Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Najbolje namirnice za ravnotežu ženskih hormona

Znate li da mljevene sjemenke lana imaju niz povoljnih učinaka? A pored toga, ove sjemenke štite i od raka dojke.

Uzme li se u obzir ubrzani tempo života kojeg vode mnoge žene, ne čudi što inzulin, estrogen i drugi hormoni mogu “ispasti iz ravnoteže” uzrokujući brojne tegobe, čak i bolesti.

Hormoni su tvari koje naše tijelo koristi kao “glasnike” za prijenos informacija. Hormoni putuju krvotokom do tkiva i stanica te utječu na brojne procese našeg tijela kao što su rast i razvoj, izmjena tvari, seksualna funkcija, reprodukcija, raspoloženje, osjećaj gladi i mnoge druge…

Spolni hormoni uzrokuju debljanje i promijene raspoloženja – Na lučenje hormona utječu brojni čimbenici, a prehrana je tek jedan od njih. Stoga se ne treba zavaravati jer, iako odgovarajuće namirnice mogu pomoći u smanjenu simptoma neravnoteže hormona, isključivo odgovarajuća prehrana ne može posve riješiti problem, osobito ako osoba živi neurednim i stresnim životom, bez dovoljna sna ili tjelovježbe.

Ako patite od promjena raspoloženja, neobjašnjivog dobivanja na masi, umora, gubitka libida moguće je da vaši spolni hormoni nisu u ravnoteži stoga svakako trebate uvrstiti sljedeće četiri namirnice, odnosno dodatke prehrani u vaš jelovnik.

Lanene sjemenke – Rijetko koja namirnica obiluje vrijednim tvarima, a da je toliko zanemarena u našoj prehrani poput sjemenki. Svaka vrsta sjemenki donosi svoje pogodnosti, no prvak među njima, barem kada je riječ o ženskom zdravlju, jesu sjemenke lana. Svježe samljevene lanene sjemenke su odličan izvor važne alfa-linolenske kiseline i blagotvorne omega-3 masne kiseline. Mljevene sjemenke lana su i odličan izvor fitoestrogena lignana koji dokazano štiti žene od karcinoma dojke i jajnika, a ujedno ima pozitivan učinak na ovulaciju te produlje trajanje druge polovice ciklusa u kojem dominira hormon progesteron. Koristi toga učinka su mnogostruki, te su dobri za žene koje pokušavaju zatrudnjeti jer konzistentna ovulacija povećava šansu za začeće. Dobri su i za žene starosne dobi od 35 do 55 godina jer doprinosi ravnoteži spolnih hormona i umanjuje simptome PMS-a, dok starijim ženama pomaže u ublažavanju simptoma menopauze. Štoviše, pokazalo se da sjemenke lana imaju podjednak učinak u smanjenu neugodnih simptoma menopauze kao i hormonska nadomjesna terapija. Dodatno, analiza 10 studija objavljena 2013. godine u časopisu Integrative Cancer Therapies otkriva potencijalno preventivni učinak lignana iz sjemenki lana protiv karcinoma dojke u žena u menopauzi s visokim rizikom od ove bolesti.

Maca prah – Maca (Lepidium meyenii ) je poznata kao “ginseng s Anda”, a Inke i ostali domoroci peruanskih Andi hranili su se njenim korijenom više od 2.000 godina. Jeo se pečen, sušen, miješan s mlijekom ili kao sastavni dio brojnih drugih jela. Tradicionalno se vjerovalo da maca jača snagu, izdržljivost, libido i poboljšava plodnost. Danas se zna da sadrži značajne količine proteina, masti, vlakana i minerala, uključujući željezo koje značajno pridonosi njenoj nutritivnoj vrijednosti. Djelovanje mace očituje se u povećanju tjelesne kondicije i izdržljivosti, a istraživanjima na životinjama i kliničkim studijama dokazan je njezin doprinos povećanju libida. Dodatno, u brojnim studijama se ističe pozitivan utjecaj mace na ravnotežu hormona u menopauzi. Tako je studija objavljena 2006. godine u časopisu International Journal of Biomedical Sciences utvrdila da maca može potaknuti produkciju estrogena i ublažiti tegobe vezane uz menopauzu, osobito valunge i noćno znojenje. Autori studije su zaključili kako maca nudi prirodnu pomoć ženama u predmenopauzi. Općenito, preporučena doza iznosi 1500 do 3000 mg mace dnevno podijeljeno u 3 doze. Valja napomenuti da studije pokazuju da je doza od 1500 mg jednako učinkovita kao i ona od 3000 mg. Nuspojave nisu poznate, no vrijedi preporuka ne uzimanja visokih doza dulje od 3 mjeseca kontinuirano.

Kokosovo ulje – Tjelesne masti utječu na otpuštanje hormona zaslužnih za regulaciju menstrualnog ciklusa, a samim time i ovulacije. Smatra se da je minimalan udio masnog tkiva koji je potreban u organizmu za normalnu ovulaciju 18 posto. Stoga je važno da vaša prehrana sadrži dovoljno kvalitetnih masnoća. Orašasti plodovi i sjemenke osigurat će ti potrebne masnoće, no pokušajte u svoju prehranu uvrstiti i kokosovo ulje koje će pružiti “materijal” potreban za proizvodnju hormona. Uz kokosovo ulje i avokado može poslužiti kao vrijedan izvor masnoća.

Jaja – U samo 70 kalorija po komadu jaja sadrže više od 11 korisnih nutrijenata. Jadno jaje (ovisno o veličini) osigurava između 4.5  do 6 g proteina, polovica te količine nalazi se u bjelanjku, dok je ostatak u žumanjku. Jaja su nadalje dobar izvor kolina, luteina, željeza, vitamina B2, vitamina B6, folne kiseline, biotina, vitamina B12, vitamina D te vitamina E. Svi sastojci pridonose zdravom reprodukcijskom sustavu, osobito vitamin B6 koji ima ulogu u regulaciji aktivnosti hormona.

Izbjegavajte BPA – BPA je kemijski spoj koji se koristi za proizvodnju polikarbonatne plastike i poliepoksida. BPA je, u stvari, široko prisutan jer su mnogi proizvodi za svakodnevnu upotrebu načinjeni od polikarbonatne plastike. Stoga je danas kontakt s plastičnim materijalima koji sadrže BPA neizbježan jer se koristi za proizvodnju plastičnih boca za vodu, bočica za djecu, čaša, posuda za čuvanje hrane, plastična pakiranja hrane koja se čuvaju u hladnjacima i zamrzivačima (npr. pakiranje svježeg mesa), zaštitnih presvlaka kod konzervi i limenki (konzervirano povrće, konzervirana gotova jela, limenke pića…)

Već je prije gotovo 100 godina utvrđeno da BPA u ljudskom organizmu ima estrogena svojstva, odnosno remeti endokrini sustav i oponaša hormone tijela. Upravo zahvaljujući tom svojstvu, BPA je već davno optužen kao mogući uzrok porasta broja hormonski ovisnih karcinoma poput karcinoma dojke i testisa. Budući da još uvijek ne postoji konsenzus jesu li količine BPA koje dnevno unosi prosječan čovjek dovoljne da bi mu naštetile, najbolje je da se rukovodite pravilom opreza i ograničite upotrebu polikarbonatne plastike u svakodnevnom životu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...