Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Ljekovitost korijena od gaveza i recept za mast

mast gaveza
Ljekovita mast od gaveza i maslinovog ulja

Gavez je inače cijenjena ljekovita biljka, no od nje se najčešće koristi korijen. Već i prije smo u par navrata pisali o gavezu, pa ako želite možete se podsjetiti.

Prije objavljeni članci su:

Ljekovita biljka gavez

Ljekovita mast od gaveza

Ovom prilikom ćemo se u potpunosti okrenuti korijenu biljke, njegovim ljekovitim svojstvima i primjeni u alternativnoj medicini.

Najčešći dio koji koristimo je korijen. Nalazi se pod zemljom, račvast je i tamnosmeđe je do crne boje.

Ako želimo iskoristiti korijen za pripremu prirodnih lijekova, onda se on sakuplja pomoću oštre lopatice na jesen, u listopadu i studenom. U tom periodu je koncentracija alantoina najveća. Alatonin je tvar koja potiče stvaranje novih stanica, ubrzava zarastanje rana, obnovu slomljenog koštanog tkiva te tetiva oštećenih kod uganuća i iščašenja, pojačava cirkulaciju.

Osim spomenute tvari u korijenu pronalazimo visoke koncentracije tanina, koji svojim adstrigantnim djelovanjem zaustavlja krvarenje. Brojna ispitivanja koja se provode u istraživačkim centrima u svijetu potvrđuju djelotvornost pripravaka od korijena gaveza.

Pripravci od korijena su dobri jer:

  • Olakšavaju bolove kod reume
  • Olakšavaju bolove kod reumatoidnog artritisa i degenerativnih promjena kralješnice
  • Olakšavaju bolove nastale kod sportskih ozljeda
  • Olakšavaju bolove u mišićima i druge slične

Kada se spominje gavez, te njegova primjena u liječenju, uvijek valja naglasiti da se koristi samo za vanjsku primjenu.

VAŽNO: Naime, postoje mnogi recepti za čajeve i tinkture sa sušenim korijenom gaveza, no istraživanja su potvrdila otrovnost spojeva u ovoj biljci, posebno za jetra. Ako se koristi za vanjsku primjenu, onda spojevi iz gaveza ne dolaze u jetra.

Najrašireniji pripravak od korijena gaveza je gavezova mast. Pisali smo već recept za izradu masti od gaveza. Sada koristimo priliku da predstavimo pomalo drugačiji recept.

Recept za mast od gaveza s maslinovim uljem

Ljekovita mast od gaveza i maslinovog ulja

Gavezovu mast možete oplemeniti kvalitetnim maslinovim uljem. Na taj način ste pojačali učinkovitost ovog ljekovitog pripravka.

Mast je dobra protiv bolova, kako akutnih tako i kroničnih. Naime, suvremena istraživanja su potvrdila da svježe ekstra djevičansko maslinovo ulje djeluje kao prirodni ibuprofen. Maslinovo ulje u sebi sadrži tvar oleocanthal, koja djeluje slično ibuprofenu. Zbog toga se maslinovo ulje danas dodaje u sve veći broj prirodnih krema, posebno krema protiv bolova kod upalnih degenerativnih bolesti kostiju i zglobova.

Sastojci za pripremu kreme:

  • 250 grama svježe iskopanog i očišćenog korijena gaveza
  • 1 kg svježeg špeka za topljenje masti
  • 40 žlica hladno cijeđenog nerafiniranog maslinovog ulja
  • 100 do 150 grama voska

Priprema kreme: Izvadite oko pola kilograma gavezovog korijena. Dobro ga operite, očistite od oštećenja i rupa, ali ga nemojte oguliti. Posušite ga krpom i ostavite na stranu dok pripremate mast.

Kilogram svježeg svinjskog špeka za topljenje masti narežite na kockice pa stavite u lonac. Dodajte malo vode, i lagano miješajte da ne zagori.

Jako je važno da ne dodajete sol. Mast je gotova kad po njoj zaplivaju svijetložuti čvarci. Tada ju ocijedite, pa u posebnu posudu odvojite 40 do 45 žlica masti. Ostavite da se mast malo ohladi.

Dok je mast još topla u nju naribajte prethodno pripremljen korijen gaveza. Naribajte 200 do 250 grama, na oštrom ribežu.

U toplu mast trebaju padati što tanji listići korijena, a ribajte ih odmah iznad masti da bi komadići što kraće bili izloženi zraku odnosno oksidaciji.

Kada je sav korijen nariban i potopljen u masti, nastavite miješati još 15 minuta. Ostavite pokriveno da odstoji preko noći.

Sutradan ponovo stavite na laganu vatru, zagrijte lagano tek toliko da se mast otopi. Skinite sa kola i miješajte nekih 10 minuta. Nakon toga ocijedite sadržaj kroz gazu u već pripremljenu staklenku.

Ocijeđenoj masti dodajte 40 žlica hladno cijeđenog, kvalitetnog djevičanskog maslinovog ulja.

Sada u smjesu dodajte još 100 do 150 grama usitnjenog voska. Čuvajte sve na laganoj vatri, uz stalno miješanje dok se vosak ne otopi. Kada se vosak otopio, i kada dobijete kompaktnu tekućinu sav sadržaj pretočite u porculansku ili staklenu zdjelu.

Prekrijte je krpom i ostavite na hladnom da se svi sastojci sjedine i ohlade. Dobili ste gotovu mast od gaveza. Sada je treba zapakirati u odgovarajuću ambalažu.

Ohlađenu mast od gaveza prebacite u odgovarajuće posudice, keramičkom ili drvenom žlicom. Najbolje je mast čuvati u manjim staklenim ili plastičnim posudama. Nikako ne koristite metalne posudice za mast.

Posudice napunite do vrha i dobro ih potisnite da unutra ne ostane zraka. Zatvorite ih i spremite na tamno i hladno mjesto.

Ovako pripremljena mast, koja se čuva u mračnom i hladnom mjestu može trajati godinu dana.

Upotreba gavezove masti

Prirodnu mast od gaveza možete koristiti i za masažu nogu, posebno kod čukljeva. Dobra je za njegu dijabetičkog stopala, kukca i slično.

Iako se u narodnoj medicini gavezova mast koristi nanošenjem direktno na otvorene i teške rane, kod takve primjene postoji opasnost stvaranja apscesa, jer se rana na površini zatvori, a unutra je gnoj.

Da bi to izbjegli, mast nanosite na rubove oko rane, a nikako direktno na ranu. Čuvajte mast izvan dosega djece i nikako je ne koristite za unutarnju uporabu.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...