Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Prirodne terapije protiv gripe i prehlade – Lijekovi koje možete pronaći doma, u kuhinjskom ormariću

Povišena temperatura, glavobolja, malaksalost i grlobolja glavni su simptomi sezonskih respiratornih tegoba u čijem liječenju najbolje pomažu biljni čajevi i sirupi koje možete sami lako i brzo pripremiti.

Na pragu smo sezone gripa i prehlade koja će potrajati sve do sredine proljeća, pa se stoga treba maksimalno usmjeriti na jačanje imuniteta jer je to ključni faktor u rješavanju svih, pa i ovih zdravstvenih tegoba.

Nipošto ne treba ignorirati savjete liječnika koji se tiču prevencije respiratornih bolesti, a to se prije svega odnosi na redovno pranje ruku (najveći broj virusa prenosi se upravo direktnim kontaktom) i izbjegavanje zaraženih osoba.

Po čemu se razlikuje gripa od prehlade? Većina ljudi ne zna razliku između gripe i prehlade, a upravo je to ključno za izbor odgovarajuće terapije. Naravno, liječnik će lako uspostaviti dijagnozu, ali je važno prepoznati prve simptome gripe, naročito kada je riječ o osobama koje pate od kroničnih bolesti.

Za razliku od prehlade, simptomi gripe javljaju se iznenada, u vidu porasta tjelesne temperature, glavobolje, umora i malaksalosti, bolova u zglobovima, mišićima i očima, tople i crvene kože, crvenih i suznih očiju, suhog kašlja i grlobolje. Ukoliko se ne reagira na vrijeme, gripa može uzrokovati bakterijsku upalu pluća, upalu uha i sinusa, dehidraciju i pogoršanje simptoma bolesti kao što su astma ili dijabetes.

>> Što je gripa?

Tegobe izazvane prehladom obično počinju upalom grla, koja najčešće prolazi nakon dan ili dva, a nakon toga se javljaju curenje iz nosa i kašalj. U slučaju ovog oboljenja, prvih nekoliko dana iz nosa se izlučuje vodeni nazalni sekret koji kasnije postaje gušći i tamniji. Tamna sluz sasvim je normalna pojava i obično ne znači da se u toj regiji (prije svega sinusima) razvila bakterijske infekcija.

Juha je obrok koji se preporučuje bez obzira dali imate gripu ili prehladu

Hrana kao prevencija i kao lijek – U slučaju prehlade i gripe, nutricionisti preporučuju pileću juhu koju zbog ljekovitih svojstava nazivaju i prirodni penicilin. Topla pileća juha (čak i iz kesice) pročišćava začepljene dišne putove, a pruža i dodatnu energiju.

Ako joj se doda mnogo povrća, to će pojačati njena ljekovita svojstva. Hren i ljute papričice, bilo da se koriste kao začin ili se konzumiraju direktno, pročišćavaju bronhije i olakšavaju disanje. Bijeli luk jedan je od najdjelotvornijih prirodnih antibiotika. On uništava viruse i gljivice, sprječava razmnožavanje bakterija i štiti od prehlade i crijevnih infekcija. Sadrži alicin, vitamine A, B1, B2 i C, čitav niz minerala kao što su cink, kalij, kalcij, magnezij i fosfor, elemente u tragovima poput bakra, kobalta i mangana, a jedan je od najbogatijih izvora selena, moćnog antioksidanta.

Preporučene dnevne doze su od 2 do 5 g svježeg bijelog luka, od 0,4 do 1,2 g bijelog luka u prahu ili od 2 do 5 mg ulja ove biljke. Nikako ne treba zaboravili ni đumbir koji jako dobro pomaže u liječenju kašlja i groznice, koji često prate pojavu prehlade i gripe.

Za pripremu jako ljekovitog napitka dovoljno je da se kašičica do dvije svježe naribanog đumbirovog korijena prelije šalicom ključale vode i ostavi da odstoji desetak minuta.

Na jelovniku oboljelog treba da se nađu riba ili riblje ulje jer sadrže visokokvalitetne proteine i esencijalne omega-3 masne kiseline čiji se nedostatak u organizmu vezuje za kronične upale i različite autoimune bolesti. Omega-3 masnih kiselina najviše ima u tuni, skuši, sardini i lososu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...