Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Naučite kako se liječe bolne menstruacije – Što uraditi protiv bolnih menstruacija?

Dismenoreja je naziv za bolne menstruacije. Naime, bolne menstruacije se javljaju otprilike kod 50-60 posto žena, a simptomi ove bolesti su grčeviti bolovi u stomaku i leđima koji mogu biti slabog i jačeg intenziteta.

Mnoge žene na žalost imaju bolne menstruacije.

U nastavku ćemo se osvrnuti na tu temu, i dati neke odgovore na pitanja, zbog čega dolazi do bolova i kako ih možemo liječiti.

Nadamo se da će ovaj članak pomoći barem nekim ženama…

Bolovi u većini slučajeva traju između jednog i dva dana, te mogu biti slabijeg intenziteta, pa sve do bolova koji graniče sa nepodnošljivim. Mnogi stručnjaci procjenjuju da su simptomi bolnih menstruacija odraz naših prehrambenih navika, ali i neriješenih emocionalnih teškoća.

Simptomi koji se javljaju uz bolne menstruacije obično su bolovi u stomaku, leđima, mučnina, povraćanje, proljev, zatvor, glavobolja, vrtoglavica, osjetljivost za zvuk, miris, umor i slično.

Kako spriječiti bolne menstruacije i kako se liječe, ako je do njih već došlo?

Želite saznati kako se liječe bolne menstruacije? Niste jedini. Evo nekoliko načina kako da uklonite bolove koji se znaju javiti tijekom menstruacije.

Na donji dio stomaka ili leđa stavite topli termofor ili ručnik koji je natopljen u toploj vodi. Pored toga treba znati da i topli tuš uvijek pomaže. Pobrinite se da vas ništa ne stišće u predjelu stomaka, dakle izbjegavajte nositi uski kaiš, uske farmerice i slično, stavite vaše zdravlje ispred mode.

Umjerena vježba je dobra ukoliko je možete podnijeti jer će ona potaći bolje raspoloženje i privremeno otkloniti bol. Preporučuju se vježbe poput joge, aerobika ili plivanja u kojima aktivirate što više mišića.

Izbjegavajte kofein i pića s kofeinom jer ona mogu pogoršati bolove.

Uzimanje analgetika privremeno će ukloniti bol, ali nemojte da vam to pređe u naviku. Radije se okrenite prirodnim načinima rješavanja bolova.

Izbjegavajte masnu i ljutu hranu da ne pogoršate stanje.

Topli čajevi su uvijek dobri, a za uklanjanje menstrualnih bolova odlučite se za neki čaj poput čaja od kamilice ili stolisnika.

Đumbir je odličan prirodni lijek protiv bolova, pa je odličan izbor i u ovom slučaju. Đumbir će ukloniti bolne menstruacije, a možete ga koristiti kao čaj ili naribati svježeg u čaj.

Ako vas muče bolne menstruacije trebate smanjiti unos soli u organizam.

Unesite dovoljno kalcija u svoje tijelo, a najbolje namirnice za to su brokule, kupus, kelj ili špinat.

Izbjegavajte konzumiranje slatkiša i ugljikohidrata.

Za uklanjanje menstrualnih bolova napravite sebi laganu masažu vrhovima prstiju oko donjeg dijela stomaka.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...