Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Prirodni lijek za kašalj: Zaustavite uporni kašalj prirodnim putem

prirodni lijek za suhi kašalj
Med kao prirodni lijek

Iskoristit ćemo priliku da napišemo par jako dobrih recepata za pripremu prirodnog lijeka za kašalj. Svaki recept je lako pratiti, a lijek koji dobijete efikasan je protiv kašlja. Naučite pripremiti prirodni lijek za suhi kašalj.

Danas znamo za veliki broj različitih lijekova koji uspješno zaustavljaju kašalj. Mi ćemo spomenuti neke koji se lako pripremaju, a namirnice za njihovu pripremu vjerojatno imate kod kuće. Ovo je odlična prilika da pomognete sebi ili nekom od vaših bližnjih.

Nećemo duljiti sa uvodom, pa krećemo sa pisanjem.

Prirodni lijek za suhi kašalj – Recept i način upotrebe

Karamelizirani šećer poznat je još iz davnih vremena. Kroz povijest je bio efikasno sredstvo protiv upornog kašlja, a zbog toga što je i jako ukusan, djeca ovaj lijek obožavaju a on uz to zaustavlja uporni kašalj.

Karamelizirani šećer se priprema sa mlijekom, i to su dvije osnovne namirnice za pripremu lijeka – šećer i mlijeko.

Ovako pripremljen prirodni lijek zaustavit će iritaciju sluznice grla, pomoći će iskašljavanje i olakšat će tegobe koje prate uporni kašalj.

Suhi nadražajni kašalj – neproduktivni kašalj

Prema patogenezi, nastanku i ulozi danas prepoznajemo dvije različite vrste kašlja. Dakle, postoje produktivni (vlažni) i neproduktivni (suhi, takozvani nadražajni kašalj). Produktivni kašalj odstranjivanjem sekreta ispunjava osnovnu svrhu kašlja, pa se može reći da je koristan. Suprotno vrijedi za suhi kašalj, jer on ne izvršava funkciju izbacivanja sekreta, a svojim nadražajem nas stalno nagoni na kašalj i time nas umara.

Takav kašalj se gotovo uvijek pojavljuje u virusnim respiratornim infekcijama (uključujući i gripu). Posebno je neugodna pojava dugotrajnog suhog kašlja, jer on iritira i nagoni nas na kašljanje iako ne možemo ništa da iskašljavamo. Dugotrajni neproduktivni kašalj je uporan i neugodan, te je umarajući za bolesnika i posebno iscrpljujući. Posebno je iscrpljujući za malu djecu i starije osobe.

Zbog toga se u slučaju suhog kašlja uvijek trudimo uzimati prirodne lijekove koji štite sluznicu i daju nam potrebnu masu za iskašljavanje. Suhi nadražajni kašalj kod djece posebno je težak jer roditelji ne mogu na prvi znak prepoznati dali dijete ima suhi kašalj ili produktivni, ali ne zna ispljunuti. Iako se često umiri noću, suhi kašalj često nam smeta i u noćnim satima i ne da nam zaspati.

U ovom članku smo spomenuli neke jako dobre prirodne lijekove za suhi kašalj, pa vam savjetujemo da ih isprobate. Za neke smo posebno naveli da su pogodni za djecu, a koristimo priliku da stavimo poveznice na neke druge objave na ovu temu.

Od suhog kašlja, do produktivnog

Svakako pročitajte i recept za prirodni sirup za suhi kašalj. Ovaj sirup je pogodan i za djecu i za odrasle. Pomoći će vam da zaustavite nadražajni i uporni suhi kašalj.

Prvo par riječi o kašlju – Naime, kašalj je fiziološki obrambeni odgovor našeg tijela na prisutnost upalnog sekreta i drugih stranih tvari u dišnim putovima. Sam po sebi nije bolest nego simptom neke upale u grlu ili drugim dijelovima respiratornih organa. Često nam smeta u svakodnevnim obvezama, ali osim što ometa i živcira nas, kašalj može biti bolan pa tako izazvati za nas teže posljedice.

Kada je riječ o suhom kašlju, treba spomenuti da on kao takav nema učinka. Kada kašljemo, i izbacujemo šlajm, to je dobro jer iz tijela izlaze štetne tvari. Kod suhog kašlja ništa ne izbacujemo, a on se stalno javlja i time se naše grlo opterećuje i sve više nas boli i ono postaje upaljeno. Suhi kašalj se većinom pojavi ako je riječ o nekoj virusnoj infekciji respiratornih organa. Osim toga, suhi kašalj može nastupiti i kao simptom gripe. Kod takvog kašlja važno je uzeti neki preparat koji će izazvati pojavu sekreta (šlajma) da imamo što iskašljati.

