za djecu: Jedna žličica lijeka ujutro i navečer.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...