Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Prevencija žučnog kamenca – Prehrana svakako igra važnu ulogu u stvaranju žučnih kamenaca

Nadate se da ćete izbjeći nastanak žučnih kamenaca, a zapravo ne raditi ništa da biste spriječili njihovo stvaranje je jednako kao da se nadate da u automobilu neće ponestati goriva, a nikada ne posjetite benzinsku postaju. Evo što vam je činiti.

Prehrana svakako igra važnu ulogu u stvaranju žučnih kamenaca.

Ovdje posebno mislimo na prehranu koja je bogata masnoćama i ugljikohidratima, odnosno hrana za kojom često posežemo u zimskim mjesecima.

Naime, u tim mjesecima smo tradicionalno skloni jačoj hrani, koja pogoduje stvaranju žučnih kamenaca, ali i pojavi simptoma kod osoba koje već imaju ove kamence.

Također, smatra se da je pretilost jedan bitan faktor rizika za pojavu kamenaca. Nije toliko bitan sam kalorijski unos, koliko je bitna energetska neravnoteža koja pritom nastaje zbog manjka fizičke aktivnosti. Dokazano je da mršavost zaštićuje od pojave žučnih kamenaca.

Važni su i povišeni trigliceridi putem kojih dolazi do povećane sekrecije kolesterola u žuči te je veća mogućnost stvaranja kamenca. Važnu ulogu u stvaranju kamenaca ima i smanjeni rad i pokretljivost žučnog mjehura.

U nastavku pročitajte kako sami možete prevenirati pojavu žučnog kamenca

Za sprečavanje nastanka žučnih kamenaca važna je redovita opskrba tijela hranjivim tvarima potrebnih za dobro funkcioniranje žučnog mjehura. Evo nekoliko korisnih savjeta za sprečavanje žučnih kamenaca:

Dnevni unos svježih povrtnih i voćnih sokova je jako važan – Ne kupujte sokove, kupite sokovnik ili blender i svakodnevno radite svježi sok. Žučni mjehur treba raditi u suradnji s jetrom da bi se uklonile otpadne tvari i probavila hrana. No ukoliko jedan od ova dva organa postane pun otrova ili ne prima dovoljno hranjivih tvari, kolesterol se može kristalizirati s kalcijem pa dolazi do stvaranja kamenca.

Svježi voćni i povrtni sokovi alkaliziraju tijelo i smanjuju upale te detoksificiraju i jetru i žučni mjehur. Primjerice, svježi, nefiltrirani sok od jabuke bogat je pektinom pa može pomoći omekšati i rastvoriti sve postojeće kamence, ali i spriječiti formiranje novih. Limun, celer, rajčica i repa su također odlične sirovine.

Pobrinite se za unos zdravih masti u organizam – Iako neki stručnjaci potiču one koji imaju žučne kamence da potpuno izbjegavaju masno, određene masti su zapravo korisne za prevenciju i liječenje žučnih kamenaca. Primjerice, maslinovo ulje te meso životinja koje su se hranile na ispaši održavaju zdravu jetru i žučni mjehur.

Klonite se svega što potiče upalne procese u tijelu, kao što je to slučaj s hidrogeniziranim mastima poput margarina, jer oni pospješuju stvaranje visoke razine kolesterola. Unosite više omega-3 masnih kiselina.

Dodatak prehrani – lecitin – Lecitin se nalazi u biljnim i životinjskim lipidima. Najbolji izvori su žutanjak, soja (problem je samo što je većina soje genetski modificirana), sjeme suncokreta i repice. Lecitin mogu stvarati i mikroorganizmi. U proizvodnji suplemenata najčešće se koristi lecitin iz soje.

Lecitin je bitan dio stanične membrane. Tijekom probave ga razgrađuje žuč pa tada dolazi do razgradnje žučnih kamenaca.

Niska razina lecitina u žuči može biti uzročni faktor koji dovodi do stvaranja žučnih kamenaca.

Jabučni ocat je dobar lijek protiv kamenca

Mnogi smatraju da je jabučni ocat prirodno rješenje. Sadrži maličnu i tartarsku kiselinu koje inhibiraju fermentaciju u probavnom sustavu, a nove studije pokazuju da ekstrakti jabuke značajno smanjuju pojavu raka crijeva i žučnih kamenaca.

Dodajte kurkumu u obroke – Istraživanja su pokazala da je kurkuma, začin koji se sastoji uglavnom od kurkumina, snažan antioksidans, da djeluje protuupalno i pomaže u održavanju zdravog žučnog mjehura. Kurkuma poboljšava topljivost žuči, što znači da tijelo mnogo lakše razbija tvari koje bi inače formirale žučni kamenac.

Uz kurkumu dobro je jesti i hranu bogatu kalcijem i vitaminom C te smanjiti unos rafiniranog šećera.

Izvor: magazin.net.hr

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...