Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Upoznajte malene bobice crnog ribiza

Crni ribiz je dugo korištena ljekovita biljka, a poznajemo ju i kao grozdić, ribizla, samorodina ili svib.

Ova biljka porijeklo vuče iz euroazijskih šuma, a danas je rasprostranjena po većem dijelu Europe.

Postoje mnogi zapisi o korištenju ove biljke u ljekovite svrhe. Ribiz se koristio za liječenje mokraćnog mjehura, i još mnogih drugih oboljenja. I danas crni ribiz ima široku upotrebu u narodnoj medicini.

Po svom izgledu, biljka jako sliči na crveni ribiz, osim što ima bobice crvene boje. Grmolika biljka može narasti do 2 metra u visinu. Listovi imaju tri do pet razdjeljaka, pilastog su oblika i promjera do 10 cm. Cvat biljke je viseći grozd. Cvjetovi su sitni, zelenkasti do žućkasto-zeleni, s crveno-smeđim rubom. Plod je crna sjajna boba.

Cijela biljka ima karakterističan, pomalo neugodan miris. Ribiz je samonikla biljka koju pronalazimo u srednjoj i istočnoj Europi, a kultivira se u područjima umjerene klime.

S donje strane listova nalaze se uljne žlijezde koje daju karakterističan miris cijeloj biljci. Cvjetovi biljke su zeleno-žute boje, na rubovima smeđe-crveni. Crni ribiz cvate u travnju i svibnju. Biljka ima, kako smo već spomenuli, karakterističan miris, a plod prepoznatljiv slatko-kiselkasti okus. Čitava biljka ima miris po stjenicama. Raste u vrtovima i voćnjacima, u vlažnim šumama i šikarama.

Ljekoviti dijelovi crnog ribiza

List crnog ribiza koristi se za liječenje, odnosno pripremu ljekovitog čaja. Listovi se beru u travnju i svibnju. Plod biljke se sakuplja kada sazrije, u lipnju, a korijen se vadi u rujnu. Ljekoviti sadržaj lista je eterično ulje, tanin, emulzin, organske kiseline, lakohlapljive tvari i vitamin C. U malenim crnim bobicama ribiza pronalazimo vitamin C, J, P, malo eteričnog ulja, mineralne soli, šećer, pektin, boje (antocijan) jabučna i citronska kiselina, flavonoidi, te gama linolinska kiselina.

Ljekovito djelovanje čaja od crnog ribiza

Čaj od listova jako je ljekovit. Koristi se za liječenje arterioskleroze, koju i sprječava, te u liječenju oboljenja bubrega i mjehura, grčeva, glavobolje, kašlja, i to najtežih oblika kao što su hripavac i grčeviti kašalj. Ovaj čaj je dobar i protiv vodene bolesti i teškoća s mokrenjem, te u odstranjivanju mokraćne kiseline iz krvi. Vrući čaj od listova crnog ribiza pojačava znojenje i dobar je protiv visoke temperature.

Mnogi znaju iskoristiti ekstrakt pupoljka crnog ribiza. Ovaj ekstrakt se koristi za stimuliranje sekretona, protuupalnog hormona u adenomu prostate, te za liječenje materičnog fibroma, cista na jajnicima, astme, emfizema, ekcema, migrene, kroničnog bronhitisa, alergijskih bolesti, astenije ili malaksalosti, naročito u starijoj dobi, krvnog tlaka, dismenoreje, urtikarije, psorijaze, nadbubrežne žlijezde, reumatizma, artroze, artritisa u malim zglobovima te kod hiperuremije, osteoporoze, upalnih procesa, a pomaže i pri oporavku nakon bolesti. Neki koriste ulje crnog ribiza kao sredstvo za liječenje multiple skleroze.

Narodna medicina Zapada koristi ovu biljku za liječenje apscesa, bolesti srca i čira. Uz pomoć crnog ribiza jačaju imunološki sustav, liječe bolesti živaca, bolesti grla i usta, dišnih organa, edema, prehlade, raka, raznih poremećaja metabolizma, reume, rana, stresa, ulkusa, vaskularnih i vodenih bolesti.

Ljekovito djelovanje crnog ribiza

Plod crnog ribiza sadrži vitamin J, nazvan plućnim vitaminom koji ima jako antibakterijsko djelovanje a učinkovit je u liječenju plućnih oboljenja i raznih infekcija usta i grla. Mnogi koriste ovu biljku za liječenje reume i bolesti mjehura. Za liječenje reume i gihta najčešće se koristi sok ili se pripreme kupke od lista crnog ribiza. Protiv stvaranja kamenaca, uzima se svježi ili konzervirani sok. Ako sok konzervirate s medom, dobili ste odličan ljekoviti napitak pogodan za liječenje djece koja obolijevaju na dišnim organima. Toplim sokom liječe se upala grla, otečeni krajnici i bolovi u vratu.

Još su mnogi načini primjene crnog ribiza u liječenju. Pobrojat ćemo neke značajnije. Ako se sok crnog ribiza uzima kroz duže vrijeme, on pozitivno djeluje na zdravlje jetre, artritis i protiv oboljenja mokraćnih putova. Sok od crnog ribiza pomiješan s rakijom, izvrstan je napitak koji pomaže u detoksikaciji organizma jer odlično odstranjuje sve otrove iz tijela. Uz pomoć čaja od listova crnog ribiza efikasno i jako brzo zaustavljamo proljev. Zbog tanina u listovima čaj djeluje protuupalno pa se koristi kod oboljenja na koži i rana te kod upala unutarnjih organa.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...