Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Namirnice da se izborite protiv anemije – Ako patite od anemije ovo su bobice za vas

Željezo je vrlo važan mineral koji se nalazi u našem tijelu. Ono obavlja velik broj funkcija i zadaća. Zbog hemoglobina daje crvenu boju krvi, potiče imunitet, održava moždane i endokrine funkcije te još mnogo toga.

Zapravo, željezo igra malu ulogu u većini bioloških funkcija, ali bez njega živi organizmi ne mogu preživjeti.

Unatoč tome što su zadaće željeza u organizmu vrlo poznate, ono je i dalje najčešći nutritivni nedostatak te je vodeći uzrok anemije. Slabokrvnost je najčešće posljedica loše prehrane, ali to je vrlo lako riješiti kroz konzumaciju namirnica koje su bogate željezom. Tu se ističe superhrana koja je najbolja za naše tijelo.

Izdvojit ćemo nekoliko namirnica koje se nazivaju superhranom. Prva je Chlorella, to je alga koja sadrži nevjerojatno puno željeza. Zbog toga, mnogi stručnjaci preporučuju konzumiranje ove alge. Zatim, pšenična trava ili wheatgrass je gluten nastao od mladih biljaka pšenice. Poznat je po tome što čisti krv te je bogat željezom. Sadrži i vitamine A i B, mangan i folnu kiselinu.

Goji bobice su, kao i većina ostalih bobica, bogate željezom. Međutim, ove bobice nadmašuju sve druge u tom pogledu. Naime, samo četvrtina šalice goji bobica sadrži preporučenu dnevnu količinu željeza koju moramo unijeti u organizam. Također, prepune su polisaharida, cinka, vlakana i antioksidansa. Neki im daju nadimak „crveni dijamanti“.

Šećerna melasa je gusta melasa nastala iz šećerne trske. Ima hranjive vrijednosti koje se ni ne mogu uspoređivati s voćem i povrćem. Uz željezo, sadrži velike količine kalcija i magnezija. Konzumira se kao nadopuna hrani.

Ako ste pristaša konvencionalnih namirnica, onda možete koristiti i poznatije namirnice koje nisu toliko bogate željezom kao superhrana, ali isto tako mogu biti vrlo učinkovite u borbi protiv anemije. To su na primjer špinat, blitva, kelj, školjke, govedina, ovčetina. Te je namirnice lakše uklopiti u prehrane pa ih mnogi i koriste.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...