Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Povećanje prostate: Uzroci, simptomi i liječenje

prostata
Prostata

Prostata je mala žlijezda koja okružuje dio mokraćne cijevi neposredno ispod mokraćnog mjehura. Veličine je i oblika, graha, ali kod muškaraca (zbog hormonalnih promjena) u starijoj životnoj dobi često se poveća.

Dakle, starenjem se prostata povećava, čime radi pritisak na mokraćnu cijev i otežava mokrenje. Događa se da dio mokraće ostane u mokraćnim kanalima, zbog čega se mogu pojaviti neprijatni simptomi.

Najviše nam smeta osjećaj (stalna potreba za mokrenjem), osjećaj peckanja, a nekada i bolovi.

Medicinski termin za gore opisano stanje (povećanu prostatu) je benigna hipertrofija prostate (BHP). Odmah trebamo napomenuti da se BHP ne treba zamijeniti za teže stanje (rak prostate), iako obje bolesti imaju donekle slične simptome. Zbog sličnih simptoma, uvijek se savjetuje odlazak na pregled, ali nema straha panici. Važno je napisati da se povećana prostata (simptomi) može liječiti, pa nema potrebe za patnju i podnošenje neugodnih simptoma. Danas postoje mnogi lijekovi, i načini liječenja, koji uspješno uklanjaju sve neugodne simptome povećane prostate.

Prostata

Simptomi povećane prostate

Simptomi su iritirajući i opstruktivni, pa ih možemo i podijeliti na te dvije grupe.

Pod iritativne simptome povećane prostate spadaju učestalo mokrenje noću i danju, bježanje urina i urgencija. Opstruktivni simptomi su slabiji mlaz prilikom mokrenja, čekanje na početak mokrenja, prekidanje mlaza, osjećaj nepotpunog pražnjenja i kapanje nakon mokrenja.

Već i sami možete zaključiti koliko mogu ometati ovi simptomi. Ako imate simptome uvećane prostate, svakako vam savjetujemo da uradite pregled. Kasnije provedite liječenje po preporuci vašeg liječnika, a možete isprobati i prirodne lijekove za uvećanu prostatu.

Uvećana prostata – Liječenje

Liječenje uvećane prostate trebate započeti promjenom životnih navika. Tako ćete u velikoj mjeri djelovati na suzbijanje simptoma koji prate ovo stanje. Kod promjene životnih navika najviše mislimo na dijetalni režim ishrane.

Pacijenti koji imaju uvećanu prostatu trebaju izbjegavati: začinjenu hranu, gazirana pića, alkohol, kavu i sjedenje na hladnom.

Mlađi pacijenti sa povećanom prostatom liječenje najčešće započinju biljnim preparatima. Biljni lijek za uvećanu prostatu je čaj od vrbovice ili koprive.

Biljni lijekovi će pomoći kod pacijenata koji imaju blaži oblik tegoba.

Osnova terapije lijekovima su alfa blokatori. Ovi alfa blokatori djeluju tako da opuštaju glatke mišiće, tako opuštajući vrat mjehura i prostatu što dovodi do boljeg mlaza tijekom mokrenja. Koriste se također i inhibitori 5-alfa dehidrogenaze. Njima se naime smanjuje prostata za čak 20-30%, čime je opet omogućeno bolje i lakše mokrenje. Kombinacija dvije spomenute vrste lijekova daju najbolje rezultate u liječenju povećane prostate.

Kod pacijenata koji imaju prostatu manju od 80 ml, liječnici preporučuju transuretralnu resekciju prostate (TUR). To je zahvat kojim se prostata izreže posebnim instrumentom, a pristupa joj se kroz mokraćnu cijev.

Ukoliko je pak prostata jako povećana, radi se klasična prostatektomija. To je zahvat prilikom kojeg se povećani dio prostate (adenom) izljušti, a pristup je kroz mokraćni mjehur.

Biljni lijekovi za prostatu

Osim klasičnih terapija, i zahvata kojima se liječi povećana prostata, poznati su mnogi prirodni lijekovi koji dobro djeluju. Ako želite liječiti povećanu prostatu prirodnim putem, pokušajte neke lijekove koje donosimo u nastavku.

