Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Prirodni lijek za akne: Sami ga napravite i naučite koristiti na pravilan način

akne na licu prirodni lijek
Foto: Pixabay / Akne na licu

Mnogi se muče sa aknama, posebno tinejdžeri. Iako na akne gledamo više kao estetski problem, one mogu dovesti do zdravstvenih poteškoće. Doduše jako rijetko, ali valja spomenuti. Akne ne želimo imati na licu, pa da vidimo koji je prirodni lijek dobar i kako se koristi.

Akne se najčešće pojave u adolescentskom periodu, te ih često promatramo kao neku hormonsku reakciju. Ipak, pravi uzrok pojave akni, kao ni efikasan lijek, još uvijek nisu otkriveni.

Postoje mnogi medicinski preparati koji pomažu u otklanjanju akni. Neki su efikasni, a neki baš i ne. Ista je priča i sa prirodnim lijekovima – ne djeluju kod svake osobe jednako. Ipak, vrijedi isprobati neke od njih i možda pronaći onaj pravi za sebe.

Pojava akni se može u jednoj mjeri povezati i sa genima. Neki kažu da previše slatkog uzrokuje njihovu pojavu, dok se većina naučnika ipak odlučila za teoriju hormonskog poremećaja u pubertetu koje su česte za taj period. Kako god bilo, akne nam smetaju i želimo ih ukloniti. Ako imate akne na licu isprobajte neki prirodni lijek.

Da bi uklonili akne sa kože možete se poslužiti nekim proizvodima iz apoteke, no isto tako možete pokušati sa prirodnim sredstvima koja kod nekih osoba dobro djeluju.

Nastavit ćemo pisati o prirodnim lijekovima protiv akni

Opisat ćemo prvo koje su vrste akni poznate, i kako se koja od njih liječi.

Najčešći oblik akni su takozvane ocne vulgahs (obične akne). Ove akne se pojave na licu, poprsju, ramenima ili leđima kao crne, bijele ili crvene točke.

Postoje i cistične akne, koje se pojave u obliku bolnih cisti ili čvrstih, bezbolnih izbočina.

Fluktuacija hormona uzrokovana pubertetom, primjena kontracepcijskih pilula, mjesečnica, trudnoća ili početak menopauze često uzrokuju povećanu proizvodnju sebuma koja izaziva izbijanje akni. Među drugim štetnim čimbenicima mogu biti neki kozmetički preparati, sunčanje i stres. Ipak, genetski faktor je najčešći uzrok jer je poznato da su akne nasljedne.

Kako protiv akni?

Kada imamo probleme sa aknama prvo ćemo posegnuti za nekim losionom. Losioni su zamišljeni da djeluju na površini kože, gdje se i nalaze akne, na način da otvaraju pore i oslobađaju propuštanje sebuma vanka.

Nekada losioni mogu nadražiti kožu, no to su rijetke reakcije, i lako se primijete već na samom početku korištenja losiona. Svi takvi preparati se mogu uzeti bez recepta i zbog toga su prva stvar za kojom posegne većina.

Osim losiona, za uklanjanje akni možemo uzeti neke druge tekuće preparate, gelove ili kreme za uklanjanje akni.

Ako vam akne rade probleme i želite ih riješiti, predlažemo da potražite neku kožnu kremu, losion ili gel koji sadrže glikoličnu kiselinu.

Već na prvu pojavu prištića izvadite kocku leda, omotajte je tkaninom i stavite na zahvaćeno područje najmanje dva puta na dan – svaki sat ako možete, ali ne držite duže od pet minuta svaki put. Hladnoća može smanjiti crvenilo i ublažiti upalu. Uzmite aspirin ili ibuprofen. Tablete protiv bolova imaju protuupalno djelovanje i mogu ublažiti izbijanje akni. Uzmite preporučenu dozu za odrasle do četiri puta na dan.

NAPOMENA: Nemojte redovito uzimati aspirin dulje od nekoliko dana bez savjetovanja s liječnikom. Nikad nemojte davati aspirin djeci mlađoj od 16 godina!

