Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Pet dobrih razloga zašto svakodnevno jesti jaja

Jaja su odličan primjer kako savršena priroda može biti u stvaranju namirnica dobrih za čovjekov organizam. Jaja nas čine ljepšima iznutra, jer utječu na zdravlje srca, mozga, krvnog tlaka, ali i izvana jer utječu na rast kose.

Iako su često imala i lošu reputaciju, najnovija istraživanja objavljena u British Medical Journalu, pokazala su brojne blagodati i razloge za svakodnevnu konzumaciju jaja.

Jaja su obavezna namirnica za trudnice. To je zbog toga što su jaja puna kolina, B vitamina koji je važan za razvoj djetetova mozga. Osim toga, kolin igra važnu ulogu u sprječavanju mentalnih poremećaja kod djece te bolesti poput sindroma Down i demencije.

Jaja mogu obuzdati vaše kasnovečernje želje za hranom. Dobar visokoproteinski doručak kao što su jaja pomaže u obrani od žudnje za hranom kasnije tijekom dana. Visokokvalitetni proteini koji se nalaze u jajima stvaraju veći osjećaj sitosti koja traje duže.

Jaja mogu poboljšati vaše reflekse. Novija istraživanja su pokazala da tirozin, aminokiselina pronađena u jajima, može biti presudan u trenucima poput, primjerice, obične vožnje automobilom kada brza reakcija presuđuje hoće li doći do nesreće ili ne.

Jaja mogu pomoći u smanjenju rizika od raka i bolesti srca. Tu blagodat ove namirnice imamo jer jaja obiluju antioksidansima. Iako kuhanjem jaje gubi otprilike polovinu ovih esencijalnih tvari i nakon toga ih imaju daleko više nego primjerice jabuke.

Jaja pomažu u smanjenju krvnog tlaka. Točnije, proteini u jajima smanjuju krvni tlak, a posebno dobra stvar je da se  smanjenjem krvnog tlaka smanjuje i rizik od razvijanja bolesti srca.

I ljuska jaja je zdrava!

Znanstvenici su također dokazali kako je i ljuska jajeta jako dobra za zdravlje te poboljšava zdravlje noktiju, kose, desni te smanjuje mogućnost nastanka simptoma bolesti kao što je astma i alergijski rinitis.

Kako iskoristiti ljusku jajeta? Prokuhajte jaja na pet minuta i potom ostavite da se osuše. Nakon toga ih sameljite u običnom mlincu za kavu. Dovoljno je konzumirati 0,5-1 grama mljevenih ljuski jaja dnevno, a možete ih konzumirati pomiješane s vodom ili kao dodatak žitaricama za doručak.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...