Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Napravite sami prirodnu kremu za sunčanje – Zaštitite se od UV zraka

Iskoristit ćemo priliku da predstavimo recept za izradu prirodne kreme za sunčanje. Doduše, postupak je ipak malo složeniji zbog čega je odličan za osobe koje se bave izradom prirodnih krema i ulja.

Odmah na početku ćemo spomenuti da je najvažniji sastojak ove prirodne kreme čileanska malina. Biljno ulje iz ove biljke ima jako dobro svojstvo apsorpcije UV zraka.

Potrudite se nabaviti kvalitetno ulje čileanske maline, hladno prešano i nerafinirano. Ako je moguće, pronađite ulje čileanske maline sa certifikatom organskog uzgoja. Samo hladnim prešanjem dobit ćemo ulje bogato cijelim spektrom vrijednih masnih kiselina.

Ulje čileanske maline osim što pruža koži izvanrednu zaštitu od štetnog sunčeva zračenja, djeluje blagotvorno i kod drugih upalnih stanja kože te obnavlja njene stanice nakon izlaganja suncu.

Naučno je dokazano da protuupalno djelovanje ovog ulja daje bolje rezultate od ulja kokosa, pšeničnih klica i avokada. Ulje koje ponekad može biti zamjena ili, još bolje, nadopuna uz čileansku malinu je biljno ulje čileanskog lješnjaka koje sadrži visoki udio tokotrienola koji izvrsno štite stanice od štete koju uzrokuje UV zračenje.

Pročitajte u nastavku kako se koristi ulje čileanske maline, i na koji način možete napraviti odličnu prirodnu kremu za sunčanje.

Na koji način se koristi ulje čileanske maline?

Kada izrađujete prirodnu kozmetiku, pa tako i losion za sunčanje, biljno ulje čileanske maline može se primjenjivati čisto, bez dodataka eteričnih ulja i drugih biljnih ulja, a praksa pokazuje da je za jedno premazivanje tijela odrasle osobe dovoljno između 20 i 40 ml ovog ulja, naravno, sve ovisi o površini kože.

Dovoljno je čisto biljno ulje maline u tankom sloju namazati na kožu lica i tijela, naravno, pazeći da ipak izbjegavamo boravak na suncu u satima kada je ono najjače.

Ako smanjimo količinu biljnog ulja čileanske maline, možemo očekivati da će stupanj zaštite (SPF) također smanjiti.

Još jedno prirodno ulje koje će sačuvati zdravlje kože i dati joj sve potrebne sastojke

Kao zaštitu od UV zraka jako je dobro iskoristiti ulje karanja stabla. Ovo ulje se dobije iz sjemenki a kako je iznimno hranjivo i djeluje regenerativno na kožu, obavezni je sastojak prirodne kozmetike za sunčanje.

Djelovanje ovog ulja je mnogostruko, jako dobro apsorbira UV zrake, djeluje na tonus zrele i kože sklone boranju, a zbog velike količine karotenoida koje sadrži osim što regenerira istodobno i dubinski hrani kožu neškodljivim A vitaminom.

Ako se koristi za izradu krema i losiona, ovo ulje pokazuje sposobnost eliminacije slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oštećenje i preuranjeno starenje kože.

Ako želite praviti prirodne kreme za sunčanje, preporučuje se korištenje algi i ljekovite lavande

Za izradu prirodnih kozmetičkih preparata najčešće se koristi vodeni ekstrakt crvene alge Porphyra umbilicalis. Ovaj ekstrakt štiti kožu od preranog starenja, budući da on u pripravcima prirodne kozmetike omogućuje dodatnu i veoma efikasnu zaštitu protiv UVA zraka.

Sastavni dio vodene faze kod izrade mlijeka odnosno kreme za sunčanje je i hidrolat, nusprodukt dobivanja eteričnih ulja, zapravo cvjetna vodica. U izradi mlijeka, odnosno kreme za sunčanje često se koristi upravo hidrolat ljekovite lavande. Ovaj hidrolat je, zbog uravnotežene pH vrijednosti, idealan odabir za njegu gotovo svih tipova kože, a u ovakvoj kremi djeluje regenerativno i umirujuće.

Kod kućne pripreme zaštitnih krema dobro je koristiti i hidrolat paprene metvice jer djeluje protuupalno, rashlađujuće te je izvrstan za ljetnu njegu kože nakon sunčanja, kod opeklina, ugriza komaraca i insekata, kod svrbeža, te kod alergijskih reakcija kože i te kod akni.

Inače, hidrolate u kozmetičke svrhe koristimo kao prirodne tonike, ili kao vodenu fazu u izradi krema, gelova, emulzija i maski.

Kozmetički preparati za sunčanje ne sadrže alkohol u sebi?

Najkvalitetniji hidrolati u sebi ne sadrže alkohol i stabilizirani su sterilnom filtracijom, što znači da se odmah nakon destilacije steriliziraju kroz filtar pora veličine 200 nm, čime se uklanjaju sve spore i bakterije. Nakon filtracije pune se u sterilne boce, i tako se osigurava da do krajnjeg kupca stignu ne kontimirani.

U kozmetici, najjednostavnija upotreba je nanijeti hidrolat na očišćeno lice, nakon čega nanosimo uljnu mješavinu na kožu još vlažnu od hidrolata. Na taj način koži smo dali sve ono što bi joj dala i krema, odnosno i vodenu i masnu fazu.

Rok trajanja ovako izrađenih prirodnih krema obično bude oko 30 dana. Pri tome valja imati na umu da kvaliteta kreme ovisi prije svega o kvaliteti sastojaka. U klasičnim, odnosno komercijalnim kremama, pa i u onim najskupljim, glavni sastojci su najčešće vazelin, parafin, silikonska ulja i rafinirana biljna ulja. Sve su to sastojci apsolutno nikakve hranjive vrijednosti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...