Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovita biljka sa Barbadosa – Aloe vera

Ovo je možda i najviše korištena ljekovita biljka u svijetu. Riječ je o Aloe vera biljci, poznatoj po svojim mesnatim listovima koji nam daju dojam da je riječ o kaktusu.

Aloe vera zapravo pripada rodu ljiljana, a danas nam je poznato i preko 250 vrsta ove biljke, od kojih samo 4 imaju dokazano ljekovito djelovanje. Aloe vera Barbadensis Miller je biljka koja se najčešće koristi u alternativnoj medicini. Ime je dobila po botaničaru Milleru, koji ju je otkrio na otoku barbados.

Alternativni medicinari smatraju, a naučnici su mnogo puta dokazali da Aloe vera ima izražena ljekovita djelovanja. Danas je mnogi nazivaju ‘kraljicom ljekovitih biljaka’. Od davnina se Aloe vera koristila za pripremu eliksira, dok se danas najčešće koriste razni prirodni gelovi na bazi soka iz njezinih listova.

Gel, koji se nalazi u listovima biljke, u sebi sadrži preko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka. Među tim sastojcima posebno mjesto zauzimaju vitamini A, B1, B3, B6, B9, B12, C i E, a tu je i folna kiselina te više od 20 minerala. Aloe vera gel je bogat magnezijem, manganom, cinkom, bakrom, kromom, kalcijem, kalijem i željezom. U sebi ovaj gel skriva i 20 vrsta aminokiselina.

Do sada smo zaključili da biljka zaista obiluje mnogim vrijednim komponentama. Zbog toga nas ne čudi tolika primjena u narodnoj medicini, kroz povijest pa i danas.

Biljka se danas proširila po svijetu, a najbolje uspijeva u sredozemnim područjima i posebnim klijalištima namijenjenim za uzgoj Aloe vere.

Aloe vera ima dobro prepoznatljive mesnate listove, blijedo zelene boje, koji su kopljastog oblika, sa bodljama na sebi. Kada procvjeta biljku krase crveni cjevasti cvjetovi sa 6 latica, koji tvore cvjetne grozdove.

Osim gore spomenutih tvari koje pronalazimo u ovoj ljekovitoj biljci, posebno trebamo istaknuti da Aloe vera u sebi ima posebne spojeve kao što su emodin i neki biogeni stimulatori. Ovi spojevi dokazano jačaju obrambeni sustav našeg organizma.

Kako se koristi Aloe vera u narodnoj medicini?

Biljku možemo brati tijekom cijele godine, a za lijek se najčešće, gotovo uvijek koriste njezini listovi.

Spominjali smo već mesnate listove ove biljke, i kazali smo da je gel unutar listova bogat raznim elementima. Gel aloe vere toliko je bogat raznolikim sastojcima da biljka ima zaista široku primjenu.

Danas se gel ove biljke često koristi za ljepotu, odnosno pripremu raznih kozmetičkih preparata. Po svom sastavu, ljekoviti gel najbolje djeluje na bolesti kože. Kožne bolesti poput akni, ekcema i razni ožiljci uklanjaju se uz pomoć gela aloe vere.

Elementi koje pronalazimo u listovima odlično djeluju na stanice kože, pomažući joj da se bolje regenerira. Na taj način sve rane po koži i oštećenja lakše zarastaju i koža postaje opet glatka.

Moderna istraživanja potvrđuju djelotvornost Aloe vere

Ova čudesna biljka zaintrigirala je naučnike pa su urađeni mnogobrojni testovi na temu njezine ljekovitosti.

Kao što se moglo i očekivati, bogati sadržaj gela ima mnoge ljekovite osobine. Mnoga istraživanja i danas se provode, ali je važno istaknuti da nam rezultati daju potvrdu o ljekovitim svojstvima.

Naučnici su uočili da ovaj ljekoviti gel jako dobro djeluje i protiv alergija. Na nama je samo da pronađemo efikasan način primjene gela. Osim što može da ublaži simptome astme, gel aloe vere uspješno uklanja simptome sve češće proljetne alergije.

Danas se mnogi od nas muče sa simptomima proljetne alergije. Ne trebamo posebno isticati kako nam ti simptomi mogu zagorčati život i otežati svakodnevne radnje. Prema rezultatima nekih ispitivanja na tu temu, čini se da će baš ljekoviti gel iz listova Aloe vere dati rješenje na ovu sve učestaliju pojavu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...