Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Pelinkovac je jako dobar lijek za probavu

pelinkovac
Foto: Pixabay / Liker

Pelinkovac jako dobro djeluje na našu probavu. Odavno je poznato da pelinkovac pomaže u slučaju probavnih tegoba, ili mučnine u trbuhu. Pelinkovac je odličan za zdravlje, posebno za stomačne tegobe.

Ipak, ako pričamo o pelinkovcu treba znati da se radi o alkoholnom piću pa valja biti jako oprezan.

Pelinkovac i zdravlje

Pored problema sa probavom, pelin je dobar i u slučaju tegoba povezanih sa žuči. Svoju veliku gorčinu pelin zahvaljuje absintinu, koji djeluje na probavu i cirkulaciju. Vjerojatno ste čuli da uzimanje gorkih namirnica prije jela pospješuje probavu. Baš zbog toga se piće pelinkovac treba koristiti kao aperitiv, a ne da se konzumira u većim količinama.

Gorki okus u ustima potiče stvaranje žuči i rad crijevnih žlijezdi i na takav način omogućuje bolju probavu. Osim kao digestiv koristi se i protiv visoke temperature i malarije, pri čemu nadmašuje poznatiji, ali i toksičniji kinin. Sustavno liječi i pretilost i šećernu bolest. Dakle, spoznali smo da je pelin jako ljekovita biljka.

Pelin također ima i iznimno tonizirajuće djelovanje te uklanja tjelesnu slabost. Kada se pije u malim količinama potiče bolji i zdraviji rad bubrega te pomaže kod bolesti bubrežne nakapnice, upalnih nadražaja bubrega, katara mjehura i vodene bolesti. Ženama se pelin preporučuje za poticanje i regulaciju menstruacije, ali ipak preporučujemo da se posavjetujete sa vašim liječnikom.

U jednoj studiji na Yaleu oboljelima od Kronove bolesti tijekom deset tjedana davana je terapija s pelinom umjesto steroida. Studija je dala super rezultate koji su pokazali da mnogima od njih steroidi više nisu bili potrebni, te da im se kvaliteta života poboljšala, a to je jedna od stvari koju im moderni lijekovi nisu pružili.

Spomenuti ćemo još neka ljekovita djelovanja pelina. Pelin tjera i uništava parazite, sprečava rast štetnih mikroorganizama te olakšava grčeve. Također, ova biljka odstranjuje plinove i kronični zatvor te poboljšava probavu i apetit. Pelin pomaže stvaranju žuči, poboljšava rad jetre i žučnog mjehura i liječi u slučaju trovanja. On stimulira menstrualni ciklus, suzbija visoku temperaturu, okrepljuje, obnavlja i oporavlja organizam. Pored svega spomenutog poznato je da pelin ubrzava rad organizma, potpomaže mršavljenju i na kraju može da olakša porod.

Možete pročitati i recept za pelinkovac.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...