Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Prirodni lijek za reguliranje triglicerida u krvi

trigliceridi
Trigliceridi i masnoće u krvnim žilama

Trigliceridi su masnoće, točnije spojevi alkohola glicerola i masnih kiselina. Povišene vrijednosti naravno nisu dobre, pa ćemo u nastavku spomenuti jedan jako dobar prirodni lijek.

U slučaju da imate povišene vrijednosti triglicerida u krvi, ovaj spoj limuna i celera mogao bi vam jako dobro doći.

Prije nego što napišemo recept za lijek, objasnit ćemo malo detaljnije što su trigliceridi i koja im je uloga u našem organizmu.

Trigliceridi i masnoće u krvnim žilama

Trigliceridi – Spoj alkohola glicerola i masnih kiselina

Ove spojeve u tijelo unosimo hranom, ali se nalaze pohranjeni i u masnim stanicama tijela. Kada organizam želi iskoristiti mast iz hrane ili masnih pričuva, prvo treba trigliceride razgraditi enzimima na glicerol i masne kiseline. Proizvodi te razgradnje iskoristit će se u metabolizmu – tako da se glicerol pretvara u glukozu (krvni šećer) koja se može iskoristiti za stvaranje energije ili izgradnju drugih tvari, a masne se kiseline razgrađuju do jednostavnijih pri čemu također nastaje energija.

Vrijedi i obrnuto, a to znači da, ako jedemo previše hrane koja sadržava ugljikohidrate, suvišak se pretvara preko glicerola u trigliceride i pohranjuje u masnom tkivu kao tjelesna mast.

Zato je osnova dijete, ako je razina triglicerida u krvi povišena, prvenstveno smanjenje unosa hrane koja sadržava ugljikohidrate (alkohol, slatkiši, kruh, tijesto i sl.) i masti. Naime, i povišena razina triglicerida rizik je za aterosklerozu, no manje snažan nego li je to povišena razina kolesterola. Često osobe koje imaju povišene vrijednosti kolesterola, imaju i povećan broj triglicerida u krvi.

Iako se stvarne vrijednosti trebaju ustanoviti kod liječnika, postoje prirodni lijekovi koji jako dobro pomažu u reguliranju kolesterola i triglicerida u krvi.

Prirodni lijek – Smanjite trigliceride

Uz pomoć tek dvije namirnice i nešto vode možete sebi napraviti napitak koji će regulirati trigliceride u krvi.

Za pripremu napitka trebat će vam:

  • 400 g celera (korijen)
  • 1 kg limuna
  • 2 l vode

Priprema: Prvo iscijedite sok od limuna. Celer naribajte i dodajte u vodu s limunovom korom. Kuhajte 20 minuta i ostavite da se ohladi (preko noći ili 6 sati). Procijedite i dodajte sok od limuna.

Pretočite u boce i pijte 1 dl prije jela (3 puta na dan). Može se razrijediti sa mineralnom vodom (1 dl limun-celera i 1 dl vode). Čuvajte napitak na hladnom dok se ne potroši.

Provjerite još i ovo

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...