Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Lugolova otopina – što je i čemu služi

što je lugolova otopina
Foto: Pixabay / Otopina

Znate li što je lugolova otopina? Lugolova otopina ili rastvor (lat. Iodi solutio aquosa sin. solutio Lugoli) je vodeni rastvor joda koji se koristi kao antiseptik, reagens, a ponekad i kao suplement joda. Ovaj rastvor je prvi napravio francuski liječnik Jean Gijo Lugol po kome je i dobio naziv.

Lugalov rastvor

Lugalov rastvor je tamno crvene boje i sadrži 5% joda u 10% rastvoru kalij-jodida, što znači da je koncentracija joda od oko 130 mg/ml. Jod je nepolarna molekula i slabo se rastvara u vodi te stoga koristimo kalij-jodid koji olakšava to rastvaranje preko formiranja trijodidnih jona. Identifikacija se izvodi na jodidni jon i to najčešće postupkom oksidacije koji vodi do elementarnog joda uz pomoć permanganata u kiseloj sredini. Tada se organski sloj, najčešće kloroforma, boji ljubičasto. Otopine slične Lugolovoj se koriste kod jodometrijskih titracija.

Lugolova otopina se koristi kao lokalni antiseptik u tretiranju rana. Također se koristi i za detekciju otkrivanja  škroba u organskim smjesama u kojima jod reagira sa agregatima škroba, ugrađujući se u heliks amiloze, koje se vidi kao tamnoplavo obojenje. Ako se radi o patološkom stanju amiloidoze naslage polisaharida mogu biti toliko velike da se zahvaćena tkiva intenzivno boje kada dođu u kontakt sa Lugolovim reagensom.  Kada se izvodi kolposkopija na vaginu i grlić maternice se nanosi Logolova otopina. Normalno tkivo je smeđe boje, a ako tkivo bude svjetlije boje ili se ne oboji to može ukazivati na patohistološke promjene i treba se napraviti biopsija. Ovaj test se naziva Schillerov test.

Već smo prije spomenuli kako se Lugalova otopina nekada koristila i kao suplement joda kod odraslih oboljelih od hipotireoidizma. Danas je ta primjena joda potisnuta i zamijenjena preparatima jodata ili jodita. Nakon Černobila u Poljskoj je Lugolov rastvor primijenjen gotovo na cijelu populaciju u profilaksi akumulacije radioaktivnog joda u štitnoj žlijezdi.

Kao antiseptik se uz Lugolovu otopinu mogu koristiti i drugi preparati joda kao što su alkoholni analog, odnosno tinktura joda ili preparati koji sadrže jodofore kao što je  povidon-jod. Sada, kada znate što je lugolova otopina, krenimo redom.

Liječenje Lugolovim rastvorom

Lugolova bi otopina prema mišljenju mnogih uvriježenih stručnjaka mogla biti spas za mnoge bolesti.

Ova je otopina općenito poznata kao univerzalno sredstvo za dezinfekciju, primjerice vode,  ili infekcija i ozljeda na koži.

Otopina je također i prirodni izvor joda koji tijelu nedostaje.  Naime jod je potreban svakom organu i tkivu u ljudskom organizmu, a ne samo štitnoj žlijezdi. Štitnjača koristi jod za proizvodnju hormona koji su veoma važni za metabolizam i sintezu proteina te rast.

Nažalost danas se govori o štetnosti joda te ga se povezuje uglavnom uz bolesti štitnjače, dok je njegova  upotreba kao univerzalnog lijeka zaboravljena.

Lugolova otopina kroz povijest

Iako se danas otopina smatra štetnom povijesna upotreba potvrđuje upravo suprotno.

Nekada je jod bio važan kemijski element te se prije dvadesetak godina dodavao za pripremu kruha.

Lugolova otopina se nekada koristila za tretman gihta te kao pomoć kod problema sa štitnjačom, odnosno hipotireoze.

Za vrijeme Černobila otopina se koristila za dezinfekciju vode i blokiranje radioaktivnog joda, kao i za prevenciju oboljenja štitnjače. Naime kalijev-jodid zaustavlja nakupljanje radioaktivnog joda u štitnjači, gdje može izazvati rak.

Također postoji mnogo znanstvenih dokaza koji dokazuju da jod pomaže u liječenju karcinoma.

Lugolova otopina se često koristi i kao prirodni nadomjestak joda u organizmu. Manjak joda može uzrokovati brojne posljedice kao što su smanjene kognitivne funkcije mozga, zaostajanje u rastu i problemi s metabolizmom.

Jod i njegovo ljekovito djelovanje

Neka istraživanja su pokazala statistike bilježe manje oboljelih od raka dojke tamo gdje tlo sadrži više joda.

Japanci u prosjeku konzumiraju 13 miligrama joda na dan te su jedan od naroda s najnižim stopama raka. Oni se također smatraju jedni od najinteligentnijih naroda u svijetu. a to se može djelomično pripisati jodu jer on djeluje povoljno na mentalno zdravlje.

Jod poboljšava funkcije mozga te time može prevenirati Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest.

Uklanjanje teških metala iz tijela kao što su fluor, brom, živa, kadmij, arsen, olovo i aluminij se najbolje može ukloniti čišćenjem organizma uz pomoć joda. Naime ovi se metali smatraju jednim od glavnih uzroka autoimunih bolesti.

Jod također pomaže u rastvaranju začepljenih arterija, šiti od srčanog i moždanog udara, a dobar je i za druge probleme vezane uz aterosklerozu.

Jod se koristi i kod dijabetesa jer uravnotežuje hormone te na taj način smanjuje simptome i potrebu za lijekovima.

