Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Recept: Napravite sebi domaći pelinkovac

domaći pelinkovac
Domaći pelinkovac

Pelinkovac je dobro poznat aperitiv, ali i sredstvo koje umiruje stomačne tegobe. Ovo piće, ako se umjereno pije, može blagotvorno djelovati na želudac. S tim na umu, u nastavku ćemo napisati recept da sami sebi napravite – domaći pelinkovac.

Da budemo odmah na početku dovoljno precizni, napisat ćemo dva recepta, pa vi sebi odaberite onaj koji vama bolje odgovara.

Pelinkovac je gorki liker, obogaćen biljkom pelin – po kojoj je i dobio ime, a može smiriti želudac u slučaju da osjećate nervozu u želucu.

Pelin je ne tako privlačna, velika razgranata biljka, srebrnih listova. Ima karakterističan miris, i listove jakog izraženo gorkog okusa. Biljka se od davnina koristi za liječenje, a znamo da je Hipokrat koristio pelin za liječenje bolova, amnezije i reumatizma. Prirodni pripravci biljke iznimno su ljekoviti ako se daju u pravilnim omjerima, dok u većim dozama pelin ima opojno djelovanje. Slavno halucinogeno piće apsint nije slučajno dobilo ovo ime, već zato što je njegov glavni sastojak pelin. Baš mu ta biljka i daje svojstva po kojima je apsint poznat.

Recept za domaći pelinkovac

Pelinkovac se može pripremiti po ovom receptu: Uzmite 100 litara šire (mošta) i kuhajte na polovinu volumena uz stalno skidanje pjene. Nakon ukuhavanja, rashlađenu širu pretočite u bačvu zapremine 100 litara, koja ima nešto veći otvor s poklopcem.

Kroz otvor na bačvi spustite u bačvu, pomoću špage, vrećicu napunjenu sa 120 grama pelinovog lišća, 80 grama kičice, 30 grama narančine kore, 20 grma limunove kore, 20 grama iđirota, 15 grama cimeta, 5 grama klinčića, 8 grama korijandra, 60 grama slatke (crne) gorušice i 130 grama samljevenog sjemena bijele (gorke) gorušice.

Vrećicu s ovim začinima čuvajte u bačvi (širi) dok sadržaj ne ispusti dovoljno mirisa i arome, a nakon toga dodajte još 2-3 litre šire s vinskim kvascem u punom vrenju. Nakon završetka vrenja, vino trebate otočiti, i po potrebi zasladiti šećerom i dodatno pojačati alkoholom.

Kada ste sve to uradili, dobivenu tečnost pretočite u već pripremljene boce.

Preporuka: Pojačati alkoholom dok se ne dobije koncentracija alkohola 18-20%.

Jedan jednostavniji recept za pelinkovac

Gorki liker je toliko popularan da ga mnogi prave, a recepti su različiti. Sve ovisi koliko ste spretni, i kakav pelinkovac želite dobiti.

Ovom priliko ćemo napisati još jedan recept za pelinkovac.

Sastojci koji su potrebni:

  • 1,5 kg šećera
  • 3 grančice svježeg pelina (oko 20 cm dužine) ili 3 žlice sušenog lista pelina
  • 5 dcl. vode
  • 3 litre rakije
  • 1 grančica svježeg pelina ili jedna žlica sušenog lista biljke (za kasnije dodati)

Upute za pripremu: Stavite šećer u lonac neka se grije na laganoj temperaturi. Dodajte u lonac i 3 žlice pelina (ili grančice) i pustite da se sve karamelizira. Kada ste dobili karameliziranu masu, u lonac natočite 5 dcl vode i kuhajte dok se šećer ne rastopi u vodi. Sklonite lonac sa vatre, i u vruću tekućinu dodajte preostalu žlicu (ili grančicu) pelina. Tek kada se sadržaj u loncu u potpunosti ohladio, za kraj dodajte 3 litre rakije. Pretočite u staklenke ili boce sa poklopcem i dobro zatvorite. Ostavite sadržaj da stoji 7 dana, ali svaki dan dobro promućkajte.

Nakon 7 dana procijedite gotovi pelin u čiste boce. Zatvorite i to je to. Pelinkovac popijte kao aperitiv, ili u slučaju problema sa želucem.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...