Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Namirnice koje biste svakako trebali kupovati iz organskog uzgoja

Organska hrana jeste malo skuplja, ali za neku sitnu razliku cijene barem znate da ste dobili namirnice koje nisu pretrpane pesticidima i fungicidima koji na kraju rade više štete nego koristi za vaše zdravlje.

Potrudili smo se sastaviti kratki popis namirnica koje bi trebali kupovati iz organskog uzgoja.

Inače, da bi jeli zdravo i hranu koja nije zagađena ili iz nekog razloga ‘oštećena’ uvijek je najbolje odabrati hranu iz organskog uzgoja. Potrudite se pronaći pravi domaći proizvod, sa lokalnih, manjih farmi koje se trude ostati vjerne svojim kupcima, nudeći im samo prirodno i zdravo.

Ako vam je imalo stalo do zdravlja vašeg organizma, educirajte se po pitanju hrane koju kupujete. Iako biste pomislili da barem s voćem i povrćem možete biti sigurni da ćete dobiti barem neke nutrijente, pesticidi koje ove namirnice sadrže mogu vam značajno narušiti zdravlje.

U nastavku pročitajte za koje namirnice ovo pravilo treba posebno uzeti u obzir.

Zbog toga je bolje igrati na sigurno i ove namirnice kupovati iz organskog uzgoja, a evo i zašto.

Krumpiri – Većina konvencionalno uzgojenih krumpira u sebi imaju najveću koncentraciju pesticida među voćem i povrćem. Čak 81 posto krumpira testiranih 2006. godine sadržavalo je pesticide čak i nakon što su bili oprani i oguljeni.

Meso – Životinje iz uzgoja nerijetko su ‘šopane’ hormonima i antibioticima kako bi se spriječile pojave bolesti i ubrzao rast, što rezultira ‘zaraženim’ mesom pretvorenima u fast food ‘delicije’ koje nerijetko jedemo. Zbog hormona prirodne razine estrogena i testosterona kod ovih životinja neuobičajeno su velike, što itekako može utjecati na naš organizam. Iako je Europska unija zabranila da se krave ‘filaju’ hormonima, takvog mesa ima i na našem tržištu.

S druge strane, organski uzgajivači stoke pokušavaju održati prirodno ponašanje životinja i dopuštaju im pristup otvorenim pašnjacima. Kako bi smanjili bolesti, poduzimaju mjere kao što su rotacijske ispaše, održavanje higijenskih uvjeta u prostorijama u kojima se uzgajaju, kao i briga o organski uravnoteženoj prehrani bez životinjskih proizvoda.

Jabuke – Kora jabuke jedno je od najzdravijih dijelova ovog voća jer sadrži fitokemikalije koje mogu reducirati rizik od dobivanja raka i srčanih bolesti. Nažalost, kora jabuke mjesto je na kojem se akumuliraju pesticidi, zbog čega biste uvijek trebali kupovati isključivo organski uzgojene jabuke.

Jagode – Pitate li se zašto su konvencionalne jagode ponekad malo svjetlije boje od onih organskih? To je zato što su neki od njih ‘pojačani’ protektivnim fungicidom kaptanom. Konvencionalne jagode s najviše pesticida se često uvoze jer ograničenja po pitanju uporabe pesticida nisu jednaka u svim državama.

Kelj i špinat – Dok su ove dvije biljke nevjerojatno bogate nutrijentima te istovremeno imaju nizak broj kalorija, često ih se šprica s više od 20 vrsta pesticida prije nego dođu na police supermarketa. Istraživanje je pokazalo da je u kupovnom špinatu nalazi u prosjeku 58 različitih pesticida.

Breskve – Iako sočne i ukusne, breskve se nalaze visoko na ljestvici voća najbogatijeg pesticidima, a razine tih otrovnih tvari koji se u ovom voću mogu pronaći često prelaze zakonsko dopuštenje. Fungicidi koji se mogu pronaći u breskvama usko su povezani s pojavom raka.

Izvor: magazin.net.hr

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...