Koristi se kao prirodni lijek

Kao prirodni lijek se jod koristio za uništavanje parazita, bakterija, virusa i gljivica. Neki izvori navode da je jod stopostotni lijek za infekcije mjehura. Što je ljekovito, i kako se koristi lugolova otopina?

Simptomi koji mogu ukazati na manjak joda u organizmu su:  krhki nokti, suha kosa i ispadanje kose, depresija, neredoviti menstrualni ciklusi, promuklost,  hladne ruke i noge, usporeni otkucaji srca, letargija, teškoće s gutanjem, neplodnost, rana menopauza,  suha koža, grlobolja, osjećaj hladnoće, visoki kolesterol, debljanje, slabo pamćenje, rijetki vanjski dio obrva.

Danas je manjak joda jedan od najvećih problema, a smatramo da je razlog tome djelomično i taj što sve više konzumiramo goitrogene namirnice koje smanjuju apsorpciju joda u tijelu.

Također se i više konzumiraju blokatori joda – broma, klora i fluora, čiji se tragovi nalaze u namirnicama koje svakodnevno koristimo.

Sol koju koristimo je jodirana, ali količine u njoj nisu dovoljne za sprečavanje mnogih bolesti, a oblik u kojem se jod nalazi tijelo ne može u potpunosti iskoristiti.

2009. godine napravljena je studija u Hrvatskoj koja je pokazala da je čak petina ispitanika imala prenisku koncentraciju joda u organizmu. To znači da gotovo milijun Hrvata pati od manjka joda.

Ista ta studija je ustanovila da je 50 posto trudnica iz Zagreba također patilo od ovog problema, a Zagreb spada u regiju s najvišim unosom joda u Hrvatskoj. Treba naglasiti da manjak joda u trudnoći može dovesti do teških mentalnih retardacija, poremećaja pažnje (ADHD-a), depresije, patuljastog rasta i kretenizma.

Zabrinjavajuće je što se iz ove studije može zaključiti da je stanje u drugim regijama u Hrvatskoj još lošije i da je ta brojka mnogo veća.

Kako pripremiti Lugolovu otopinu

Što je lugolova otopina, i kako koristi sa destiliranom vodom?

Ova otopina se radi tako da za 1 litru Lugolove otopine pomiješajte 44 grama granuliranog joda i 88 grama granuliranog kalijevog jodida.  Kalijev jodid otopite u pola litre vode, tada dodajte kristale joda i dopunite s vodom do jedne litre. Ovakvu otopinu ostavite da odstoji jedan dan kako bi se sastojci u potpunosti otopili. Želite li da proces traje kraće možete otopinu miješati stalno staklenim štapićem. Povremeno protresite mješavinu kako bi se otapanje ubrzalo. Za ovu otopinu najbolje je koristiti destiliranu vodu, a ne onu iz boca.

Jedna kap Lugolove otopine u sebi sadrži oko 6,5 mg elementarnog joda.

Lugolova otopina – kako je uzimati

Preporuča se uzimanje Lugolove otopine s jabučnim octom. Preporučena dnevna doza Lugolove otopine je 150 μg (mikrograma), no ta je doza mnogo manja od onih koje koristi alternativna medicina.

Ako se radi o nekoj bolesti preporuča se početi sa dozom od 12,5 mg Lugolove otopine što iznosi 2 kapi dnevno. Ta doza se zatim postupno povećava do maksimalno 50 mg, ovisno o bolesti.

Osobe koje boluju od hipertireoze ili dijabetesa trebaju biti vrlo oprezne te bi trebale započeti s uzimanjem otopine u manjim dozama.

Ako se ova otopina pojačano uzima mogući su simptomi detoksikacije tijela poput vrućine, znojenja i lagane glavobolje. Simptomi prolaze kroz dva do tri dana ako se uzima dovoljna količina tekućine.

Jod kao prirodni lijek

Jod se koristi kao prirodni lijek za mnoge bolesti. U nastavku ćemo vam objasniti kako da napravite recepte za pojedine bolesti.

  • Kašalj – u čašu tople vode dodajte 3 kapi Lugolove otopine i popijte. Ovaj lijek će vam pomoći od oslobađanja sekreta iz grla i disajnih kanala.
  • Trovanje hranom – ako se otopina uzme u prvih sat vremena nakon što ste se otrovali salmonelom može se zaustaviti trovanje.  Za ovaj lijek otopite 6 kapi otopine u pola čaše vode.  Konzumirajte četiri puta dnevno nakon jela i prije spavanja, 3 dana za redom, a zatim po potrebi.
  • Dermatitis – Jod nanesite na kožu i pustite da se osuši. Područje na koje ste nanijeli otopinu će za nekoliko sati postati narančaste boje. Kada se jod osuši namažite to područje sa uljem sa prirodnim vitaminom E,koji će kožu liječiti i čuvati od daljnjeg ljuštenja. Ako ste skloni dermatitisu trebali bi kožu stalno vlažiti sa vitaminom E. Ovaj lijek otklanja dermatitis u roku od 24 sata. Treba naglasiti da će vam koža na početku izgledati crvena i upaljena,ali ne brinite jer upravo zato se koristi vitamin E kako bi vam koža brže ozdravila.
  • Pročišćavanje vode – Jod je odličan za uništavanje bakterija,virusa i cista. Djelotvornost joda ovisi o njegovoj koncentraciji,temperaturi vode i trajanju. Na 20 stupnjeva Celzijusa svi patogeni će biti uništeni u 10 min.

Opasnosti od korištenja Lugolove otopine

Ako ste alergični na jod, nemojte koristiti Lugolovu otopinu. Također se mogu pojaviti i ovi problemi kod uzimanja joda, a to su nadraživanje donjih dišnih putova, bol u grlu, glavobolja, težina u prsima, pri višim koncentracijama otežano disanje, plućni edem, teške ozljede oka.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...