Par savjeta o prirodnom liječenju akni

Već na samom početku teksta smo napisali da ćemo spomenuti prirodni lijek protiv akni. Sada idemo ispuniti obećanje, pa ćemo napisati ne samo jedan, nego par lijekova za koje mnogi tvrde da su jako efikasni.

Akne na licu: prirodni lijek

Ulje čajevca dobro je protiv akni – Ako imate problema sa aknama možda vam ovaj lijek bude od pomoći. Dovoljno je da stavite kap ulja čajevca na aknu tri puta na dan da spriječite infekciju i ubrzate cijeljenje.

Jabučni ocat ili sok od limuna – Odaberite prirodni lijek koji vam je pri ruci, jabukov ocat ili sok od limuna. Jednostavno namočite komadić vate u ocat ili limunov sok i namažite akne. Kiselina iz limunova soka, ili iz domaćeg jabučnog octa će pomoći u otvaranju pora. Na taj način sebum će izaći van i akna će vremenom nestati.

Nekima pomaže i obična pasta za zube – Mnogi koriste pastu za zube da bi uklonili akne. Tek mali dio paste istisnite na vrh prsta i sa njim nanesite pastu na površinu akne. Pokušajte pastu za zube staviti prije spavanja i pustite da djeluje preko noći. Pasta za zube će isušiti kožu, pa tako i aknu koja je prepuna sebuma.

Aloe vera protiv akni – Jedno istraživanje dalo nam je pozitivne rezultate na ovu temu. Naime, čak je 90% kožnih oštećenja u potpunosti zacijeljelo nakon tretmana gelom aloe vera kaktusa. Kupite neki proizvod sa biljkom aloe vera ili sami sebi iscijedite sok iz lista. Sokom namažite područje akni, i to ponavljajte par puta dnevno, kroz par dana, dok ne vidite poboljšanje.

Higijena je najbolja preventivna mjera – Održavajte kožu čistom, ali ne previše čistom. Mnogi ne znaju, ali pretjerano čišćenje kože može dovesti do pogoršanja akni. Pretjerano čišćenje može potaknuti žlijezde lojnice na proizvodnju više ulja, koje kasnije uzrokuje pojavu akni. Izbjegavajte granulirana sredstva za čišćenje. Nemojte upotrebljavati grubu tkaninu na kojoj mogu rasti bakterije. Umjesto toga, upotrebljavajte jastučiće za čišćenje za jednokratnu uporabu. Da biste kožu očistili, u 125 ml vode stavite 1 žličicu gorke soli i 3 kapi joda. Grijte do ključanja, ohladite, pa primijenite namočeno u komadić vate.

Kada je dobro obratiti se liječniku?

Povremeno izbijanje akni nije velik problem. Ipak, ukoliko prištevi neće nestati i nakon par mjeseci, čak i nakon što ste pokušali sa nekim od spomenutih tretmana – možda bi bilo dobro obratiti se liječniku.

Ako vam se koža jako upali ili postane bolna, ako se pojave izbočine ispunjene tekućim sadržajem, svakako posjetite liječnika i zatražite njegovu stručnu pomoć. Također, ako je koža postala crvena, čak i bez prisutnosti akni, možda je riječ o nekoj drugoj kožnoj bolesti za koju se svakako trebate obratiti liječniku.

Kako istisnuti prištiće? Ako morate istisnuti prištiće onda vam savjetujemo da postupite na ovaj način. Metoda za bijele prištiće: Očistite područje i sterilizirajte vrh igle držeći je u čistom plamenu tri sekunde ili je obrišite kirurškim sredstvom za čišćenje. Nakon toga lagano probušite površinu akne. Sadržaj istisnite pomoću vate. Očistite otopinom 20% vodikovog peroksida. Nemojte istiskivati ili čačkati prištić – samo ćete pogoršati stanje. Metoda za crne prištiće: Upotrijebite ekstraktor. Možete ga kupiti čak i preko interneta. Prije uporabe uređaja omekšajte aknu vatom natopljenom toplom vodom. Oblog držite 10 minuta.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...