Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Lifestyle

Par savjeta kako da pobijedite strah

Ako ste plašljiva osoba, jedna od onih koje zadrhte čim pomisle na zmiju ili se mrzite voziti liftom, ne brinite. Sasvim je normalno da svaka osoba ponekad iskusiti neki iracionalni strah.

Ipak, kada ti strahovi počnu značajno utjecati na naš život, potrebno ih se riješiti.

Primjer, ako razmišljate o tome da odbijete odličan posao jer se ured gdje bi radili nalazi na vrhu zgrade, krenite u akciju. Možda izgleda prirodno skrivati se od onoga što nas plaši, no takav pristup dosta često samo produžuje tjeskobu, tvrde stručnjaci.

Najbolji način za borbu protiv fobija je suočiti se s njima korak po korak, u procesu koji se naziva desenzitivizacija, odnosno smanjivanje osjetljivosti. Izlaganje onome čega se plašite najbolji je način da se riješite straha koji vam zagorčava život.

Da bih se oslobodili straha pomoći vam mogu ove strategije

Potpuno se suočite sa vašim strahom – Nije potrebno odjednom se suočiti s onim što vas najviše plaši. Primjer, bojite li se paukova, možete najprije gledati slike tih životinja u knjigama, pa televizijske dokumentarce, zatim posjetiti njihove terarije u zoološkom vrtu, a tek na kraju držati živog pauka na ruci. Znamo da zvuči strašno, ali za svoje dobro to morate uraditi.

Pronađite izvor svog straha – Što vas točno plaši? Na primjer, dali se bojite oluje ili vas pak plaži zvuk grmljavine? Neko se boji moguće poplave ili jezivo zacrnjenog neba. Ako niste sigurni što vas točno plaši, u mašti promijenite situaciju tako da bude manje strašna.

Imajte plan za borbu protiv straha – Važno je imati plan za smirenje usred napadaja straha. Može pomoći zamišljanje da se nalazite u smirenijoj, ugodnijoj okolini, baš kao i malo pozitivnog mišljenja. Recite sami sebi ‘Mogu se izvući. Moje tijelo misli da sam u opasnosti, ali nisam’.

Popričajte sa stručnjakom – Ne možete li sami izaći u koštac sa svojim strahom? Terapeut s iskustvom liječenja fobija mogao bi vam pomoći da olakšate svoju tjeskobu. Ponekad je za to dovoljno tek nekoliko seansi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...