Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Osim meda i propolisa, pčele nas daruju svojim otrovom

Među pčelinjim proizvodima spominjali smo med, propolis i matičnu mliječ – međutim, tu je i pčelinji otrov, za koji se zna da odlično djeluje na naše zdravlje.

Iako je evolucija podarila pčelama otrov, kao obrambeni mehanizam, pravilnim korištenjem tih prirodnih spojeva možemo pomoći našem zdravlju.

Pčelinji otrov neki od nas poznaju kao jako neugodnu pojavu – kada nas pčela ubode. Ipak, ovaj prirodni spoj mnogima može da pomogne u slučaju raznih zdravstvenih tegoba.

Pčele proizvode otrov u posebnim žlijezdama koje se nalaze na dnu trbuha i predstavljaju sastavni dio aparature žaoke. Pčele stare samo 3 dana već počinju sa proizvodnjom otrova, koja će, kad budu napunile 2-3 tjedna dostići maksimum.

Najveće količine otrova pčele stvaraju u proljeće i u ljeto, odnosno u sezoni. Jedna pčela proizvodi u prosjeku 0,15mg pčelinjeg otrova. Danas se mnogi pčelari bave zapravo „proizvodnjom“ pčelinjeg otrova, jer se pokazao efikasnim u liječenju.

Preparati od pčelinjeg otrova najviše se prave u zemljama istočne Europe, na Dalekom istoku, u Sjevernoj i Južnoj Americi. Odnedavno se i kod nas čulo za pozitivne karakteristike pčelinjeg otrova, te njegovu sve veću potražnju u farmaciji i kozmetici.

Sastav pčelinjeg otrova nije u potpunosti poznat, ali znamo da on sadrži sljedeće komponente

Svježe izlučeni otrov po konzistenciji jako nalikuje sirupu. Riječ je o žućkastoj tečnosti oporog ukusa. Pčelinji otrov je izuzetno kompleksna mješavina koja se najvećim dijelom sastoji od bjelančevina, i to proteina i peptida.

Danas se često koristi u farmaciji i kozmetičkoj industriji

Pčelinji otrov na različite načine se koristi u apiterapiji, u alergologiji i u eksperimentalnoj biologiji. Pčelinji otrov se proizvodi u vidu injekcija ili krema, a često se koristi i direktna primjena ubodom. Ovdje je neophodno napomenuti da se ovakav vid liječenja u svijetu provodi isključivo uz nadzor liječnika koji prije tretmana provjerava dali je pacijent alergičan na pčelinji otrov.

Pčelinji otrov je jači i od kortizonskih preparata

Pčelinji otrov se koristi, prije svega, u tretmanu reumatičnih oboljenja. Ovaj proizvod ima snažno djelovanje na cirkulaciju i proces razmjene tvari u organizmu.

Poseban sastojak otrova, takozvani MSD peptid, svrstava se u grupu histamina koji imaju protuupalno djelovanje i jači je od kortizonskih preparata. Znamo da takvi preparati imaju i veoma negativna neželjena djelovanja, zbog čega se pčelinji otrov još više ističe.

Osim ove najčešće primjene, u svijetu se pčelinji otrov koristi i za liječenje oboljenja perifernog živčanog sustava, aterosklerotičnih oštećenja krvnih žila, bronhijalne astme, migrena i bolesti u I i II stadiju koje su praćene povišenim krvnim tlakom.

Pčelinji otrov još nije u potpunosti istražen, no mnoga naučna testiranja pokazuju jako dobre rezultate i sve više mogućnosti za primjenu u liječenju. Do sada smo već dobro upoznali med, propolis i matičnu mliječ, a vremenom ćemo valjda otkriti još mnoge primjene pčelinjeg otrova.

Danas se sve veći broj pčelara bavi sakupljanjem pčelinjeg otrova. Jako je tražen u svijetu, posebno u farmaciji i industriji proizvodnje prirodne kozmetike.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...