Kada želimo liječiti suhi kašalj, mi zapravo dovodimo do produktivnog kašlja. U tom slučaju, kada kašljemo mi iz tijela možemo izbaciti šlajm. Bolesnik tada ima mogućnost iskašljavanja. Tu nam najbolje pomaže karamelizirani šećer.

Karamelizirani šećer je najbolji za prirodnu proizvodnju šlajma, koji iskašljavamo i čime se liječi suhi kašalj. Ako pijemo mlijeko bogato karameliziranim šećerom, mi u grlu i usnoj šupljini ostavljamo dovoljno sluzi koja će izaći kada dobijemo poriv za iskašljavanjem. Tako istodobno čuvamo sluznicu grla od većih upala i imamo što za iskašljati i kroz šlajm izbaciti viruse i bakterije.

Prirodni lijek za suhi kašalj

Ovaj lijek se priprema od šećera i mlijeka. Recept je jednostavan i lako ga je slijediti. Sami sebi napravite lijek kod kuće, a možete ga piti svi u kući preventivno ili po potrebi.

Priprema lijeka: Uzmite nekoliko žlica šećera pa ga rastopite u nekoj posudi na laganoj vatri. Stalno miješajte šećer da ne zagori, sve dok ne dobije svijetlosmeđu boju. Kada ste postigli to, šećer zalijte sa jednom šalicom mlijeka. Miješajte sve dok se šećer ne rastopi u mlijeku. Dobili ste lijek.

Ovako pripremljen napitak jako je ukusan, i jako je efikasan prirodni lijek za kašalj.

Protiv kašlja – Crveni luk i med

Ako vas muči kašalj, suhi posebno, ovaj lijek od crvenog luka i pravog domaćeg meda jako dobro će doći.

Osim što je jako efikasan, lijek se lako priprema, od namirnica koje su svima dostupne.

Dovoljno će biti da pripremite glavicu crvenog luka. Neka glavica luka bude malo veća, zdrava i onako na osjet masivna (puna soka). Osim luka, pripremite malo kvalitetnog domaćeg meda.

Uzmite glavicu luka i nožem odstranite donji dio (odakle raste korijen). Nakon toga luka zarežite nožem da dobijete što više rascjepa u samoj glavici. Kada ste pripremili glavicu, stavite ju u neku staklenu zdjelicu, i sa gornje strane, koju ste zarezali, zalijte glavicu sa dvije žlice meda. Najbolje je slijediti primjer sa fotografije.

Zdjelu sa lukom i medom prekrijte plastičnom folijom i ostavite malo da stoji na sobnoj temperaturi. Nakon sat ili dva, kroz plastičnu cjediljku, ili neku gazu, procijedite mješavinu soka i meda.

Dobili ste dozu lijeka za jedan dan. Svaki sljedeći dan pripremite sebi novu dozu i uzimajte dok kašalj ne prestane. Dovoljno je uzimati jednu žlicu ovog sirupa svaka dva sata. Već nakon prvog uzimanja počet će te iskašljavati. Mnogi svjedoče da je lijek jako efikasan, a mi nemamo razloga sumnjati.

Kombinacija kave i domaćeg meda može djelovati protiv kašlja

Nedavno je provedena jedan studija, u kojoj se provjeravala učinkovitost kombinacije meda i kave protiv kašlja.

Rezultati istraživanja daju nam zaključak da ovaj lijek jako dobro djeluje. Naime, nakon istraživanja rezultati su pokazali da skupina ispitanika, koja je koristila ovaj lijek svakih 8 sati tijekom tjedan dana ima najmanju učestalost kašlja.

Naučnici su otišli malo dalje, i željeli su otkriti zbog čega ovaj lijek tako dobro djeluje. Med, prije svega, sadrži antioksidanse koji smanjuju rizik od mnogih bolesti. Sirovi med ima antibakterijski učinak, a pored toga ima još mnoge druge prednosti. Med nam pomaže regulirati razinu šećera u krvi, opušta nas i poboljšava san. Dobar je za podizanje imuniteta, a najvažnije u čitavoj priči oko kašlja je to da med pomaže iskašljavanju. I kava u svom sirovom obliku djeluje kao antioksidans. Baš zbog bogatog antioksidacijskog učinka, kombinacijom ove dvije namirnice možemo na vrijeme zaustaviti kašalj.

Prirodni lijek od đumbira, meda i limuna

Za kraj da napišemo još jedan recept za prirodni lijek protiv kašlja.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • 1 šalica sirovog meda
  • 1 žličica đumbira
  • sok od 1 limuna

Pripremite lijek prema našim uputama: Sve sastojke lijepo pomiješajte, i zajedno ih kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta. Napitak koji ste dobili pijte 2-3 puta dnevno za ublažavanje kašlja, a možete ga koristiti i protiv upale grla.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...