Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Naučite koje su biljke dobre za liječenje poremećaja venske cirkulacije

Poremećaji venske cirkulacije česta su pojava i tegoba mnogih ljudi. Osim zbog nasljednog faktora, do ovih problema može doći i zbog povećanja tjelesne težine, slabe fizičke aktivnost, te nekih nepovoljnih mikroklimatskih uvjeta, nepovoljnih radni uvjeta, trudnoće te korištenja oralnih kontracepcijskih sredstava.

Kao prvi vidljivi simptom problema sa cirkulacijom možemo uočiti pojavu edema. Često ga prate umor bolovi i grčevi u ekstremitetima. Na žalost, ovi simptomi najčešće se zanemaruju, kao i činjenica da se vremenom pojačavaju. Kod različitih poremećaja venske cirkulacije priroda i ljekovito bilje pružaju sigurna rješenja.

Naime, biljni lijekovi mogu nam dobro doći i pomoći u liječenju cirkulacije koja ne funkcionira kako treba.

Pisali smo već prije o problemima sa venama, i prirodnim lijekovima, pa ćemo ovom prilikom fokus staviti na poremećaje u cirkulaciji, odnosno prirodnim lijekovima koji nam mogu pomoći u slučaju ovih problema.

Prvo ćemo spomenuti ekstrakt ploda divljeg kestena. Još od davnine ova biljka je poznata i cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava. Suhi ekstrakt sadrži mnoge ljekovite tvari u sebi, pa ćemo spomenuti flavonoide, katehine i proantocinidine, a cijenjen je zbog escina. Standardiziran na 20 posto escina, pokazuje dobro djelovanje u liječenju upale vena, varikoznih vena, perivaskularnog edema, hemoroida te u zaštiti venskih zidova od oštećenja. Mnoge naučne literature spominju ekstrakt divljeg kestena i njegov povoljan učinak na krvne žile i cirkulaciju srca te bolju prokrvljenost bubrega.

>> Hladna stopala imaju veze sa cirkulacijom…

Osim kestena, kao prirodni lijek za dobru cirkulaciju se posebno ističe suhi ekstrakt lista Hamamelis virginiana. Ovaj ekstrakt iznimno je bogat taninima i flavonoidima. Zahvaljujući svom sastavu ima dobro protuupalno, analgetsko, adstrigentno i flebotoničko djelovanje, zbog kojeg se preporučuje u svim poremećajima venske cirkulacije kao što su proširene vene, hemoroidi, upale vena i slična venska oboljenja.

Za liječenje problema sa venama dobre su i ove biljke

Suhi ekstrakt korijena Ruscus aculeatus, poznate kao veprina, sadrži smjesu steroidnih saponina koji poboljšavaju vensku cirkulaciju i limfni tok te zaštićuje unutarnje zidove vena od oštećenja. Primjenjuje se kod bolesti krvnih žila, djeluje protuupalno i sprječava stvaranje edema.

>> Ginko za dobru cirkulaciju

Odličan prirodni lijek za cirkulaciju je i list biljke Ginkgo biloba. Ekstrakt lista ove biljke u sebi sadrži flavonoide koji smanjuju lomljivost kapilarnih zidova i pucanje kapilara, povećavaju protok krvi kroz kapilare i poboljšavaju perifernu cirkulaciju. Ginkgo je od davnine poznat kao eliksir mladosti i dugovječnosti.

Eterično ulje Cypresus scariosus, čempresa, ima stoljetnu reputaciju kao odličan hemostatik, adstrigens i vazokonstriktor. Pokazuje odlične rezultate u liječenju hemoroida, smanjuje i uklanja nelagodu, bol i krvarenje.

Zanimljivo, ali je i limun jako dobar prirodni preparat za liječenje cirkulacije. Primjena eteričnog ulja limuna, zahvaljujući dobrom antiseptičkom i baktericidnom djelovanju važna je u tretiranju problema proširenih vena i kapilara, posebno hemoroida.

Uz navedeno ljekovito bilje sa veoma povoljnim djelovanjem na zaštitu vena i vensku cirkulaciju, ne smijemo zaboraviti ni neke minerale, na primjer mangan, koji je vrlo važan za stvaranje kolagena i jačanje krvnih žila, te magnezij, važan za zaštitu zidova krvnih žila i u liječenju hemoroida.

Pri odabiru prirodnog proizvoda namijenjenog poboljšanju venske i periferne cirkulacije nužno je voditi računa o optimalnoj kombinaciji ljekovitog bilja, eteričnih ulja i minerala.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...