Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Povišena temperatura kod djece – Kako skidati temperaturu i kada otići liječniku?

Članak na temu povišene tjelesne temperature kod djece, kako je spustiti i kada je potrebno otići liječniku? Pročitajte sve na tu temu…

Mnoge roditelje zabrinjava povišena temperatura, pa često na forumima ili u društvu drugih roditelja raspravljaju koja je najpouzdanija metoda mjerenja, te kako postupiti kada do toga dođe. Pročitajte članak i saznajte kako se spušta povišena tjelesna temperatura, kada je potrebno otići liječniku i kako se ponašati u slučaju da vaše dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu.

Iako sama po sebi povišena temperatura nije opasna, kada na svom djetetu ugledate crvene obraščiće i karakteristične mutne oči, nije vam svejedno a mnoge od vas uhvati i panika.

Koja je pouzdana metoda mjerenja?  38.5C rektalno i nije neka strašna temperatura kad se odbije 0,5C, što je pravilo kod rektalnog mjerenja. Ipak, ako ste već to odbili i ostalo vam je 38.5C, onda to svakako jeste povišena tjelesna temperatura. Opet, nije vrijeme za paniku, jer se možda radi o novim zubićima koji su na putu da izbiju, sve ovisi o dječjoj dobi.

Brzo i bezbolno mjerenje temperature – Mnoge mame preporučuju mjerenje temperature korištenjem toplomjera za uho. To je svakako dobra metoda za utvrđivanje temperature kod djeteta, no ako želite točnije rezultate opet je najbolja metoda rektalno izmjeriti temperaturu kod djeteta. Imajte na umu da od očitane tjelesne temperature odbijete 0,5C. Ova metoda nije bolna, no možda malo neugodna za dijete. Ipak, današnji digitalni toplomjeri jako brzo očitaju temperaturu, pa se svakako isplati sačekati par sekundi da se dobije točan rezultat i pravilno očitavanje.

Roditelji često znaju provjeravati točnost toplomjera, pa to možete učiniti i vi na sebi. Izmjerite svoju tjelesnu temperaturu dječjim toplomjerom, pa nakon toga uzmite stari provjereni živin toplomjer i usporedite rezultate. Trebamo naglasiti da su toplomjeri sa živom izbačeni iz prodaje na području EU, pa ukoliko nemate jedan takav, pobrinite se da imate barem dva digitalna pomoću kojih možete usporediti rezultate očitavanja.

Pratiti opće stanje djeteta – Iako uznemiruje svakog roditelja, a kod nekih čak izaziva strah zvan “temperaturofobija”, visoka tjelesna temperatura sama po sebi ništa ne znači i zapravo je znak nekog zbivanja, odnosno bolesti, objašnjavaju pedijatri.

Neke uobičajene preporuke koje su se provlačile cijeli niz godina i kojih su se pedijatri pridržavali u svakodnevnoj praksi, danas više ne stoje. Prema suvremenim stajalištima, isključivo mjerilo za snižavanje temperature je opće stanje djeteta. To znači da ako dijete ima na primjer temperaturu 37,3C i izgleda umorno i klonulo, treba mu dati lijek za snižavanje, dok djetetu koje ima 39 stupnjeva i jurca po kući, lijek nije potreban. Ipak, svakako bi bilo dobro posjetiti pedijatra pa da on procijeni zdravstveno stanje djeteta.

Pedijatar je objasnio i postupak skidanja temperature, a prvi korak je razodijevanje djeteta. Malu djecu nije dobro utopljavati jer im tako podižete temperaturu. Ako je dijete klonulo i umorno, možete mu dati lijek, ili Paracetamol ili Ibuprofen, ali se treba strogo pridržavati propisanih doza. Zatim djetetu treba ponuditi tekućinu i to prohladnu, sobne temperature da se dijete hladi i iznutra. Nakon uzimanja lijeka, treba pričekati 15 do 20 minuta i ako je temperatura i dalje visoka, dijete treba staviti u kadu. Voda mora biti za stupanju ili dva niža od izmjerene tjelesne temperature. Pedijatri napominju kako je vrlo je važno pričekati sa stavljanjem u kadu jer taj period nakon uzimanja lijeka služi kako bi taj lijek zakočio centar za drhtanje. Mnogi roditelji pitaju se treba li se odmah obratiti liječniku kada se djetetu povisi temperatura? Savjetuje se kako je to potrebno učiniti unutar 24 sata ako je riječ o dojenčadi mlađoj od šest mjeseci. Isto tako, temperatura od 39 stupnjeva Celzija i više s tresavicom može biti znak ozbiljnijih infekcija osobito ako dijete povraća ili ima osip pa je potrebno da dijete pregleda njegov liječnik. No, ako je opće stanje dobro, dijete starije od šest mjeseci može se liječiti kod kuće.

Kod starije djece može se pričekati dva, tri dana jer je moguće da povišena temperatura spontano nestane.

Bojite li se vi povišene temperature i idete li s djetetom odmah liječniku? Ostavite komentar i podijelite vaša iskustva.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...