Žučni kamenci su najčešće uzrokovani teškom hranom uslijed koje se pojavljuje tupa bol u desnom gornjem dijelu trbuha. Žučni kamenci ponekad miruju godinama ne izazivajući bolove. Veće ili manje kamenje nastaje uslijed gomilanja razgrađenog kolesterola i kalcija koji se nakupljaju u žučnom mjehuru.
Žučni kamenci su relativno čest poremećaj a riječ je o bolesti žučnih putova.
Učestalost ove pojave se ipak razlikuje ovisno o rasi, mjestu življenja i prehrani. Gotovo 10% ukupne populacije ima žučne kamence, a kod žena se pojavljuju čak 2 puta češće.
U 80% slučajeva kamenci su posljedica taloženja kolesterola i zovu se kolesterolski kamenci.
Prehrana svakako igra važnu ulogu u stvaranju žučnih kamenaca, pogotovo prehrana bogata masnoćama i ugljikohidratima, za kojom često posežemo u zimskim mjesecima.
Bolesnici su često nemirni u potrazi za položajem tijela koji bi im smanjio bol.
Osim fizikalnim pregledom, koji otkriva bolnost u gornjem desnom dijelu trbuha, žučni kamenci se dijagnosticiraju krvnim pretragama te rendgenskim i ultrazvučnim pretragama.
Prednost endoskopske metode je u manjem oštećenju trbušne stjenke, bržem poslije operativnom oporavku bolesnika i manje vidljivim ožiljcima.
Kada osoba boluje od žučnih kamenaca ili drugih bolesti žučnog mjehura, obično se preporučuje prehrana, odnosno dijeta s niskim udjelom masti, kojom se nastoje izbjeći dodatne komplikacije.
Kada to kamenje spriječi pražnjenje mjehura, dolazi do prvih simptoma, a to su bolni grčevi, povišena tjelesna temperatura, drhtavica i prekomjerno znojenje. Može se pojaviti i žutica.
Kod napada žučnog kamenca treba odmah leći i popiti par gutljaja vode, a za umanjivanje bolova stavite termofor sa toplom vodom na desni gornji dio trbuha. Da bi spriječili stvaranje novih žučnih kamenaca jedite laganu hranu i povrće, a izbjegavajte masnu hranu, bijeli šećer, te mliječne proizvode. Jedite artičoke, šparoge i patlidžan jer te biljke potiču rad žučnog mjehura.
Dobro je piti i sok od svježe iscijeđenog krumpira, sok od mrkve, te od maslačka i artičoke. Čajevi koji potiču rad žučnog mjehura su pelin, maslačak, pepermint, kičica, rosopas i lopuh.