Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Nimalo dosadno povrće – Poriluk

Poriluk je korisno povrće, a za njega se kaže da jako dobro čisti organizam. Poriluk je u nekim krajevima poznat i kao prasa, pa da ne dođe do zabune, pričamo o istom povrću.

Poriluk je stara kultivirana biljka iz porodice ljiljana.

U najbližem srodstvu s porilukom nalaze se crveni i bijeli luk, te ostale vrste luka. Poriluk, odnosno prasa je uzgajana još davno kroz povijest, točnije ovu povrtnu biljku su uzgajali stari Egipćani, Grci i Rimljani te je već tada poriluk bio cijenjen ga kao ljekovita biljka.

Kada opisujemo poriluk, onda kažemo da je riječ o biljci koja ima dugačke, zelenkaste listove koji rastu usko jedan kraj drugog u obliku dugačkog cilindra. Poriluk može narasti i do veličine od pola metra, a podzemni dio bijele je boje, mesnat i zadebljao. U rano proljeće ovo povrće se koristi za pročišćavanje organizma i obnavljanje crijevne flore, a vrhunac doživljava u rano ljeto kada razvija najbolju aromu i najnježnije listove.

Gdje kupiti poriluk i kako ga pripremiti? Poriluk se može naći na gotovo svakom placu, a ukoliko želite domaći poriluk onda vam savjetujemo da ga kupujete u proljeće i ljeto. Poriluk je dostupan tijekom cijele godine, ali onaj iz uvoza za koji niste sigurni u njegovu kvalitetu i način uzgoja. Vratimo se na poriluk uzgojen u našim susjednim vrtovima i oranicama. Dakle, kada birate poriluk trebate znati da zimski poriluk sadrži manje arome nego rani ljetni, ali je i on jako preporučljiv. Pri kupovini obratite pažnju na njegovu čvrstoću i boju. Bijeli dio poriluka treba na dodir biti čvrst i bez mrlja, a zeleni listovi izrazite boje i usko priljubljeni, gotovo zatvoreni. Poriluk kupujte onda kada ćete ga koristiti, a ukoliko ga ne koristite odmah, odrežite vrhove listova i čuvajte ga u pretincu za povrće hladnjaka ili na hladnom mjestu nekoliko dana. Ovo visokovrijedno povrće zbog svojih korisnih sastojaka može biti i glavno jelo na stolu.

Upotreba poriluka u kuhinji – Poriluk je namirnica koja se može pripremati svakodnevno, i to na razne načine. Ipak, poriluk se najčešće kuha i poslužuje s dodatkom maslinovog ulja ili maslaca kao prilog. Tradicionalno se priprema s krumpirom i vrhnjem kao varivo, a izvrstan je dodatak salatama, umacima te juhama, sam ili u kombinaciji s drugim povrćem. Poriluk možete i pirjati samostalno ili u kombinaciji sa slaninom, šunkom, jajima, puževima, ribom ili gljivama. Pečeni poriluk izvrstan je u kombinaciji s maslacem i prezlom ili nadjeven s topljivim sirevima.

Spomenuli smo da je poriluk ljekovita biljka, pa da se malo osvrnemo i na tu temu

Poriluk je jako dobar jer čisti crijeva, a djeluje čim ga pojedete. Poriluk naime čisti želudac i crijeva od bakterija i gljivica koje su uzročnici raznih tegoba. Poriluk je dobar jer učvršćuje i poboljšava obrambene mehanizme u organizmu, snižava krvni tlak i razinu kolesterola. Poriluk dobro utječe na izlučivanje mokraće, obnavlja crijevnu floru te pomaže u detoksikaciji organizma. To još nije sve jer, poriluk ima blago laksativno djelovanje a djeluje preventivno i protiv hemoroida.

Što kažu nutricionisti za poriluk? Poriluk je odličan izvor mangana, koji je jako važan za plodnost, rad mozga i jake kosti. Iako se kuhanjem i pečenjem razina spomenutih nutrijenata smanjuje, poriluk je i dalje zdrava namirnica. Poriluk svojim sastavom štiti naš organizam od malignih oboljenja, a važno je napomenuti da se taj sastav neće uništiti kuhanjem, no u ovom slučaju je jako važno povrće staviti u vruću vodu umjesto u hladnu. Sulfidi koji se stvaraju rezanjem poriluka obaraju krvni tlak, oni štite srce i krvne sudove te snižavaju razinu kolesterola.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...