Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Priprema zimnice: Par savjeta za vrhunsko postignuće

zimnica
Savjeti za ukusnu i jako zdravu zimnicu

Zimnica je zaliha hrane koju pripremimo u jesen, da bi dočekali zimu i u vrijeme kada oskudijevamo voćem i povrćem, ipak u svoj organizam unijeli vitamine, minerale i mnoge druge vrijedne nutrijente.

Zimnicu čovjek priprema još od davnih vremena, a godinama su i recepti doživjeli veće ili manje promjene. Kada nam voće i povrće nije dostupno, posegnemo za staklenkom u kojoj smo si pripremili zimnicu, i koja je prepuna vrijednih minerala i vitamina.

Danas se ovako pripremljeno voće i povrće može kupiti u trgovinama, no ipak, mnogi i danas pripreme zimnicu po svom receptu, kući – uživajući u tome.

Tradicija, ljubav i posebni rituali prilikom pripreme zimnice sastavni su dio svakog dobrog obiteljskog recepta. Povrće za zimnicu najčešće se ukuhava u slanome ili kiselome naljevu, ukiseljava u octu ili soli, rjeđe suši, sve češće zamrzava, a ne treba zaboraviti ni vrlo zanimljive prerađevine uobičajene za voće – sokove ili pekmeze, marmelade te izrazito popularno sušeno voće.

Savjeti za ukusnu i jako zdravu zimnicu

Savjeti za dobru i ukusnu zimnicu

Za pripremu turšije i ostalih salata, svatko ima neki svoj recept, malu tajnu po kojoj radi ili savjet od bake. Ovom prilikom ćemo izdvojiti neka osnovna pravila i savjete kojih se morate pridržavati prilikom pripreme zimnice. Na taj način vaša zimnica će biti ukusnija i zdravija.

  • Za konzerviranje odaberite samo najkvalitetnije voće i povrće, zrelo, ali ne previše zrelo
  • Plodove ne uzimajte nakon kiše jer su tada vodeni (posebice voće)
  • Staklenke dobro operite te ih položite na čist ubrus da se ocijede, a bez brisanja ih prije punjenja pasterizirajte
  • Voću i povrću nemojte dodavati prevelike količine šećera, soli, octa, i kemijskih konzervansa, a nemojte ga ni dugo iskuhavati kako bi očuvali što više vrijednih sastojaka
  • Upotrebljavate li dodatke za želiranje ili učvršćivanje, odaberite one biljnog podrijetla
  • Ako je pekmez ili džem previše rijedak, prekuhajte ga dodajući mu žele za zgušnjavanje ili limunov sok i šećer (1 limun i 100 g šećera na 1 kg voća), a ako je pekmez ili džem previše gust, dodajte malo vode i još ga kratko prokuhajte
  • Raznovrsni začini poput vlasca, papra u zrnu, korijandera, kopra ili češnjaka pružit ce vašoj zimnici posebnu aromu i osigurati ljekovita svojstva
  • Kako bi spriječili pucanje staklenki pri punjenju vrućim sadržajem, pod staklenke stavite vlažnu krpu
  • Staklenke je najbolje zatvoriti vakuumskim zatvaračem, a zatvarate li ga celofanom, i njega i rubove boce prije zatvaranja prebrišite alkoholom ili octom
  • Staklenke sa zimnicom čuvajte na suhu, zračnu i tamnu mjestu

Za kraj pročitajte odličan recept za kisele paprike.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...