Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Lubenica je voće koje čuva srce i uravnotežuje krvni tlak

Lubenica je super ukusno i osvježavajuće voće koje pored spomenutog ima i jako široko ljekovito djelovanje. Naime, ova voćka jako dobro čuva srce, uravnotežuje krvni tlak te prevenira rak pluća, rak dojke, prostate i druge vrste raka.

Lubenica je idealno ljetno voće jer će jako dobro utažiti žeđ, a zbog svoje male kalorijske vrijednosti ova namirnica je dobra i za mnoge dijete.

Osim što čuva zdravlje srca i uravnotežuje krvni tlak, za lubenicu je dokazano da prevenira rak pluća, dojke, prostate i nekih drugih vrsta raka.

Lubenica je biljka koja pripada obitelji Cucurbitaceae, a u tu grupu se svrstavaju krastavci i tikvice. Ako je opisujemo, onda kažemo da je lubenica okruglog ili ovalnog oblika, tamno zelene ili svjetlo zelene kore s prugama, dok je unutarnji dio jako sočan, crvene boje s crnim, jestivim sjemenkama.

Biljka potječe iz južne Afrike, no dalje se proširila na Mediteran i sve do Kine, gdje se uzgaja još tamo od 10 stoljeća. Energetska vrijednost joj je mala, da budemo precizniji, ona iznosi tek 30 kcal na 100 g. Od toga sadrži 7,55% ugljikohidrata, 0,61% proteina i 0,15% masti. Od minerala, lubenica u sebi sadrži kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan, fluorid i selen, dok od vitamina u njoj pronalazimo vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu i vitamin B6. U 100 grama jestivog dijela, lubenica sadrži i 0.4 g dijetalnih vlakana, 4.5 mg likopena i 303 mg beta-karotena.

Lubenica je jako efikasan antioksidans

Zahvaljujući visokim udjelom vode, lubenica je idealan desert u vrućim ljetnim danima. Istraživanja potrošača otkrivaju da se za lubenicu vjeruje da je nutritivno vrijedna hrana i da je zdravi međuobrok. Među nutrijentima lubenice osobito su zanimljivi fitonutrijenti kao što su antioksidansi od kojih je najpoznatiji vitamin C, zatim likopen i betakaroteni. Ovi snažni antioksidansi sprječavaju štetno djelovanje slobodnih radikala u našem organizmu. Vitamin C pomaže u održavanju funkcija vezivnog tkiva, sudjeluje u procesima koji pospješuju zacjeljivanje rana i potiče rad imunološkog sustava. Jedna od uloga je i u procesima iskorištenja željeza u organizmu. Likopen je također jedan od vrlo učinkovitih antioksidansa koji daje crvenu boju rajčici, lubenici i ružičastom grejpu. Istraživanja o likopenu su utvrdila njegovu zaštitnu ulogu u nekoliko vrsta raka. Tu se misli na rak pluća, dojke, prostate i nekih drugih vrsta raka. Likopen štiti stanice od oksidacijskog oštećenja te na taj način sudjeluje u procesima zaštite srčano krvožilnog sustava. Lubenica sadrži aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja i odličan je diuretik jer stimulira rad bubrega. Ova voćka povećava izlučivanje urina što pogoduje izbacivanju toksina iz organizma. Zanimljiv sastojak lubenice je aminokiselina citrulin koja se u tijelu pretvara u drugu aminokiselinu arginin, koja složenim procesima metabolizma utječe na sniženje tlaka i opuštanje krvnih žila. Time odlično djeluje na libido. Arginin poboljšava i osjetljivost na inzulin u oboljelih od dijabetesa tip 2 koji su otporni na inzulin.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...