Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Bronhitis – Znanstvena potvrda narodnog načina liječenja

1993. godine kineski su znanstvenici devedeset šestero djece oboljele od bronhiolitisa, dječjeg oblika bronhitisa, podijelili u tri skupine. Jednoj trećini djece je davan biljni preparat shuang huang Han, koji se sastoji od mješavine ljekovitih biljaka kokotca, forzitije (Forsythia) i grozničnice (biljke iz roda Scutellaria). Druga je trećina dobila samo antibiotike, dok je preostala trećina dobila i biljke i antibiotike.

Kod djece kojoj je davano samo ljekovito bilje došlo je do poboljšanja u predjelu grudi, do smirivanja kašlja, groznice i hripanja.

U usporedbi s djecom koja su uzimala antibiotike, grupa koja je uzimala samo ljekovito bilje na određeni je način bolje napredovala, manje su dana imali temperaturu, a hripanje i kašalj bili su blaži. Nikakve kontraindikacije ljekovitom bilju nisu zabilježene.

To su dobre vesti.

Ova kineska studija dovoljna je da s pouzdanošću predložimo kokotac i forzitiju za liječenje problema u funkcioniranju dišnog sustava, jer potvrđuje njihovu dugovječnu upotrebu u narodu.

Bronhitis ima više različitih uzroka. Može biti bakterijskog ili virusnog porijekla, a mogu ga uzrokovati i neka kronična nadražujuća sredstva, poput pušenja i izloženosti određenim kemikalijama. Djeca su podložnija pojavi bronhitisa, i astme, ako su im roditelji pušači ili ako su dugotrajno izložena djelovanju formaldehida, kemikalije koja se koristi za davanje automobilu i kućnom namještaju onog mirisa ‘novog’. Ponekad klice i nadražujuća sredstva djeluju zajedničkim snagama. Pušač se prehladi, a kašalj zatim prelazi u bronhitis.

Zelena ljekarna za liječenje bronhitisa

Bronhitis može nestati sam po sebi, i bez liječenja. Međutim, ponekad se zna trajno zadržati i poprimiti kronični oblik. Kokotac i forzitija su mnogima omiljeni prirodni lijekovi protiv bronhitisa, ali postoje i mnogi drugi, a većina njih je i lakše dostupna. Evo nekih koje možete iskušati.

Eukaliptus (Bucaliptus globulus). Ulje eukaliptusa je dobro sredstvo za iskašljavanje. Njemačka Komisija E je inhaliranje pare eukaliptusa odobrila kao sredstvo za liječenje bronhitisa i kašlja. Čaj od lišća eukaliptusa, koji se unosi oralno, može djelovati isto tako dobro. To govorimo stoga što se, nakon što ga konzumirate, dio njegovih eteričnih ulja izlučuje kroz vaša pluća. Na taj način on djeluje antiseptički, rashlađuje i pomaže iskašljavanju upravo tamo gdje je to i potrebno.

Bijeli luk (Allium sativum). Jedenjem velikih količina bijelog luka možete preventivno djelovati protiv pojave bronhitisa, jer je on prepun kemikalija koje djeluju protiv bakterija i virusa. Bijeli luk u tijelu otpušta aromatične kemikalije, uključujući alicin, jedan od najmoćnijih biljnih antiseptika širokog područja djelovanja. Te se aromatične supstancije izlučuju kroz pluća, i otud zadah na bijeli luk. To znači da, kao kod eukaliptusa, aktivne sastojke bijelog luka dobivate upravo tamo gdje su i potrebni. Za smanjenje neugodnog zadaha na najmanju moguću mjeru, možete prožvakati nekoliko grančica peršina.

Divizma (Verbascum thapsus). I divizma ima potporu njemačke komisije E, zbog svojeg ugleda kao dobrog sredstva za iskašljavanje. Ona može vrlo dobro pomoći u iskašljavanju one ljepljive sluzi koja se u plućima stvara. Zapravo, divizma je već tisućama godina na glasu kao jedno od najboljih biljnih sredstava za liječenje bolesti dišnog sustava. Pored svojeg djelovanja kao sredstva za iskašljavanje, ona ublažava nadraženost ždrijela, ima protubakterijsko djelovanje i pomaže u zaustavljanju grčenja mišića koje izaziva kašalj.

Kopriva (Urtica dioica). Posljednjih se godina kopriva sve više koristi za liječenje bronhitisa, astme i peludne kihavice, i to s dobrim razlogom. Sok dobiven iz njezina korijena i lišća, pomiješan s medom i šećerom, olakšava tegobe kod astme i bronhitisa. Kušajte dodati dvije žličice sušene koprive na šalicu uzavrele vode i ostavite da se namače dok se ne ohladi.

Pirika (Agropyron repens ili Elymus repens). Ova biljka poznata je i pod ironičnim imenom šarlatanska trava, koje mi se sviđa. Usprkos tom imenu, ne radi se o šarlatanskom lijeku. Ona je učinkovita i godinama se koristi za tegobe s disanjem. Komisija E ovu ljekovitu biljku priznaje kao djelotvorno sredstvo za liječenje upala dišnih organa, uključujući i bronhitis.

