Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Pelinkovac je jako dobar lijek za probavu

Pelinkovac jako dobro djeluje na našu probavu. Odavno je poznato da pelinkovac pomaže u slučaju probavnih tegoba, ili mučnine u trbuhu.

Ipak, ako pričamo o pelinkovcu treba znati da se radi o alkoholnom piću pa valja biti jako oprezan.

Pored problema sa probavom, pelin je dobar i u slučaju tegoba povezanih sa žuči. Svoju veliku gorčinu pelin zahvaljuje absintinu, koji djeluje na probavu i cirkulaciju. Vjerojatno ste čuli da uzimanje gorkih namirnica prije jela pospješuje probavu. Baš zbog toga se piće pelinkovac treba koristiti kao aperitiv, a ne da se konzumira u većim količinama.

Gorki okus u ustima potiče stvaranje žuči i rad crijevnih žlijezdi i na takav način omogućuje bolju probavu. Osim kao digestiv koristi se i protiv visoke temperature i malarije, pri čemu nadmašuje poznatiji, ali i toksičniji kinin. Sustavno liječi i pretilost i šećernu bolest. Dakle, spoznali smo da je pelin jako ljekovita biljka.

Pelin također ima i iznimno tonizirajuće djelovanje te uklanja tjelesnu slabost. Kada se pije u malim količinama potiče bolji i zdraviji rad bubrega te pomaže kod bolesti bubrežne nakapnice, upalnih nadražaja bubrega, katara mjehura i vodene bolesti. Ženama se pelin preporučuje za poticanje i regulaciju menstruacije, ali ipak preporučujemo da se posavjetujete sa vašim liječnikom.

U jednoj studiji na Yaleu oboljelima od Kronove bolesti tijekom deset tjedana davana je terapija s pelinom umjesto steroida. Studija je dala super rezultate koji su pokazali da mnogima od njih steroidi više nisu bili potrebni, te da im se kvaliteta života poboljšala, a to je jedna od stvari koju im moderni lijekovi nisu pružili.

Spomenuti ćemo još neka ljekovita djelovanja pelina. Pelin tjera i uništava parazite, sprečava rast štetnih mikroorganizama te olakšava grčeve. Također, ova biljka odstranjuje plinove i kronični zatvor te poboljšava probavu i apetit. Pelin pomaže stvaranju žuči, poboljšava rad jetre i žučnog mjehura i liječi u slučaju trovanja. On stimulira menstrualni ciklus, suzbija visoku temperaturu, okrepljuje, obnavlja i oporavlja organizam. Pored svega spomenutog poznato je da pelin ubrzava rad organizma, potpomaže mršavljenju i na kraju može da olakša porod.

Recept za pelinkovac.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Zdravlje

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Zdravlje

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...