Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Pet dobrih razloga zašto svakodnevno jesti jaja

Jaja su odličan primjer kako savršena priroda može biti u stvaranju namirnica dobrih za čovjekov organizam. Jaja nas čine ljepšima iznutra, jer utječu na zdravlje srca, mozga, krvnog tlaka, ali i izvana jer utječu na rast kose.

Iako su često imala i lošu reputaciju, najnovija istraživanja objavljena u British Medical Journalu, pokazala su brojne blagodati i razloge za svakodnevnu konzumaciju jaja.

Jaja su obavezna namirnica za trudnice. To je zbog toga što su jaja puna kolina, B vitamina koji je važan za razvoj djetetova mozga. Osim toga, kolin igra važnu ulogu u sprječavanju mentalnih poremećaja kod djece te bolesti poput sindroma Down i demencije.

Jaja mogu obuzdati vaše kasnovečernje želje za hranom. Dobar visokoproteinski doručak kao što su jaja pomaže u obrani od žudnje za hranom kasnije tijekom dana. Visokokvalitetni proteini koji se nalaze u jajima stvaraju veći osjećaj sitosti koja traje duže.

Jaja mogu poboljšati vaše reflekse. Novija istraživanja su pokazala da tirozin, aminokiselina pronađena u jajima, može biti presudan u trenucima poput, primjerice, obične vožnje automobilom kada brza reakcija presuđuje hoće li doći do nesreće ili ne.

Jaja mogu pomoći u smanjenju rizika od raka i bolesti srca. Tu blagodat ove namirnice imamo jer jaja obiluju antioksidansima. Iako kuhanjem jaje gubi otprilike polovinu ovih esencijalnih tvari i nakon toga ih imaju daleko više nego primjerice jabuke.

Jaja pomažu u smanjenju krvnog tlaka. Točnije, proteini u jajima smanjuju krvni tlak, a posebno dobra stvar je da se  smanjenjem krvnog tlaka smanjuje i rizik od razvijanja bolesti srca.

I ljuska jaja je zdrava!

Znanstvenici su također dokazali kako je i ljuska jajeta jako dobra za zdravlje te poboljšava zdravlje noktiju, kose, desni te smanjuje mogućnost nastanka simptoma bolesti kao što je astma i alergijski rinitis.

Kako iskoristiti ljusku jajeta? Prokuhajte jaja na pet minuta i potom ostavite da se osuše. Nakon toga ih sameljite u običnom mlincu za kavu. Dovoljno je konzumirati 0,5-1 grama mljevenih ljuski jaja dnevno, a možete ih konzumirati pomiješane s vodom ili kao dodatak žitaricama za doručak.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...