Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Odaberite sebi namirnice koje čiste arterije! Evo kratkog popisa zdravih namirnica

Donosimo Vam jedan kraći popis namirnica koje su dobre za čišćenje arterija.

Mnogi od nas imaju problema sa začepljenjem krvožilnog sustava.

Iskoristit ćemo priliku da vam predstavimo neke namirnice koje će pomoći da krvne žile budu čiste i protočne, dovoljno elastične i da funkcioniraju pravilno.

Namirnice koje spominjemo ne trebate koristiti za pripremu nekog prirodnog lijeka, naime dovoljno ih je redovno konzumirati i na taj način u organizam unijeti dovoljnu količinu određenih tvari koje nam pomažu.

Potrudite se jesti ove namirnice što češće jer će rezultati doći vremenom a ne odmah.

Nadamo se da ćete sebi pronaći zanimljive recepte koji uključuju neke od ovih zdravih namirnica. Na taj način će važ krvožilni sustav biti zdrav.

Avokado – Brojna istraživanja su pokazala da avokado ima čudesne prednosti na zdravlje. Jednim istraživanjem se ustanovilo da svakodnevna konzumacija avokada, u razdoblju od tjedan dana, smanjuje razinu ukupnog kolesterola za čak 17%. Avokado će smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola i povećati razinu dobrog (HDL) kolesterola.

Cjelovite žitarice – Topiva vlakna, koja nalazimo u cjelovitim žitaricama kao što su smeđa riža ili zobene pahuljice, reguliraju razinu ukupnog kolesterola u krvi i smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti. Zobene pahuljice se najčešće konzumiraju kao doručak, ali u njima možete uživati u bilo kojem dijelu dana i dodati ih u gotovo sva jela.

Maslinovo ulje – Jedno istraživanje je pokazalo da osobe starije od 65 godina koje svakodnevno konzumiraju maslinovo ulje, imaju za čak 41% manji rizik od nastanka srčanog udara. No, iako je zdravo, trebate biti umjereni jer je ono i dalje izvor kalorija.

Orašasti plodovi – Orašasti plodovi su savršena grickalica i međuobrok. Sve vrste orašastih plodova su zdrave, ali bademi i orasi ipak malo prednjače. Bademi su odličan izvor vitamina E i vlakana, dok su orasi među najboljim izvorima omega 3 masnih kiselina. Omega 3 masne kiseline smanjuju razinu lošeg kolesterola u krvi, rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.

Masna riba – Masna riba, kao što je losos, tuna ili sardine, je odličan izvor omega 3 masnih kiselina. Stručnjaci preporučuju masnu ribu 2 puta tjedno kako bi smanjili rizik od nastanka srčanih bolesti. Masna riba smanjuje kroničnu upalu u tijelu, razinu triglicerida i povećava razinu dobrog (HDL) kolesterola.

Brokula – Bogata je vitaminom K koji je potreban za formaciju kostiju i sprječava kalcij da oštećuje arterije. Brokula je također odličan izvor vlakana, a brojna istraživanja su pokazala da vlakna reguliraju razinu krvnog tlaka i kolesterola.

Kurkuma – Ovaj začin ima moćna protuupalna svojstva. Sadrži kurkumin koji smanjuje kroničnu upalu u tijelu, vodećeg uzročnika arterioskleroze (otvrdnuća arterija). Istraživanja su pokazala da kurkumin za čak 26% smanjuje nakupljanje naslaga masti u arterijama.

Cimet – Samo jedna žličica cimeta dnevno može smanjiti nakupljanje masti u krvnim žilama i na taj način smanjiti rizik od nakupljanja plaka u arterijama. Također smanjuje razinu lošeg kolesterola za čak 26%.

Zeleni čaj – Odličan je izvor katehina, spojeva koji smanjuju razinu kolesterola u krvi. Zeleni čaj doprinosi zdravlju srca tako da smanjuje rizik od nastanka pretilosti i dijabetesa tipa 2. Također može smanjiti rizik od nastanka različitih vrsta raka.

Špinat – Zbog visoke razine kalija i folne kiseline, špinat učinkovito regulira razinu krvnog tlaka. Samo jedna porcija špinata dnevno može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara za čak 11%. Špinat, kao i sve ostale vrste zelenog lisnatog povrća, trebaju postati dio vaše svakodnevne prehrane.

Izvor: Centar zdravlja

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...