Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Matična mliječ je jako zdrava, ako možete koristite ju

Matična mliječ je jako zdravi pčelinji proizvod. Ona se jako uspješno koristi u humanoj medicini, posebno u gerijatriji i pedijatriji, za regulaciju rada žlijezda s unutrašnjim lučenjem, naročito nadbubrežne žlijezde, zatim kod malaksalosti, depresije i drugih smetnji i bolesti.

Još od vremena Hipokrata je poznato da matična mliječ korisno djeluje kako na ljude tako i na životinje. Za ljekovitost matične mliječi znali su i stari Kinezi koji je nisu koristili u čistom stanju, nego su, prema drevnim receptima, bolesnicima i starima davali larve iz matičnjaka. Naime, oni su vjerovali da one produžuju život, regeneriraju stanice u tijelu i pomažu ozdravljenju.

Matična mliječ je proizvod sekrecije žlijezda mladih pčela i predstavlja za njih isto što i majčino mlijeko za djecu, a to je hrana sa svim potrebnim sastojcima za zdravlje i bezbrižno odrastanje. Zato matični mliječ mnogi zovu pčelinje mlijeko. Larve se hrane isključivo matičnom mliječi u prva tri dana života, a matice neprekidno. Zahvaljujući toj hrani matica je u stanju da za jedan dan snese i do 2.000 jaja, koja su dvostruko teža od nje same. Ovako impresivna biološka reprodukcija potakla je brojna istraživanja koja su potvrdila blagotvorno djelovanje ovog prirodnog biološkog stimulatora i na čovjekov organizam.

Matična mliječ, odnosno pčelinje mlijeko, je bijele do blijedožute boje. Nijansa boje matične mliječi ovisi od primjesa cvjetnog praha, ali joj to ne utječe na kvalitetu i farmakološke osobine. Matična mliječ je karakterističnog kiselkastog ukusa i mirisa, manje ili veće gustoće. Ako bi je baš trebali usporediti sa nečim, možemo reći da je matična mliječ najsličnija mileramu.

Kao rezultat mnogih istraživanja, danas se naučnici slažu da matična mliječ ima baktericidne osobine. To znači da matična mliječ zaustavlja i ubija bakterije, ali i usporava starenje, poboljšava apetit te zdravstveno stanje čovjeka općenito. Matična mliječ, pored spomenutog otklanja umor očiju, ublažava reumu, snižava razinu šećera u krvi i ubrzava metabolizam.

Procese regeneracije i detoksikacije, koji se tijekom godina i starenja kod čovjeka postepeno usporavaju, matična mliječ ubrzava i pospješuje. Baš zbog toga se upotrebom matične mliječi može produžiti životni vijek tkiva, organa i cijelog organizma. Svojom energijom i aminokiselinama, matična mliječ blagotvorno djeluje na živce i potiče proizvodnju stanica zaduženih za obranu organizma od infekcija, to jest, matična mliječ jača imunološki sistem. Blagotvorno djeluje i na spolne i reproduktivne organe.

Treba vam još zanimljivih detalja u vezi matične mliječi? Evo ih, stižu…

Mnogi će preporučiti da se matična mliječ koristi pomiješana sa prirodnim medom. Naime, ako se matična mliječ konzumira sa medom tada se pojačavaju njezina ljekovita djelovanja. Također, matična mliječ se može uzimati i rastvorena u 20 ili 40 postotnom alkoholu, nakapana pod jezik, jer tada odlazi direktno u krv, pošto alkohol širi pore sluznice. Ispitivanja su pokazala da i u prirodnom obliku matična mliječ daje veoma dobre rezultate, a preporučuju se jedna do dvije žličice dnevno na sat prije doručka .

Može se koristiti i svježa matična mliječ s prethodno kuhanim mednim sirupom ili mliječ u tabletama s grožđanim šećerom.

Još jedna stvar koja ide u prilog matične mliječi. Dakle, trebate znati da do sada u prirodi nije pronađena niti jedna materija koja sadrži tako velik broj različitih vitamina i u toj količini kao matična mliječ.

Farmakolozi i kemičari se slažu, i tvrde da je matična mliječ multi-vitaminski proizvod veoma kompliciranog sastava. Suvremena biokemijska analiza pokazuje da je matična mliječ biološki visoko aktivna i veoma kompleksna supstanca koja, pored bjelančevina, aminokiselina, ugljikohidrata, masti i mineralnih materija, ima i mnogo vitamina. To su vitamini (aneurin – B1, riboflavin – B2, piridoksin – B6, cijanokobalamin – B12, biotin – vitamin H, inozitol. Pored spomenutih tu su i folna kiselina – vitamin B9, tokoferol – vitamin E i drugi. Matična mliječ u sebi sadrži i neke supstance slične hormonima.

Stručnjaci tvrde da matična mliječ sadrži više pantotenske kiseline (vitamina B5), koji je značajan za produženje života, nego bilo koja druga supstanca biljnog ili životinjskog porijekla. Samo u jednom gramu matične mliječi pronađeno je 89 miligrama tog vitamina, koji ubrzava rast i sastavni je dio brojnih kofermenata, čime i utječe na djelovanje endokrinog sistema čovjeka.

Zbog gore spomenutih svojstava matične mliječi možete zaključiti samo jedno, a to je da je matična mliječ jako zdrava.

Ipak, važno je naglasiti da se matična mliječ koristi najkasnije 48 sati po vađenju iz košnice, jer joj nakon toga bio aktivnost opada. Međutim, ruski naučnici su uspjeli da matičnu mliječ postupkom liofilizacije održe u aktivnom stanju godinu dana, ali je važno čuvati ju u frižideru, kako je navedeno u uputama.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...