Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Oteklina u preponi – što je to? U slučaju preponske hernije, oteklina postaje vidljivija kada dijete plače ili kada ga se stavi u stajaći položaj

kila kod djece
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ako se kod djece pojavi oteklina u preponi, najvjerojatnije se radi o herniji. Kila kod djece se uglavnom pojavljuje samo s jedne strane i vidljivija je kada dijete stoji ili plače. Potrebno je odmah na to upozoriti liječnika koji će odrediti odgovarajuće liječenje.

Što je hernija? Zbog čega se javlja kod dječaka, a zbog čega kod djevojčica? Pročitajte na tu temu, u nastavku članka.

Hernija, ili kila kod djece

Hernija je potpuno ili djelomično izlaženje nekog organa ili potrbušnice sa svojeg normalnog mjesta, uzrokovana popuštanjem mišićne stjenke koja bi ga trebala držati na njegovom mjestu. Najčešće su abdominalne hernije, a među njima preponska hernija (kila).

Preponska hernija je izbočina u predjelu prepone jednog dijela crijeva unutar preponskog kanala, otvora koji povezuje trbušnu šupljinu, koja sadrži crijeva i druge organe, s vanjskim slojem trbušne stjenke, u visini stidne kosti. Preponska hernija pojavljuje se, uglavnom, kada trbušni mišići zadovoljavajuće ne preklapaju jedan drugoga. U abdomenu, zapravo, mišići su smješteni jedan iznad drugog ili prepleteni, jer crijeva moraju imati određenu udobnost kako bi obavljala svoje funkcije.

Govori se o ukliještenoj herniji kada dio crijeva koji je izašao stisnu mišići. Na taj način onemogućen je kontinuitet crijeva te smanjena opskrba krvlju, s rizikom da se oštete stjenke i okolni organi.

Prof.dr.sc. Zora Zakanj,

dr.med.spec. pedijatrije

Klinika za pedijatriju

Klinička bolnica Sestre milosrdnice,

Vinogradska cesta 20, Zagreb

Hernija kod dječaka

Posljedice hernije kod dječaka – Preponska hernija kod dječaka se može spustiti u skrotum i postoji opasnost da se ukliješti. Kod dječaka, zapravo, preponski kanal se nastavlja u reduciranu šupljinu skrotuma, vrećice u kojoj su smješteni testisi. Uklještenje može biti izazvano iznenadnim oticanjem hernije, uzrokovanim većom fermentacijom i nastajanjem crijevnih plinova.

Hernija kod djevojčica

Kod djevojčica – Kod djevojčica postoji manji rizik da se preponska hernija ukliješti, ali može obuhvatiti genitalne organe. Kod djevojčica, zapravo, preponski kanal je manje razvijen iz anatomskih razloga i završava ispod kože u visini stidne kosti, koja čini prednji dio zdjelice. Dio crijeva koji je izašao se utiskuje prema van, tj. prema površini abdomena pa može tijekom mijenjanja položaja obuhvatiti i dio genitalnih organa.

Uzrok na početku – Djeca su više nego odrasli izložena herniji, jer je slaganje abdominalnih mišića još privremeno, a dječji organizam još uvijek raste i razvija se. U prvoj godini herniju nalazimo u oko 3-4 djece na njih 100. Pojavljuje se češće na desnoj nego na lijevoj strani, a ponekad je bilateralno tj. na obje strane.

Nisu sva djeca, međutim, izložena problemu na isti način. Zbog različite anatomske građe, na primjer, dječaci su mnogo više izloženi nego djevojčice.

Rijetko je preponska hernija prisutna pri rođenju. Ako se, međutim, pojavi čim novorođenče učini prvi napor kako bi izbacio mekonij (fekalije iz vremena života u maternici), to može biti znak da postoji neka malformacija trbušne stjenke.

Znakovi pomoću kojih se hernija otkriva

Majka može primijetiti herniju kada djetetu mijenja pelenu. Oteklina se može pojaviti između butine i abdomena, sa strane ili iznad genitalija. Kod dječaka se može raditi i o herniji u skrotumu.

