Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Maslačak bi mogao dati lijek za kancerogena oboljenja

Nova istraživanja daju nam naslutiti kako bi ekstrakt korijena maslačka mogao biti novi lijek protiv stanica raka.

Naime, rezultati nedavnog istraživanja, objavljeni u časopisu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, su pokazali da ekstrakt korijena maslačka može pomoći u liječenju melanoma, odnosno jako smrtonosnog oblika raka kože.

Znanstvenici, koji su radili na projektu, ustanovili su da stanice raka počinju umirati već 48 sati nakon izloženosti ekstraktu maslačka. Također su došli do zaključka da je maslačak uspio uništiti stanice raka koje su bile otporne na kemoterapiju.

Drugo istraživanje, objavljeno u časopisu International Journal of Oncology, otkriva da maslačak može pospješiti djelovanje kemoterapije. Znanstvenici su testirali djelovanje različitih dijelova biljke od kojih su radili čajeve. Otkrili su da čaj od listova maslačka pomaže u smanjenju raka dojke, a čaj od korijena maslačka pomaže u prevenciji širenja stanica raka dojke i prostate.

Još jedno istraživanje, objavljeno u časopisu PLoS One, otkriva da ekstrakt korijena maslačka može selektivno uništavati stanice raka. Drugim riječima, ekstrakt korijena maslačka ciljano napada isključivo stanice raka, dok zdrave tjelesne stanice drži netaknutima.

Prema istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Molecular Carcinogenesis, jedan od načina na koji maslačak stanice raka čini ranjivijima jest taj da potiče prirodan tjelesni proces poznat pod nazivom apoptoza. To je proces tijekom kojega stanice pokreću vlastitu smrt.

Kada je proces apoptoze narušen, počinje se povećavati rizik od nastanka teških bolesti jer stanice u tijelu ostaju oštećene i ne obavljaju svoju tjelesnu funkciju. Maslačak potiče stanice raka da pokrenu vlastitu smrt i na taj način može pospješiti djelovanje kemoterapije.

Maslačak je, ističu stručnjaci, vrlo pristupačan i jednostavan za uvođenje u svakodnevnu prehranu. Prema rezultatima dosadašnjih istraživanja možemo zaključiti da maslačak bez sumnje treba postati dio svakodnevne prehrane u svrhu liječenja, ali i same prevencije teških bolesti.

Zbog gore spomenutih ljekovitih svojstava maslačka svakako vam preporučujemo da maslačak uvrstite u svakodnevne obroke. Jednostavno napravite sebi salatu od maslačka i uživajte.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...