Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Žučni kamenci – Gotovo 10% ukupne populacije ima žučne kamence, a kod žena se pojavljuju čak 2 puta češće

Žučni kamenci su najčešće uzrokovani teškom hranom uslijed koje se pojavljuje tupa bol u desnom gornjem dijelu trbuha. Žučni kamenci ponekad miruju godinama ne izazivajući bolove. Veće ili manje kamenje nastaje uslijed gomilanja razgrađenog kolesterola i kalcija koji se nakupljaju u žučnom mjehuru.

Žučni kamenci su relativno čest poremećaj a riječ je o bolesti žučnih putova.

Učestalost ove pojave se ipak razlikuje ovisno o rasi, mjestu življenja i prehrani. Gotovo 10% ukupne populacije ima žučne kamence, a kod žena se pojavljuju čak 2 puta češće.

U 80% slučajeva kamenci su posljedica taloženja kolesterola i zovu se kolesterolski kamenci.

Prehrana svakako igra važnu ulogu u stvaranju žučnih kamenaca, pogotovo prehrana bogata masnoćama i ugljikohidratima, za kojom često posežemo u zimskim mjesecima.

Bolesnici su često nemirni u potrazi za položajem tijela koji bi im smanjio bol.

Osim fizikalnim pregledom, koji otkriva bolnost u gornjem desnom dijelu trbuha, žučni kamenci se dijagnosticiraju krvnim pretragama te rendgenskim i ultrazvučnim pretragama.

Prednost endoskopske metode je u manjem oštećenju trbušne stjenke, bržem poslije operativnom oporavku bolesnika i manje vidljivim ožiljcima.

Kada osoba boluje od žučnih kamenaca ili drugih bolesti žučnog mjehura, obično se preporučuje prehrana, odnosno dijeta s niskim udjelom masti, kojom se nastoje izbjeći dodatne komplikacije.

Kada to kamenje spriječi pražnjenje mjehura, dolazi do prvih simptoma, a to su bolni grčevi, povišena tjelesna temperatura, drhtavica i prekomjerno znojenje. Može se pojaviti i žutica.

Kod napada žučnog kamenca treba odmah leći i popiti par gutljaja vode, a za umanjivanje bolova stavite termofor sa toplom vodom na desni gornji dio trbuha. Da bi spriječili stvaranje novih žučnih kamenaca jedite laganu hranu i povrće, a izbjegavajte masnu hranu, bijeli šećer, te mliječne proizvode. Jedite artičoke, šparoge i patlidžan jer te biljke potiču rad žučnog mjehura.

Dobro je piti i sok od svježe iscijeđenog krumpira, sok od mrkve, te od maslačka i artičoke. Čajevi koji potiču rad žučnog mjehura su pelin, maslačak, pepermint, kičica, rosopas i lopuh.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...