Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Ljekoviti gavez: Prirodni lijek koji ublažava bolove i kostobolju, zacjeljuje rane i liječi živce

prirodni lijek gavez
Biljka gavez i ljekovita krema od korijena

Gavez ili volovski jezik, jedna je od najviše korištenih ljekovitih biljaka koja pomaže u liječenju reumatskih bolova, uganuća, gihta, pa čak i kod prijeloma kostiju.

Gavez poznajemo i po latinskom nazivu Symphytum officinale, ili po narodnim imenima od kojih su najpoznatija: volovski jezik, crni korijen ili vrani gavez. Za mnoge zagovornike narodne medicine gavez je biljka koja na najbolji način predstavlja narodnu medicinu.

Kod gaveza su ljekoviti listovi i korijen. Korijen se sakuplja u proljeće i kasnu jesen. Kada se iskopa, važno je korijen oprati, a da ne bi izgubio djelotvoran sluzavi sok, prvo se osuši, izreže na komadiće i dalje suši na toplom mjestu. Za razliku od korijena, listovi se suše na sjenovitim mjestima.

Biljka gavez i ljekovita krema od korijena

Ljekovito djelovanje korijena gaveza

Korijen gaveza je djelotvoran kod katara želuca, bolesti bubrega ili jake menstruacije. Upotrebljava se i kod krvarenja želuca, bronhijalnog katara, upale pluća, krvavog kašlja. Istovremeno, sušeni korijen može da se izgnječi ili izdrobi, pa se nakon toga pomiješa sa mlakom vodom. Na taj način dobit ćete kašu koja se stavlja na oboljelo mjesto.

Sa izdrobljenim suhim korijenom, koji se pomiješa u mlakoj vodi sa kamilicom, je moguće ispirati usta. Ovaj lijek dobro djeluje protiv upale sluzokože usne duplje i dentalnog apscesa.

U biljnim apotekama moguće je kupiti i gel od gaveza. Riječ je o preparatu koji sadrži ekstrakt korijena gaveza čiji osnovni sastojci: sluzi, tanini, saponozidi i alantion, poboljšavaju epitelizaciju, drenažu i regeneraciju tkiva.

Ljekoviti preparati od gaveza

S obzirom da je biljka tako ljekovita, logično je da se može koristiti na različite načine. U nastavku ćemo spomenuti prirodne preparate od gaveza.

Tinktura se radi tako da se korijen gaveza opere, dobro očisti, i usitni na malene komadiće. Komadići korijena se stave u bocu, i potope se rakijom jačine 40 stupnjeva. Boca se čuva na suncu ili pored peći (na toplom) dva tjedna, nakon čega se procijedi. Dobili ste prirodni lijek – tinkturu od gaveza.

Oblozi od gaveza se rade sa dobro osušenim korijenom biljke. Dobro osušeni korijen se sitno samelje i pomiješa sa toplom vodom i nekoliko kapi jestivog ulja. Tako se raširi po platnu, i stavlja na bolna mjesta po tijelu. Oblog pričvrstite zavojem i pustite da djeluje.

Mast od gaveza nije teško pripremiti. Već i prije smo pisali recept pa pročitajte članak – Recept za mast od gaveza.

Ljekoviti čajevi od gaveza

Protiv bronhijalne astme: Uzmite 5 grama korijena gaveza i kuhajte pola sata u pola litre vode. Nakon toga ostavite da odstoji dvadeset minuta pa procijedite. Ujutro na prazan stomak popijte jednu šalicu čaja, a zatim svakih pola sata dvije žlice čaja koji je ostao. Pred spavanje trebate popiti još jednu šalicu.

Protiv čira na želucu: Ova mješavina će dobro doći ako vas muči čir na želucu. Napravite mješavinu od po 100 grama gaveza i nevena, kao i 50 grama troskavice (Polygonum aviculare) pa to stavite u 250 mililitara vrele vode. Poklopite i ostavite da odstoji tri minute, a zatim procijedite. Tijekom dana trebate popiti 2-3 šalice čaja u rijetkim gutljajima.

Za bolje mokrenje: Uzmite jednu veliku žlicu lišća i cvijeta gaveza, pa to prelijte sa pola litre ključale vode, poklopite, i ostavite da odstoji petnaest minuta. Nakon toga procijedite. Čaj se pije 2 puta dnevno, ujutro na prazan stomak i uvečer prije spavanja po jednu čašicu. Ovaj čaj je dobar i protiv grčeva u stomaku.

OPREZ! Gavez, i preparate od ove biljke trebate uzimati oprezno. Preparati od gaveza ne smiju da se prave i čuvaju u metalnim posudama. Prilikom sušenja korijena treba voditi računa da se ne uhvati plijesan. Kremu ili mast nanosite na neoštećene dijelove kože, na bolna i otečena mjesta tri do četiri puta na dan. Nakon upotrebe potrebno je oprati ruke. Preparati gaveza ne smiju se koristiti na oštećenoj koži i otvorenim ranama. Ograničena je i duljina primjene, pa se savjetuje da se nakon 4-6 tjedana tretiranja ozljede lokalno prekine korištenje. Mast gaveza ne smije se koristiti tijekom trudnoće i dojenja.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...