Bobice testeraste palme od davnina se koriste u liječenju, posebno među plemenima američkih indijanaca. Biljka djeluje direktno na uvećanu prostatu, smanjujući upalu i bolove, a pospješuje i djelotvorno pražnjenje mokraćnog mjehura. Modernim istraživanjima dokazali smo djelotvornost ove biljke, odnosno da dodaci bobica testeraste palme smanjuju potrebu muškarcima za mokrenjem tijekom noći za čak duplo. Ekstrakt iz bobica pospješuju normalan protok urina i smanjuju zaostatak urina za oko 40%. Stručnjaci vjeruju da ova biljka djeluje tako da deaktivira enzim (5-alfa-reduktazu) koji inicira proizvodnju jače forme testosterona zvane dihidrotestosteron, koji stimulira rast stanica prostate. Pored toga, ona je i blago sredstvo protiv upalnih procesa u našem tijelu. Bobice testeraste palme mogu se kupiti u obliku kapsula.

Ulje od sjemenki bundeve (bučine sjemenke) također se dugo koriste među američkim indijancima. Ulje, pa i same sjemenke, su jako cijenjene jer imaju izraženo diuretičko djelovanje. Sjemenke su se koristile za ublažavanje simptoma povećane prostate još prije nego su doseljenici spoznali njihovu ljekovitost.

List stabla bukve se koristi za liječenje povećane prostate. Ova ljekovita biljka je sastavni dio mnogih biljnih formula koje se koriste u liječenju prostate, a također djeluje i kao blago dezinfekcijsko sredstvo urinarnog trakta. List bukve je blagi prirodni diuretik.

Pregled prostate

Teško se ljudi odluče na pregled prostate, no iznimno je važno preglede obaviti po potrebi i na vrijeme, kao i redovne preglede prostate u određenoj životnoj dobi.

Već u slučaju spomenutih simptoma koji ukazuju na mogućnost povećane prostate, svakako je dobro zatražiti pregled i postupiti po savjetu liječnika.

Kako se obavlja pregled prostate?

Postoji više načina pregleda prostate, pa ćemo u par rečenica spomenuti koji su to.

Analiza krvi i mokraće može poslužiti za otkrivanje prisutnosti upalnih stanica, ili infektivnih agensa, kao i za određivanje PSA (prostata specifičnog antigena), što je korisno za rano otkrivanje tumora.

Transrektalni ultrazvuk je pregled prilikom kojeg se kroz anus uvuče ultrazvučna sonda, a projicirana slika se pregleda na zaslonu. Ovom se pretragom može otkriti eventualno povećanje prostate, ali i provjeriti stanje mokraćnog mjehura i struktura koje se nalaze u neposrednoj blizini žlijezde.

Digitalnorektalni pregled je zapravo ona vrsta pregleda prostate koja nam većini prvo padne na um. Pregled se izvodi tako da liječnik kroz anus i debelo crijevo opipava prostatu kako bi odredio njezinu konzistenciju, elastičnost, tvrdoću i dimenzije. Liječnik na ovaj način može otkriti eventualnu prisutnost čvorića.

U slučaju da neki od gore spomenutih pregleda pobudi sumnju na postojanje tumora, moguće je da liječnik zatraži biopsiju. Ovaj se pregled izvodi tako da se iz pojedinih dijelova prostate uzima uzorak tkiva, uz ultrazvučno vođenje i pod lokalnom anestezijom. Daljnje postupanje ovisi o rezultatima ove pretrage.

Redovni preventivni pregledi

Nakon 45. godine života savjetuje se početi s preventivnim periodičnim pregledima. Ovo posebno vrijedi za muškarce koji imaju povećani rizik od povećanja prostate i pojave tumora na prostati.

Nakon 50. godine života preporučuje se obaviti pregled jednom godišnje. Budite savjesni i na vrijeme djelujte. Nemojte odgađati preglede i zanemariti potrebu za njim. Ako se bolesti prostate na vrijeme otkriju, velika je mogućnost da se mogu u potpunosti izliječiti.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...