Uskolisni trputac (Plantago lanceolata). Ova i njoj srodne ljekovite biljke širom svijeta su poznata sredstva za ublažavanje kašlja. Komisija E je preporučuje kao pouzdano i učinkovito sredstvo protiv različitih bronhijalnih tegoba. K tome, trputac ima protubakterijsko djelovanje. Možete ga pripraviti na sljedeći način: jedna žličica osušenog bilja na jednu šalicu uzavrele vode.

Obični tetrljan (Marrubium vulgare). Komisija E je i tetrljan uvrstila u bilje korisno za ublažavanje bronhijalnih tegoba. Za bronhitis preporučujemo kuhanje jakog čaja od tetrljana, s dodatkom limuna i sladića. Kušajte dodati dvije žličice ovog bilja na jednu šalicu uzavrele vode.

Bršljan (Hedera helix). Prema Komisiji E, bršljan je također koristan u liječenju bronhitisa.

Ptičji dvornik (Polygonum aviculare). To je još jedna biljka s potvrdom Komisije E. Komisija ga preporučuje za liječenje upale ždrijela i dišnih putova, uključujući bronhitis.

Bijeli sljez (Althaea officinalis) i druge vrste sljeza. Prema Ko misiji E, sljez je dobro sredstvo za smirenje dišnog trakta (demulcent). Sljez je posebno učinkovit jer njegov korijen, koji je odgovoran za taj smirujući učinak, djeluje i protiv upala. To vjerojatno pojašnjava zašto se ova ljekovita biljka stoljećima koristi kao lijek za bronhitis, prehladu, kašalj i upalu grla.

Jagorčevina (Primula veris). Evo još jedne biljka koja ima odobrenje Komisije E. Na potvrde ovog znanstvenog tijela treba gledati s uvažavanjem. Prema njihovu istraživanju, treba koristiti čaj od jedne žličice suhih cvjetova jagorčevine ili pola žličice njezina korijena, kao sredstvo za iskašljavanje ili kao lijek protiv bronhitisa, prehlade i kašlja.

Sapunika (Saponaria officinalis). Prema Komisiji E, korijen ove biljke dobro je sredstvo za iskašljavanje i čišćenje dišnih putova, te za liječenje bronhitisa. Supstancije iz ove biljke, saponini, posjeduju analgetička svojstva i smiruju upale, a pored toga potiču djelovanje ostalih spojeva. Za pripravu čaja, žličicu osušene biljke prelijte šalicom uzavrele vode i ostavite da se namače dok se ne ohladi.

Biljne formule. Svaku od biljaka koje ćemo nabrojati možete uzimati zasebno, ali većina travara preporučuje njihovo miješanje. Uvaženi britanski travar, David Hoffmann, autor Priručnika o ljekovitom bilju, savjetuje upotrebu jednakih dijelova tetrljana, divizme i velikog omana. Oman, Inula helenium, posjeduje dugu povijest korištenja kao antiseptika i sredstva za iskašljavanje. Još jedna formula koju valja iskušati u liječenju bronhitisa sadrži tetrljan, divizmu, trputac, crvenu ljutu papriku, crijevac (Stellaria media), morske alge (red Laminariales), koru američkog glatkog brijesta (Ulmus rubra) i divlje trešnje.

Indijanci su ovo bilje koristili za liječenje problema s disanjem. Kao dodatak ljekovitom bilju za liječenje bronhitisa, preporučili bih i rudbekiju (Echinacea angustifolia ili E. purpurea), koja jača imunitet. Kao usputni zalogaj uz svoju biljnu formulu po izboru, možete izmiješati neke od namaza koji djeluju poput pikantnih bronho-čistača. Za njihovu pripravu, pomiješajte bijeli luk, đumbir, gorušicu, kurkumu, ljutu papriku i hren. Počnite s malom količinom svakog od nabrojenih sastojaka i eksperimentirajte sve dok ne pronađete kombinaciju koja vam najviše odgovara. No, moramo vas upozoriti daje ova biljna mješavina vrlo ljuta. Ali, pouzdano će vam otvoriti sinuse i bronhijalne putove. Ako možete podnijeti ljutinu, malo premaza na krekerima ili kruhu uistinu će vam pomoći. Isto tako, možete pripraviti vrući čaj koji sadrži bilo koji od nabrojenih sastojaka.

Biljke koje sadrže vitamin C. Studije su pokazale da su pacijenti koji su se u bolnicama liječili od bronhitisa brže ozdravljali ako su kao dodatak lijekovima uzimali vitamin C. Dnevna doza od 500 miligrama vitamina C pokazala se isto tako korisnom kod oboljelih od alergija ili astme. Dakle, postoji jasna veza između upotrebe ovog vitamina i ublažavanja infekcija dišnih organa, začepljenja nosne šupljine i suzenja očiju.

Integralne žitarice, orasi i ostale namirnice koje sadrže magnezij. Kad govorimo o vitaminima i mineralima, rizik od pojave bolesti dišnih organa, poput bronhitisa, povećava se sa smanjenjem razine magnezija u organizmu. Stoje više magnezija, manje je smetnji u disanju, kao i ostalih dišnih tegoba. Naturopati za preventivu obično preporučuju 300 do 600 miligrama magnezija dnevno što je, svakako dobra zamisao. Trebate jesti i što više hrane bogate magnezijem, poput integralnih žitarica, soje, oraha, ribe, mliječnih proizvoda i nemasnog mesa.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...