Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Prirodni lijek za reguliranje triglicerida u krvi

smjesa za trigliceride
Foto: Pixabay / Trigliceridi

Trigliceridi su masnoće, točnije spojevi alkohola glicerola i masnih kiselina. Povišene vrijednosti naravno nisu dobre, pa ćemo u nastavku spomenuti jedan jako dobar prirodni lijek. Možete sami napraviti napitak za trigliceride, a dobro se pokazala i smjesa za trigliceride.

U slučaju da imate povišene vrijednosti triglicerida u krvi, ovaj spoj limuna i celera mogao bi vam jako dobro doći.

Prije nego što napišemo recept za lijek, objasnit ćemo malo detaljnije što su trigliceridi i koja im je uloga u našem organizmu.

Trigliceridi i masnoće u krvnim žilama

Trigliceridi – Spoj alkohola glicerola i masnih kiselina

Ove spojeve u tijelo unosimo hranom, ali se nalaze pohranjeni i u masnim stanicama tijela. Kada organizam želi iskoristiti mast iz hrane ili masnih pričuva, prvo treba trigliceride razgraditi enzimima na glicerol i masne kiseline. Proizvodi te razgradnje iskoristit će se u metabolizmu – tako da se glicerol pretvara u glukozu (krvni šećer) koja se može iskoristiti za stvaranje energije ili izgradnju drugih tvari, a masne se kiseline razgrađuju do jednostavnijih pri čemu također nastaje energija.

Vrijedi i obrnuto, a to znači da, ako jedemo previše hrane koja sadržava ugljikohidrate, suvišak se pretvara preko glicerola u trigliceride i pohranjuje u masnom tkivu kao tjelesna mast.

Zato je osnova dijete, ako je razina triglicerida u krvi povišena, prvenstveno smanjenje unosa hrane koja sadržava ugljikohidrate (alkohol, slatkiši, kruh, tijesto i sl.) i masti. Naime, i povišena razina triglicerida rizik je za aterosklerozu, no manje snažan nego li je to povišena razina kolesterola. Često osobe koje imaju povišene vrijednosti kolesterola, imaju i povećan broj triglicerida u krvi.

Iako se stvarne vrijednosti trebaju ustanoviti kod liječnika, postoje prirodni lijekovi koji jako dobro pomažu u reguliranju kolesterola i triglicerida u krvi.

Prirodni lijek – Smanjite trigliceride

Uz pomoć tek dvije namirnice i nešto vode možete sebi napraviti napitak koji će regulirati trigliceride u krvi. Ljekovita smjesa, odnosno napitak za trigliceride slijedi u nastavku.

Za pripremu napitka trebat će vam:

  • 400 g celera (korijen)
  • 1 kg limuna
  • 2 l vode

Priprema: Prvo iscijedite sok od limuna. Celer naribajte i dodajte u vodu s limunovom korom. Kuhajte 20 minuta i ostavite da se ohladi (preko noći ili 6 sati). Procijedite i dodajte sok od limuna.

Pretočite u boce i pijte 1 dl prije jela (3 puta na dan). Može se razrijediti sa mineralnom vodom (1 dl limun-celera i 1 dl vode). Čuvajte napitak na hladnom dok se ne potroši.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...