Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Prirodni lijek koji pobjeđuje viruse i zatvor – Sirup od bazge

Rujan je mjesec kada dozrijevaju ljekovite bobice bazge. Dakle, sada je najbolje vrijeme da krenete u sakupljanje, jer su bobice jako zdravlje i pogodne za pripremu slatkih namaza, ukusnog likera, vina ili čak sirupa.

Bobice bazge sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge ljekovite tvari koje djeluju antivirusno, antibakterijski i diuretski.

Zbog toga će sirup od bobica bazge biti vrijedan sadržaj svake kuhinje, naročito kada dođe sezona prehlada i gripe, ali i kada vas muče zatvor, slabost, neuralgija, pa i stres. Sirup od bobica bazge možemo nazvati jesenskom sestricom sirupa od cvjetova bazge koji se priprema u proljeće.

Bobice bazge ne smiju se nikada jesti sirove jer su toksične te mogu izazvati otrovanje. Termičkom obradom se toksičnost bobica u potpunosti uništava te je sirup od bobica potpuno siguran za konzumiranje.

Sirup se radi od potpuno zrelih, sočnih bobica koje se beru u rujnu

Donosimo vam recept za napitak koji će vam ojačati imunitet i podići razinu željeza u krvi, pomoći kod povišene temperature, a uz to je i jako ukusan. Ako ne stavite đumbir, sok mogu piti i djeca.

Sastojci za sirup od bobica bazge su: 1 kilogram zrelih bobica bazge, 1 litra vode, 0,75 kilograma šećera, 2 cm svježeg korijena đumbira, sok i korica od jednog limuna i 0,5 kilograma domaćeg meda.

Postupak pripreme: Bobice bazge prelijte vodom i stavite kuhati, a nakon što su se 15 minuta kuhale, maknite ih s vatre, dodajte naribani đumbir te sok i naribanu koricu limuna. Poklopite, pustite da odstoji 30 minuta te procijedite kroz sito. Procijeđeni sok zagrijte do vrenja, dodajte med, dobro promiješajte i dok je još topli, ulijte ga u čiste staklene boce.

Sirup od bobica bazge čuvajte na hladnom i mračnom mjestu, može i u hladnjaku, te koristite kao sirup za razrjeđivanje.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...