Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Padavica ili epilepsija – Opis bolesti i moguće liječenje alternativnom medicinom

padavica
Foto: Pixabay / Padavica

Padavica je teška i veoma rasprostranjena bolest. Bolest se često pojavljuje u djetinjstvu, te ponekad ostaje kroz čitav život. Zbog toga je drže kroničnom bolešću, što iziskuje dugotrajno liječenje i posebnu brigu o bolesnicima.

Uzrokuju je razne živčane i druge bolesti, ili bolesna stanja koja pogađaju veliki mozak.

Padavica: Reakcija na podražaj

Zbog toga je i ne drže jednom bolešću nego »reakcijom« mozga na razna oštećenja. Napadi epilepsije mogu biti znak raznih živčanih bolesti kao što su upala ili tumor mozga, bolest krvnih žila mozga, ozljeda glave i mozga, posljedica trovanja, kroničnog alkoholizma i slično. Napadi epilepsije javljaju se i kod nekih bolesti unutrašnjih organa, kao što su bolesti bubrega, šećerna bolest te visoki krvni tlak. Nekada se pojavljuje i kao samostalna bolest bez uočljivog i poznatog uzroka, a pri tome se sumnja da određenu ulogu vrši naslijeđena sklonost. Taj se oblik bolesti javlja u djetinjstvu ili mlađoj dobi života.

Napadi padavice nastupaju iznenada. Ipak manji dio bolesnika predosjeća napad. Uglavnom osjećaju promjenu raspoloženja, koja može potrajati i nekoliko sati. Neposredno prije napada, većina bolesnika osjeća neugodne znakove u želucu, zatim glavobolju, omaglicu, vrtoglavicu i slične simptome.

Padavica se pojavljuje u obliku velikog napada, malog i psihomotornog napada. Najučestaliji je veliki napad, a počinje naglim gubitkom svijesti. Bolesnik se sruši na zemlju kao pokošen, a pri tome ponekad krikne, lice se izobliči, poplavi, mišići udova i trupa ukoče se, a dah se zaustavlja. Neposredno nakon toga, najviše pola minute, popušta ukočenost mišića i počinju grčevi i trzaji tih mišića. Bolesnik diše glasno, a iz usta mu izlazi zapjenjena slina koja je ponekad krvava zbog ugriza jezika. Grčevi i trzaji postupno se smiruju, te nakon jedne ili dvije minute prestaju. Poslije toga bolesnik leži nepomično u nesvjestici, disanje se popravlja a lice mu je blijedo. Nakon što je bolesnik došao k svijesti, osjeća se umornim i iscrpljenim. Ne sjeća se napada padavice, a žali se na glavobolju. S obzirom na nagli gubitak svijesti i pada na zemlju, može doći do teških povreda tijela.

Manji napadi epilepsije

Mali napadi epilepsije rijetki su i uglavnom se javljaju u djece. Kad dođe do napada, nastupa gubitak svijesti ili, na nekoliko sekundi, nastupa poremećaj svijesti, i to bez grčeva. Bolesnik se ne sjeća napada.

Psihomotorni napad uglavnom se pojavljuje u odraslih osoba. Očituje se jačim ili blažim pomućenjem svijesti, a čest je slučaj da isti bolesnik ima velike epileptične napade. Duševni i tjelesni znaci psihomotornog napada mijenjaju se ovisno o samom napadu, od bolova u trbuhu, nesuvislih pokreta rukama ili nogama, mljackanja jezikom, do vidnih, slušnih i njušnih obmana, osjećaja da se nalazi u nepoznatoj sredini ili dobro poznatom mjestu, premda na njemu do tada nije bio. Nakon psihomotornog napada padavice bolesnik se ne sjeća ničega. Padavica u većini slučajeva ima odraza na duševne promjene u bolesnika, kao što su slabljenje pamćenja, shvaćanja i rasuđivanja. Bolesnici postaju eksplozivni, razdražljivi i preopširni u govoru. Duševni život općenito im postaje siromašniji.

Liječenje epilepsije alternativnom medicinom

Već prema dobnom uzrastu bolesnika razlikujemo preporučene lijekove: za djecu od 1 do 10 godina, za djecu u dobi više od 10 godina te za osobe u starijoj dobi.

