Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Pazite se voćnih dijeta, jer one mogu oštetiti zubnu caklinu

One popularne dijete voćnim sokovima mogu ozbiljno oštetiti vaše zube.

To ne znači da ih trebate izbjegavati u potpunosti, ali ipak ne valja ni pretjerivati. Voćni sokovi nagrizaju caklinu i razgrađuju zube zbog čega oni postaju osjetljivi.

U posljednje vrijeme dijete voćnim sokovima postale su vrlo popularne, bilo da se radi o dvotjednom konzumiranju prirodnih voćnih sokova, ili jednom danu detoksikacijske dijete.

Iako ispijanje svježe cijeđenih sokova svaki dan može pomoći kod gubitka kilograma, zubarica Uchenna Okoye iz londonske Smiling Dental Group, upozorava na sve veći broj ljudi koji imaju probleme sa zubima uzrokovane takvim sokovima.

Zagovornici ove dijete tvrde da osim što ona pomaže u gubitku težine, dijeta čisti organizam od toksina i pomaže onima koji imaju probleme sa kožom.

Zubi postaju kraći zbog voćnih sokova

Ispijanje takvih sokova dobar je način da se konzumira više voća i povrća, i time smanji eventualni nedostatak vitamina i poveća unos vlakana jer to pomaže probavi i crijevima.

Ipak, doktorica Okoye upozorava da dijeta zelenim sokovima erodira zubnu caklinu i dovodi do okrnjenih i kraćih zuba zbog čega osoba izgleda starije.

Prije su bili popularni različiti sportski napitci i gazirana pića, a sada su popularni prirodno cijeđeni voćni sokovi. Svježe cijeđeni sokovi razgrađuju zube, a do toga dolazi jer voćni sokovi nagrizaju caklinu.

Povrće nije tako loše, ali voćni sokovi su slatki i kiseli. Zbog konzumacije voćnih sokova možete primijetiti kako vam caklina postaje mekša, troši se iznutra, postaje sve tanja, a zubi postaju krhki.

Od stresa škripimo zubima

Djelovanje šećera u kombinaciji sa stresom zbog dijete čini ljude razdražljivima, pa oni znaju škripati zubima, a zbog toga zubi također postaju sve kraći. Zubi pritom postaju osjetljivi na zrak, hladnoću i slatku hranu, a onda na njima dolazi do nastajanja pukotina i gubitka cakline.

Ironično je da oni koji su na dijeti žele izgledati mlađe, a na koncu završe sa kraćim zubima karakterističnima za starije osobe. Ako ne vidite nečije zube dok pričate sa tom osobom, to ju jako postaruje. To se najbolje vidi kod osoba koje imaju poremećaj prehrane.

Planirate li držati dijetu sokovima, držite se povrća koje je alkalno i izvrsno za zube, i koristite široku slamku da vam se sok ne razlije po ustima. Kako bi se ograničila šteta, preporuka je da se usta ne ispiru sokom. Potrebno je 45 minuta kako bi nešto kiselo ili slatko nestalo sa zuba. Jednostavno popijte sav napitak odjednom, i ne pijuckajte voćni pripravak predugo, prenosi telegram.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...