U slučaju preponske hernije, oteklina postaje vidljivija kada dijete plače ili kada ga se stavi u stajaći položaj, budući da napor ili promjena položaja uzrokuju povećanje pritiska u unutrašnjosti abdomena.

Hernija je vjerojatno ukliještena kada je cijeli donji trbuh natečen i plavkaste boje. Dodirujući oteklinu dijete pokazuje da ga boli.

U tom slučaju dijete se odmah mora odvesti k nadležnom liječniku.

Pregled pedijatra

Pregled pedijatra – Pedijatru je dovoljan, uglavnom, jedan pregled kako bi utvrdio postojanje preponske hernije.

Kod dječaka, kada je skrotum natečen, liječnik obično pribjegava metodi transiluminacije, baterijom osvjetljavajući skrotum (vrećicu u kojoj su smješteni testisi) sa stražnje strane. Taj pregled se radi kako se ne bi zamijenila hernija sa hidrokelom – promjenom koja se sastoji u sakupljanju tekućine u skrotumu i koja se obično spontano resorbira tijekom prve godine.

U slučaju sumnje pedijatar šalje dijete na ultrazvuk kako bi ustanovio karakteristike preponske hernije (položaj, dimenzije i zahvaćene dijelove). Ultrazvuk je pregled koji se radi zvučnim valovima koje ljudsko uho ne može čuti. Nije invazivan, niti bolan. Specijalista može rukom pokušati vratiti dio crijeva unutar mišićne stjenke. Međutim, ne radi se o konačnom rješenju do kojeg se dolazi samo kirurškom intervencijom.

Operacija kojom se rješava hernija – Kako bi se definitivno riješio problem preponske hernije potreban je kirurški zahvat. Operacija se vrši, uglavnom, unutar mjesec dana od pojave hernije. To je zato što se uvijek nastoji intervenirati prije nego se ukliješti.

Zahvat zahtijeva kratak oporavak – u posljednje vrijeme, zapravo, se vrši pod općom anestezijom i smještanjem djeteta u okviru dnevne bolnice, tj. dijete je operirano tijekom dana i istu večer se vraća kući. Kirurg radi rez dugačak otprilike dva centimetra na trbuhu djeteta i vraća u prirodni položaj dio crijeva, stavljajući ponovno u ispravan položaj i druge zahvaćene dijelove, npr. funikulum testisa kod dječaka. Zahvat ne ostavlja posljedice, samo malenu oteklinu u predjelu reza, i to samo u prvim danima.

Mjere predostrožnosti

Predostrožnosti koje treba slijediti – Moguće je provoditi neke mjere opreza kako bi se izbjeglo uklještenje hernije Osobito treba izbjegavati zatvor ili opstipaciju, tako da pražnjenje crijeva ne zahtijeva od djeteta pretjerani napor. Također je dobro izbjegavati da dugotrajni plač djeteta, jer može dovesti do naprezanja mišića abdomena i kao posljedicu izazvati uklještenje hernije.

Pedijatar treba savjetovati koji su najbolje namirnice za pospješivanje ispravnog funkcioniranja crijeva. Kako bi se spriječio zatvor koji može komplicirati herniju, uglavnom je dovoljno povećati unos povrća bogatog vlaknima.

Što kada se pojavi kila kod djece – Ako se preponska hernija ukliješti dijete treba odvesti k nadležnom liječniku, a još bolje u hitnu službu bolnice specijalizirane za liječenje djece. U slučajevima gdje je to moguće, liječnici će nastojati ukloniti uklještenje rukom što ima za cilj vratiti dio crijeva ispod mišića. Taj zahvat, učinjen uz pomoć ultrazvuka, služi i uspostavljanju normalne opskrbe tkiva krvlju, kao i otjecanju sadržaja blokiranog u tom dijelu crijeva.

Zahvat je djelotvoran u 95% slučajeva – kada se riješi hitnost slučaja, kirurg se s roditeljima dogovara o datumu operacije koja obično bude u tijeku slijedećih nekoliko dana. Međutim, ako manualna repozicija hernije nije uspjela, dijete se odmah zadržava u bolnici kako bi odmah ili slijedećih dana bilo operirano, u skladu s ozbiljnošću problema.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...