Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Par savjeta kako da prestanete sa konzumiranjem šećera

Ako neprestano žudite za nečim slatkim, iako znate da to nije zdravo, moguće je da ste postali ovisni. Da, istina je da čovjek može biti ovisan o šećeru.

U današnje vrijeme hrana je prepuna šećera i umjetnih sladila što loše utječe na zdravlje čovjeka.

Ako ne možete prestati jesti slatkiše, pokušajte se ‘skinuti’ sa slatkoga pomoću ovih savjeta.

U posljednje vrijeme šećer sve više liječnika, nutricionista i znanstvenika naziva ‘tihim ubojicom’. Prema podacima iz izvješća Crvenog križa, sve je više pretilih ljudi. Može se reći da svijetom vlada epidemija pretilosti, a jedan od najvećih krivaca je šećer.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) jest da prosječna odrasla osoba dnevno ne unosi više od pet posto od ukupne dnevne energije koju dobivamo hranom. Za žene, to je oko 25 grama šećera, a za muškarce oko 35.

Nažalost, studije prehrambenih navika pokazuju da dnevno unosimo čak do deset puta više šećera. Samo primjera radi, spomenuti ćemo kako litra Coca-Cole sadrži 108 grama šećera. Ako želite smanjiti unos šećera i učiniti dobro za svoje zdravlje, isprobajte ove savjete.

Pijte kavu bez šećera

Ako volite zaslađenu kavu, prelazak na kavu bez šećera bit će vam težak korak. Kako biste si olakšali, šećer smanjujte postupno. Nakon mjesec dana naviknut ćete se piti nezaslađenu kavu, a ako joj želite popraviti okus, dodajte joj malo cimeta.

Prestanite piti sokove

Najzdravije piće je voda. Ako mislite da ne možete živjeti ‘bez okusa’, pokušajte piti vodu s nekoliko kapi limunova soka. Čak i svježe iscijeđeni sokovi nisu zdravi kada se konzumiraju u prekomjernim količinama, a nipošto ne nasjedajte na natpise ‘bez šećera’, jer takvi sokovi umjesto šećera sadrže umjetna sladila što je još gora opcija po naše zdravlje.

Jedite jabuku tijekom shoppinga

Kada gladni idete u kupovinu, skloniji ste kupovanju grickalica i hrane koja vam nije potrebna, pokazale su studije. Zato se ‘prevarite’ i tijekom kupnje jedite jabuku. Na taj ćete način odoljeti čak i policama sa slatkiša.

Sami napravite umak

Kupovni umaci prepuni su različitih pojačivača okusa pa tako i šećera. Kečap je najbolji primjer. Umjesto kupovanja prerađenih umaka, napravite vlastite.

Naučite razlikovati glad i žeđ

S obzirom na to da naš mozak jednako reagira na žeđ kao i na glad, kada vas uhvati želja da nešto prigrizete, prvo popijte čašu vode kako biste utvrdili da niste samo žedni.

Jedite svježe voće

Sušeno voće sadrži visoke koncentracije šećera pa umjesto njega radije pojedite svježe. Šalica grožđa, primjerice, sadrži 15 grama šećera i oko 60 kalorija, dok ista količina sušenih grožđica sadrži 98 grama šećera i gotovo 500 kalorija.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...