Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Ljekovitost korijena od gaveza i recept za mast

kako napraviti mast od gaveza
Prirodna mast od gaveza

Gavez je inače cijenjena ljekovita biljka, no od nje se najčešće koristi korijen. Već i prije smo u par navrata pisali o gavezu, pa ako želite možete se podsjetiti. U ovom članku pročitajte kako napraviti mast od gaveza.

Prije objavljeni članci su:

Ljekovita biljka gavez

Ljekovita mast od gaveza

Ovom prilikom ćemo se u potpunosti okrenuti korijenu biljke, njegovim ljekovitim svojstvima i primjeni u alternativnoj medicini.

Saznajte: Kako napraviti mast od gaveza

Najčešći dio koji koristimo je korijen. Nalazi se pod zemljom, račvast je i tamnosmeđe je do crne boje.

Ako želimo iskoristiti korijen za pripremu prirodnih lijekova, onda se on sakuplja pomoću oštre lopatice na jesen, u listopadu i studenom. U tom periodu je koncentracija alantoina najveća. Alatonin je tvar koja potiče stvaranje novih stanica, ubrzava zarastanje rana, obnovu slomljenog koštanog tkiva te tetiva oštećenih kod uganuća i iščašenja, pojačava cirkulaciju.

Osim spomenute tvari u korijenu pronalazimo visoke koncentracije tanina, koji svojim adstrigantnim djelovanjem zaustavlja krvarenje. Brojna ispitivanja koja se provode u istraživačkim centrima u svijetu potvrđuju djelotvornost pripravaka od korijena gaveza.

Pripravci od korijena su dobri jer:

  • Olakšavaju bolove kod reume
  • Olakšavaju bolove kod reumatoidnog artritisa i degenerativnih promjena kralješnice
  • Olakšavaju bolove nastale kod sportskih ozljeda
  • Olakšavaju bolove u mišićima i druge slične

Kada se spominje gavez, te njegova primjena u liječenju, uvijek valja naglasiti da se koristi samo za vanjsku primjenu.

VAŽNO: Naime, postoje mnogi recepti za čajeve i tinkture sa sušenim korijenom gaveza, no istraživanja su potvrdila otrovnost spojeva u ovoj biljci, posebno za jetra. Ako se koristi za vanjsku primjenu, onda spojevi iz gaveza ne dolaze u jetra.

Najrašireniji pripravak od korijena gaveza je gavezova mast. Pisali smo već recept za izradu masti od gaveza. Sada koristimo priliku da predstavimo pomalo drugačiji recept.

Recept za mast od gaveza s maslinovim uljem

Ljekovita mast od gaveza i maslinovog ulja

Gavezovu mast možete oplemeniti kvalitetnim maslinovim uljem. Na taj način ste pojačali učinkovitost ovog ljekovitog pripravka.

Mast je dobra protiv bolova, kako akutnih tako i kroničnih. Naime, suvremena istraživanja su potvrdila da svježe ekstra djevičansko maslinovo ulje djeluje kao prirodni ibuprofen. Maslinovo ulje u sebi sadrži tvar oleocanthal, koja djeluje slično ibuprofenu. Zbog toga se maslinovo ulje danas dodaje u sve veći broj prirodnih krema, posebno krema protiv bolova kod upalnih degenerativnih bolesti kostiju i zglobova.

Sastojci za pripremu kreme:

  • 250 grama svježe iskopanog i očišćenog korijena gaveza
  • 1 kg svježeg špeka za topljenje masti
  • 40 žlica hladno cijeđenog nerafiniranog maslinovog ulja
  • 100 do 150 grama voska

Priprema kreme od gaveza

Izvadite oko pola kilograma gavezovog korijena. Dobro ga operite, očistite od oštećenja i rupa, ali ga nemojte oguliti. Posušite ga krpom i ostavite na stranu dok pripremate mast.

Kilogram svježeg svinjskog špeka za topljenje masti narežite na kockice pa stavite u lonac. Dodajte malo vode, i lagano miješajte da ne zagori.

Jako je važno da ne dodajete sol. Mast je gotova kad po njoj zaplivaju svijetložuti čvarci. Tada ju ocijedite, pa u posebnu posudu odvojite 40 do 45 žlica masti. Ostavite da se mast malo ohladi.

Dok je mast još topla u nju naribajte prethodno pripremljen korijen gaveza. Naribajte 200 do 250 grama, na oštrom ribežu.

U toplu mast trebaju padati što tanji listići korijena, a ribajte ih odmah iznad masti da bi komadići što kraće bili izloženi zraku odnosno oksidaciji.

Kada je sav korijen nariban i potopljen u masti, nastavite miješati još 15 minuta. Ostavite pokriveno da odstoji preko noći.

Sutradan ponovo stavite na laganu vatru, zagrijte lagano tek toliko da se mast otopi. Skinite sa kola i miješajte nekih 10 minuta. Nakon toga ocijedite sadržaj kroz gazu u već pripremljenu staklenku.

Ocijeđenoj masti dodajte 40 žlica hladno cijeđenog, kvalitetnog djevičanskog maslinovog ulja.

Sada u smjesu dodajte još 100 do 150 grama usitnjenog voska. Čuvajte sve na laganoj vatri, uz stalno miješanje dok se vosak ne otopi. Kada se vosak otopio, i kada dobijete kompaktnu tekućinu sav sadržaj pretočite u porculansku ili staklenu zdjelu.

Prekrijte je krpom i ostavite na hladnom da se svi sastojci sjedine i ohlade. Dobili ste gotovu mast od gaveza. Sada je treba zapakirati u odgovarajuću ambalažu.

Ohlađenu mast od gaveza prebacite u odgovarajuće posudice, keramičkom ili drvenom žlicom. Najbolje je mast čuvati u manjim staklenim ili plastičnim posudama. Nikako ne koristite metalne posudice za mast.

Posudice napunite do vrha i dobro ih potisnite da unutra ne ostane zraka. Zatvorite ih i spremite na tamno i hladno mjesto.

Ovako pripremljena mast, koja se čuva u mračnom i hladnom mjestu može trajati godinu dana.

Upotreba gavezove masti

Prirodnu mast od gaveza možete koristiti i za masažu nogu, posebno kod čukljeva. Dobra je za njegu dijabetičkog stopala, kukca i slično.

Iako se u narodnoj medicini gavezova mast koristi nanošenjem direktno na otvorene i teške rane, kod takve primjene postoji opasnost stvaranja apscesa, jer se rana na površini zatvori, a unutra je gnoj.

Da bi to izbjegli, mast nanosite na rubove oko rane, a nikako direktno na ranu. Čuvajte mast izvan dosega djece i nikako je ne koristite za unutarnju uporabu.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...