Sastav čaja za liječenje djece u dobi od 1 do 10 godina: 20 g kamilice, 20 g listova pitome nane, 20 g listova matičnjaka, 20 g stabljike puzave pirevine, 20 g korijena bijeloga sljeza i 20 g stabljike plućnjaka.

Pripremanje i primjena čaja: Ove ljekovite trave jako usitniti i smiješati. U pola litre prokuhane i ohlađene vode namočiti preko noći dva i pol grama mješavine trava. Ujutro dodati 4 žlice meda i staviti na tihu vatru da provri i kuha pola minute. Ohladiti poklopljeno, procijediti i dodati malo svježeg limunovog soka. Svaki sat u toku dana piti po četvrtinu do pola decilitra tekućine. Uz čaj se u neograničenim količinama mogu piti svježe iscijeđeni voćni sokovi.

Jesti hranu sa što više vitamina, bez masti životinjskog porijekla. Preporuča se jesti više divljeg zelja. Soliti što manje. Iz jelovnika izbaciti zaprške i pečenje.

Dnevno obavezno popiti pola decilitra kiselog mlijeka sa 4 do 5 kapi iscijeđenog soka bijeloga luka. Iscijeđeni sok umiješati u kiselo mlijeko i odmah popiti.

Padavica: Prirodni lijek

Sastav čaja za liječenje djece u dobi više od 10 godina: 50 grama vrbove kore, 50 grama vrijeska – bijeloga cvijeta, 40 grama listova i cvjetova matičnjaka, 40 grama cvjetova kunice, 20 grama imele bijele, 20 grama listova pelina i 10 grama cvjetova i korijena betonike.

Pripremanje i primjena ovog ljekovitog čaja: Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 grama mješavine trava i kuhati pola minute poklopljeno. Ohladiti poklopljeno, procijediti i dodati 6 jušnih žlica meda te jako umiješati. Zatim dodati jušnu žlicu svježeg limunova soka i dnevno piti 8 dl toga čaja, i to po pola decilitra prije i poslije jela, a preostali dio između obroka.

Druge upute kao za malu djecu.

Sastav čaja za liječenje starijih osoba: 50 grama cvjetova i listova matičnjaka, 50 grama cvjetova i listova kantarije muške, 50 grama vrbove kore, 30 grama listova vinove loze, 30 grama cvjetova i listova pelina, 30 grama cvjetova i listova mažurana, 30 grama imele bijele, 20 grama arnike i 20 grama listova hrasta.

Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 grama mješavine trava i kuhati poklopljeno minutu i pol. Ohladiti poklopljeno, preliti u bocu i piti gorak čaj 3 puta dnevno po 1 dl prije i poslije jela. Poslije svakog napitka uzeti po 1 jušnu žlicu rafiniranog ili domaćeg maslinovog ulja s time da nije jako staro i kiselo.

Padavica: Za kraj

Ujutro i uvečer uzeti mješavinu od jedne žlice meda, jedne žlice limunova soka i 16 kapi svježeg soka ljekovite biljke čuvarkuće.

Navedena, osnovna mješavina može poslužiti za pripremanje čaja koji se pije umjesto vode: U 2 litre proključale vode stavi se 5 grama mješavine i kuha poklopljeno pola minute. Čaj se ohladi poklopljen, pretoči u boce i drži na hladnom mjestu.

Hranu pripremati na isti način kao što je navedeno za djecu. Iz jelovnika potpuno izbaciti govedinu i sve konzervirane prerađevine. Alkohol i cigarete izbaciti, a crnu kavu piti veoma malo.

Vrijeme provoditi na čistom mjestu i u laganom radu. Potrebno je što više se kupati, ali paziti da se ne prehladi. Nakon što se bolesnik okupao, mora ostati u sobi. Preporuča se istrljati cijelo tijelo mješavinom jednakih količina vode i vinskoga octa. Isto tako, dobro je bar jedanput tjedno poslije kupanja namočiti tijelo uvarkom od trina.

Osobe koje boluju od te bolesti ne smiju upravljati nikakvim vozilom, a preporuča se da imaju stalnu pratnju.

U svim slučajevima liječenje traje neprekidno pola godine. Ako je potrebno, nakon stanke od 2 mjeseca liječenje se može ponoviti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...