Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Najbolje namirnice za ravnotežu ženskih hormona

Znate li da mljevene sjemenke lana imaju niz povoljnih učinaka? A pored toga, ove sjemenke štite i od raka dojke.

Uzme li se u obzir ubrzani tempo života kojeg vode mnoge žene, ne čudi što inzulin, estrogen i drugi hormoni mogu “ispasti iz ravnoteže” uzrokujući brojne tegobe, čak i bolesti.

Hormoni su tvari koje naše tijelo koristi kao “glasnike” za prijenos informacija. Hormoni putuju krvotokom do tkiva i stanica te utječu na brojne procese našeg tijela kao što su rast i razvoj, izmjena tvari, seksualna funkcija, reprodukcija, raspoloženje, osjećaj gladi i mnoge druge…

Spolni hormoni uzrokuju debljanje i promijene raspoloženja – Na lučenje hormona utječu brojni čimbenici, a prehrana je tek jedan od njih. Stoga se ne treba zavaravati jer, iako odgovarajuće namirnice mogu pomoći u smanjenu simptoma neravnoteže hormona, isključivo odgovarajuća prehrana ne može posve riješiti problem, osobito ako osoba živi neurednim i stresnim životom, bez dovoljna sna ili tjelovježbe.

Ako patite od promjena raspoloženja, neobjašnjivog dobivanja na masi, umora, gubitka libida moguće je da vaši spolni hormoni nisu u ravnoteži stoga svakako trebate uvrstiti sljedeće četiri namirnice, odnosno dodatke prehrani u vaš jelovnik.

Lanene sjemenke – Rijetko koja namirnica obiluje vrijednim tvarima, a da je toliko zanemarena u našoj prehrani poput sjemenki. Svaka vrsta sjemenki donosi svoje pogodnosti, no prvak među njima, barem kada je riječ o ženskom zdravlju, jesu sjemenke lana. Svježe samljevene lanene sjemenke su odličan izvor važne alfa-linolenske kiseline i blagotvorne omega-3 masne kiseline. Mljevene sjemenke lana su i odličan izvor fitoestrogena lignana koji dokazano štiti žene od karcinoma dojke i jajnika, a ujedno ima pozitivan učinak na ovulaciju te produlje trajanje druge polovice ciklusa u kojem dominira hormon progesteron. Koristi toga učinka su mnogostruki, te su dobri za žene koje pokušavaju zatrudnjeti jer konzistentna ovulacija povećava šansu za začeće. Dobri su i za žene starosne dobi od 35 do 55 godina jer doprinosi ravnoteži spolnih hormona i umanjuje simptome PMS-a, dok starijim ženama pomaže u ublažavanju simptoma menopauze. Štoviše, pokazalo se da sjemenke lana imaju podjednak učinak u smanjenu neugodnih simptoma menopauze kao i hormonska nadomjesna terapija. Dodatno, analiza 10 studija objavljena 2013. godine u časopisu Integrative Cancer Therapies otkriva potencijalno preventivni učinak lignana iz sjemenki lana protiv karcinoma dojke u žena u menopauzi s visokim rizikom od ove bolesti.

Maca prah – Maca (Lepidium meyenii ) je poznata kao “ginseng s Anda”, a Inke i ostali domoroci peruanskih Andi hranili su se njenim korijenom više od 2.000 godina. Jeo se pečen, sušen, miješan s mlijekom ili kao sastavni dio brojnih drugih jela. Tradicionalno se vjerovalo da maca jača snagu, izdržljivost, libido i poboljšava plodnost. Danas se zna da sadrži značajne količine proteina, masti, vlakana i minerala, uključujući željezo koje značajno pridonosi njenoj nutritivnoj vrijednosti. Djelovanje mace očituje se u povećanju tjelesne kondicije i izdržljivosti, a istraživanjima na životinjama i kliničkim studijama dokazan je njezin doprinos povećanju libida. Dodatno, u brojnim studijama se ističe pozitivan utjecaj mace na ravnotežu hormona u menopauzi. Tako je studija objavljena 2006. godine u časopisu International Journal of Biomedical Sciences utvrdila da maca može potaknuti produkciju estrogena i ublažiti tegobe vezane uz menopauzu, osobito valunge i noćno znojenje. Autori studije su zaključili kako maca nudi prirodnu pomoć ženama u predmenopauzi. Općenito, preporučena doza iznosi 1500 do 3000 mg mace dnevno podijeljeno u 3 doze. Valja napomenuti da studije pokazuju da je doza od 1500 mg jednako učinkovita kao i ona od 3000 mg. Nuspojave nisu poznate, no vrijedi preporuka ne uzimanja visokih doza dulje od 3 mjeseca kontinuirano.

Kokosovo ulje – Tjelesne masti utječu na otpuštanje hormona zaslužnih za regulaciju menstrualnog ciklusa, a samim time i ovulacije. Smatra se da je minimalan udio masnog tkiva koji je potreban u organizmu za normalnu ovulaciju 18 posto. Stoga je važno da vaša prehrana sadrži dovoljno kvalitetnih masnoća. Orašasti plodovi i sjemenke osigurat će ti potrebne masnoće, no pokušajte u svoju prehranu uvrstiti i kokosovo ulje koje će pružiti “materijal” potreban za proizvodnju hormona. Uz kokosovo ulje i avokado može poslužiti kao vrijedan izvor masnoća.

Jaja – U samo 70 kalorija po komadu jaja sadrže više od 11 korisnih nutrijenata. Jadno jaje (ovisno o veličini) osigurava između 4.5  do 6 g proteina, polovica te količine nalazi se u bjelanjku, dok je ostatak u žumanjku. Jaja su nadalje dobar izvor kolina, luteina, željeza, vitamina B2, vitamina B6, folne kiseline, biotina, vitamina B12, vitamina D te vitamina E. Svi sastojci pridonose zdravom reprodukcijskom sustavu, osobito vitamin B6 koji ima ulogu u regulaciji aktivnosti hormona.

Izbjegavajte BPA – BPA je kemijski spoj koji se koristi za proizvodnju polikarbonatne plastike i poliepoksida. BPA je, u stvari, široko prisutan jer su mnogi proizvodi za svakodnevnu upotrebu načinjeni od polikarbonatne plastike. Stoga je danas kontakt s plastičnim materijalima koji sadrže BPA neizbježan jer se koristi za proizvodnju plastičnih boca za vodu, bočica za djecu, čaša, posuda za čuvanje hrane, plastična pakiranja hrane koja se čuvaju u hladnjacima i zamrzivačima (npr. pakiranje svježeg mesa), zaštitnih presvlaka kod konzervi i limenki (konzervirano povrće, konzervirana gotova jela, limenke pića…)

Već je prije gotovo 100 godina utvrđeno da BPA u ljudskom organizmu ima estrogena svojstva, odnosno remeti endokrini sustav i oponaša hormone tijela. Upravo zahvaljujući tom svojstvu, BPA je već davno optužen kao mogući uzrok porasta broja hormonski ovisnih karcinoma poput karcinoma dojke i testisa. Budući da još uvijek ne postoji konsenzus jesu li količine BPA koje dnevno unosi prosječan čovjek dovoljne da bi mu naštetile, najbolje je da se rukovodite pravilom opreza i ograničite upotrebu polikarbonatne plastike u svakodnevnom životu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...