Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Najbolje namirnice za jesen – Konzumirajte ih svakodnevno

Zdravlje, dobra forma i lijepa figura ne trebaju biti predodređeni nekim određenim godišnjim dobom. Da bi zadržali postignutu liniju, zdravlje i općenito ljepotu kroz cijelu godinu, potrudite se što više konzumirate ove namirnice sada u jesenjim mjesecima.

Da bi ostali u dobroj formi i tijekom jeseni odaberite sezonske namirnice koje će prijati vašem tijelu. Pa krenimo redom i spomenimo namirnice koje su dobre za hladne mjesece pred nama.

Bundeva je jako zahvalna namirnica, posebno zbog svog okusa zbog kojeg se lako kombinira i sa slanim i slatkim sastojcima. Bundevu možemo jesti u slatkim i slanim varijantama na razne načine. Možete ju peći, kuhati, tostirati, napraviti od nje gustu juhu, salatu, pire ili kolač. Mogućnosti su brojne. Ono što je najvažnije jest to da služi kao antioksidans, sadrži kalcij, željezo i vitamin C te je puna beta-karotena.

Mandarina jako dobro čisti pluća. Osim toga mandarina potiče probavu i štiti srce. Dostupne su i jeftine, a od njih možete raditi kolače i razne napitke. Iako, najbolje su svježe, pa ih kombinirajte s bademima i medom kao međuobrok.

Odlična namirnica za jesen je crvena paprika. Sadrži čak 92 % vode i izvor je vitamina A, C i B6. Također, u sebi ima četiri puta više vitamina C od naranče, pa se svrstava u supernamirnice. Možete ju peći u pećnici s češnjakom i maslinovim uljem ili od svježe napraviti bogatu salatu.

Kesten je plod koji simbolizira jesen. Ova namirnica će vas zasititi te pomoći kod anemije. Osim toga, kesteni će pospješiti cirkulaciju. Možete ih jesti pečene ili kuhane, od njih pripremati razne deserte, od kesten-pirea do priloga uz sladoled. Odlično odgovaraju i sa mesom, gljivama i bundevom.

Što novo napisati o poriluku? Poriluk smo već detaljno opisali, pa pročitajte i taj članak. Sada samo ukratko da spomenemo da sa porilukom možete raditi nebrojena jela, od variva, juhi i rižota do raznih salata i priloga mesu. Kao što mu sam naziv kaže potječe iz porodice luka i češnjaka te time sadrži tvari koje djeluju kao prirodni antibiotici, jačaju imunološki i krvožilni sustav.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...