Preskakanje doručka loše je za srce, a vjerojatno i za liniju, pokazalo je istraživanje nedavno sprovedeno na Sveučilištu u Nottinghamu.
U eksperimentu koji je trajao mjesec dana sudjelovalo je 10 zdravih, vitkih žena.
Kod onih koje su preskakale doručak skočila je razina lošeg kolesterola i smanjila se tjelesna osjetljivost na inzulin, hormon koji sudjeluje u regulaciji šećera u krvi.
Smanjena osjetljivost na inzulin jedan je od faktora rizika za razvoj dijabetesa tipa 2.
Osim toga, otkriveno je da žene koje ne doručkuju, prosječno konzumiraju više kalorija, što sugerira da izbjegavanje doručka na duži rok povećava izglede za povećanje tjelesne težine. Dakle, želite li biti zdravi i vitki, nipošto ne preskačite doručak.
Voće je najbolje jesti na prazan želudac jer tada vitamini i minerali trenutno stižu u krvotok. Voće ne morate pojesti, možete ga i popiti ali uvijek gledajte da pijete svježe cijeđeni voćni sok.
Sok od naranče najlakše je pripremiti, a sok od mrkve i jabuke odlično čisti organizam i jača imunitet. Mnoge pahuljice od žitarica obogaćene su vitaminima, a kad se jedu s mlijekom odličan su izvor kalcija. Birajte pahuljice od cjelovitih žitarica, bogate vlaknima, te one koje ne sadrže mnogo šećera i soli, a poslužite ih sa obranim mlijekom ili jogurtom. Želite li nešto konkretnije, odlučite se za prženu nemasnu slaninu i prženim gljivama i kruhom od cijelih žitarica. Jaja su također odličan izbor za doručak. Umjesto kave, pokušajte piti mineralnu vodu, svježi voćni sok ili zeleni čaj.
Doručak je dobar za koncentraciju. Naime izostavljanje doručka smanjuje opskrbu mozga energijom, što može da rezultira lošom koncentracijom. Prema nedavnim istraživanjima, radnici koji nisu doručkovali bili su skloniji nezgodama.
Djeca koja nisu doručkovala u školi češće su bila apatična, nemirna ili su se teško koncentrirala. Nisu se mogla sjetiti novih informacija koje su nedavno čula, a i njihove govorne sposobnosti bile su slabije.
Mentalno zdravlje bez doručka je lošije. Ljudi koji svakoga jutra jedu doručak na bazi žitarica manje su potišteni i bolje se nose sa stresom. Čak i kad se u obzir uzmu i razlike u stilovima života, dokazano je da postoji jasna veza između doručka i mentalnog zdravlja.