Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Metabolizam, gubitak kilograma i vježbanje

Što je točno metabolizam, i kakav utjecaj ima na naše zdravlje i fizički izgled? Saznajte kako metabolizam utječe na našu tjelesnu masu, što usporava naš metabolizam te kako izgorjeti više kalorija.

Dosta puta čujemo kako je spor metabolizam krivac za našu prekomjernu težinu, no što to znači? Kako metabolizam može biti krivac za višak kilograma? Da li je moguće potaknuti metabolizam da sagorijeva više kalorija? Sve su to pitanja na mjestu.

Ukratko, istina je da metabolizam ima poveznicu sa tjelesnom masom, no on možda nije odgovoran na načinu na koji očekujete. U stvari, suprotno vjerovanju, spor metabolizam je rijetko uzrok viška tjelesne težine. Iako na metabolizam vašeg tijela utječu osnovne energetske potrebe, to je vaš unos hrane i pića, a tjelesne aktivnosti u konačnici određuju koliko ćete težiti. Da, opet je sve u količini kalorija koje unosimo u organizam.

Ako ćemo definirati metabolizam, onda možemo ukratko reći da je metabolizam proces kojim naše tijelo pretvara ono što jedemo i pijemo u energiju. Tijekom ovog složenog biokemijskog procesa, kalorije u hrani i piću u kombinaciji s kisikom oslobađaju energiju koju tijelo treba kako bi moglo pravilno funkcionirati. Čak i kada smo na odmoru, naše tijelo treba energiju za sve svoje “skrivene” funkcije, kao što su disanje, cirkulacija krvi, podešavanje razine hormona, rast i popravak stanica.

Što određuje bazalni metabolizam?

Naše tijelo zahtjeva određeni broj kalorija za obavljanje tih osnovnih funkcija. Taj proces je poznat kao bazalni metabolizam (BM).

Nekoliko čimbenika određuje bazalni metabolizam a to su:

Veličina i sastav našeg tijela

Tijela ljudi koji su veći ili imaju više mišića sagorijevaju više kalorija.

Spol osobe

Muškarci obično imaju manje tjelesne masti i više mišića nego žene iste dobi i težine, i sagorijevaju više kalorija.

Dob

S godinama, količina mišića se smanjuje, a masnoća postaje veći dio vaše težine, što usporava sagorijevanje kalorija.

Potrebna energija za osnovne funkcije ostaje prilično dosljedna i nije ju lako promijeniti. Vaš bazalni metabolizam sagorijeva oko 60 do 75 posto kalorija svaki dan.

Uz bazalni metabolizam, druga dva faktora određuju koliko kalorija vaše tijelo sagori svaki dan:

Prerada hrane

Probavljanje, transport i skladištenje hrane koju konzumirate također uzimaju kalorije. To čini oko 10 posto kalorija svaki dan. Utrošak energije za obradu hrane ostaje relativno stabilan i nije ga lako promijeniti.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost i vježbe, kao što su igranje tenisa, pješačenje do trgovine i drugi pokreti, sagorijevaju ostatak kalorija svaki dan.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...