Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Pripremite sebi ljekoviti čaj od smokvinog lista

čaj od smokvinog lista
Foto: Pixabay / Čaj

Smokva je cijenjena biljka, već opisana i dobro iskorištena na našim područjima. Plod smokve mnogi jedu, kako svjež tako i sušeni. Riječ je o namirnici visokokvalitetnog nutritivnog sastava. Naučite napraviti čaj od smokvinog lista.

Ipak, malo tko zna da se od lista smokve može pripremiti ljekoviti čaj.

Iskoristit ćemo priliku i napisati kada je čaj dobar i kako ga pripremiti. U nastavku ćemo se osvrnuti na tu temu.

Čaj od lista smokve

Smokvin list u sebi krije ljekovite spojeve, baš kao i plod. Njih koristimo tako što ćemo pripremiti čaj.

Naučnici tvrde, pa i mnogi koji su ga isprobali, da čaj od lista smokve dobro djeluje protiv dijabetesa. Naime, kada se koristi ovaj čaj, naše tijelo ima manju potrebu za inzulinom. Takav efekt omogućava dijabetičarima da imaju manju potrebu za inzulinskim injekcijama, što je obično skupo i potreba je za njima kroz čitav životni vijek osobe.

Osim što je čaj dobar protiv dijabetesa, on će uspješno sniziti razinu triglicerida u krvi. Ako znamo da trigliceridi na neki način skladište masnoće u našem tijelu, osobe koje imaju problema sa povećanom masnoćom mogu iskoristiti snagu ovog čaja. Neka određena razina masnoća je ipak potrebna, no visoke razine triglicerida svakako želimo izbjeći.

Zbog toga je ovaj čaj jako dobar. Čaj od lista smokve smanjit će razinu triglicerida, ali ne u prevelikoj mjeri da nam našteti u drugoj krajnosti.

Najviše je poznat kao prirodni lijek protiv dijabetesa

Čaj od lista smokve je ipak najpoznatiji kao lijek protiv dijabetesa. Osim toga ima još ljekovitih osobina, pa možemo napisati da se koristi kao lijek za bronhitis ili čir na želucu. Prema nekim istraživanjima čaj od smokvinog lista ima i antikancerogeno djelovanje. Koristi se i za liječenje kardiovaskularnih poremećaja, te za snižavanje povišenog krvnog tlaka.

Recept za čaj od smokvinog lista

Pripremite sebi ovaj ljekoviti čaj: Uzmite 2 žličice suhog smokvinog lista, pa zalijte sa šalicom ključale vode. Pustite da odstoji 15 minuta, pa nakon toga procijedite i popijte.

Nadamo se da će čaj biti od koristi.

NAPOMENA: Ako na bilo koji način sumnjate na istinitost ovog lijeka, preporučujemo da se posavjetujete sa vašim liječnikom. Nikada ne koristite prirodne preparate, ili liječenje kod kuće na svoju ruku, bez prethodnog savjetovanja sa liječnikom.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...